از زمان ورود اینترنت 5G به دنیای تکنولوژی زمان زیادی میگذرد، اما در ایران فقط در برخی مناطق در دسترس است.
پوشش اینترنت نسل پنجم در حال گسترش است و به همین دلیل در این مقاله به بررسی جایگاه اینترنت 5G در ایران میپردازیم.
همانطور که میدانید یکی از مهمترین تاثیرات ارتباطات نسل پنجم افزایش سرعت اینترنت همراه است، اما نمیتوان این نکته را تنها مزیت اینترنت 5G دانست. مجهز شدن دکلهای مخابراتی به تکنولوژی اینترنت نسل ۵ میتواند ارتباطات بیسیم را بهصورت کامل تغییر دهد و حتی کیفیت مواردی مثل مکالمه را بیشتر کند.
اما یکی از واضحترین تغییرات و مزیتهای اینترنت 5G، افزایش چشمگیر سرعت آن نسبت به نسل چهارم است. در نسل چهارم اینترنت، سقف سرعت به 100 مگابایت در ثانیه محدود شده بود اما این عدد به عنوان حداقل سرعت برای اینترنت نسل پنجم شناخته میشود و سرعت آن در برخی نقاط جهان به 20 گیگابایت در ثانیه هم میرسد که تغییر بسیار بزرگی را نشان میدهد.
مناطق تحت پوشش 5G در ایران
البته سرعتهای ذکر شده برای این نسل از ارتباطات به سایر نقاط جهان مربوط میشود و سرعت این اینترنت در ایران بسیار کمتر است. با این وجود، در حال حاضر مناطقی از ایران تحت پوشش اینترنت 5G قرار گرفتهاند و طبق گفته اپراتورها، این مناطق در حال گسترش هستند.
نمیتوان انتظار زیادی از زمان مورد نیاز برای دسترسی عموم مردم به اینترنت 5G داشت، زیرا آنتنهای این تکنولوژی قیمت بالایی دارند و سیگنالهای آنها عموما از قدرت کمی برخوردار هستند. این موضوع نشان میدهد که نمیتوان از یک آنتن برای پوشش گسترده اینترنت نسل پنجم استفاده کرد و تنها راهحل موجود برای این کار، استفاده از دکلهای مخابراتی بیشتر است.
از سوی دیگر، دریافت اینترنت 5G از سوی کاربران هم به ملزوماتی نیاز دارد. افرادی که قصد دارند از اینترنت 5G بهرهمند شوند باید سیمکارت خود را به آخرین نسل ارتقا دهند و مطمئن شوند که دستگاه آنها هم از اینترنت نسل پنجم پشتیبانی میکند. در حال حاضر بخش عمدهای از دستگاههای موجود در بازار به این نوع مودم مجهز نیستند و نمیتوان از این موضوع چشم پوشی کرد.
اولین آنتن ارتباطی 5G در مرداد ماه سال 1399 توسط اپراتور ایرانسل در دانشگاه تربیت مدرس نصب شد. البته تکنولوژیهای آنتن مورد استفاده بسیار ساده است و این دکل نمیتواند سرعت چشمگیری را به کاربر ارائه کند. این نسل از دکلها در مرحله دوم و سوم به امیر آباد و دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تربیت مدرس راه یافتند اما برای لمس تجربه استفاده از اینترنت پر سرعت میتوانید به دکل موجود در پارک آب و آتش مراجعه کنید.
البته ایرانسل پس از نصب چند نمونه در شهر تهران، ارگ کریم خان شیراز و جزیره کیش را هم تحت پوشش قرار داد. از طرف دیگر، همراه اول علاوه بر پوشش جزئی شهر تهران، در شهرهای مشهد، قم، اهواز، تبریز و جزیره کیش هم آنتنهایی را نصب کرد. طبق برخی گزارشات، سرعت اینترنت 5G این اپراتور در برخی شرایط به حدود ۴ گیگابایت بر ثانیه هم میرسد.
متاسفانه هنوز خبری از پوشش اینترنت نسل پنجم توسط اپراتور رایتل در دسترس نیست و پیشبینی نمیشود که به زودی شاهد نصب دکل مخابراتی از این اپراتور باشیم.
وضعیت اینترنت 5G در ایران
همانطور که در بالا گفته شد، در حال حاضر بخشهای کمی از شهرهای بزرگ اینترنت نسل پنجم را پوشش دادهاند و همچنان با پوشش سراسری این تکنولوژی فاصله زیادی داریم. شرکتهای ارائه دهنده خدمات اعلام کردهاند که طبق برنامهریزی آنها، تا پایان سال 1403 حدود 10 درصد مناطق ایران به پوشش اینترنت 5G مجهز خواهد شد.
نظر شما در مورد وضعیت اینترنت 5G در ایران چیست؟ به نظر شما پوشش سراسری این تکنولوژی در کشور چقدر طول خواهد کشید؟ نظراتتان را در بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط: