یک منبع آگاه خبری می‌گوید ایالات متحده‌ آمریکا قصد داشت با اعمال تحریم‌ها علیه هواوی، این شرکت را حداقل ده سال از فناوری تولید تراشه عقب بیاندازد، اما کرین 9000S خلاف آن را ثابت می‌کند.

طی سال‌های اخیر، کمپانی چینی هواوی با تحریم‌های گسترده ازسوی ایالات متحده آمریکا مواجه شد که به‌‌شکل قابل‌توجهی تاثیرات منفی روی پیشرفته‌های بخش نیمه‌رسانا این سازنده بزرگ گذاشت. چندی پیش، هواوی با معرفی تراشه کرین 9000S برپایه معماری ۷ نانوماری به‌میادین بازگشت، اما باید یادآور شد فناوری معماری پردازشی به‌کار رفته در پردازنده موردبحث بسیار قدیمی بوده و تقریبا چهارسال از همتایانش در صنعت نیمه‌رسانا عقب‌تر است؛ البته باید یادآور شد برنامه‌های ایالات متحده برای تحریم ایجاد فاصله‌ای ده ساله بین آمریکا و چین بود.

تولید انبوه تراشه کرین 9000S برای ایالات متحده آمریکا تهدیدی مستقیم و بزرگ به‌شمار می‌رود، چراکه باعث کاهش فروش پردازنده‌های موبایلی کمپانی‌ کوالکام می‌شود. باوجوداین، نگرانی‌ها تنها محدود به آمریکا نمی‌شود و به‌نظر می‌رسد مقامات چینی نیز درباره توسعه تراشه‌های پیشرفته هواوی ابراز نگرانی کردند. براساس گزارشی از روزنامه بلومبرگ، تهیه تجهیزات پیشرفته معماری پردازشی اشعه ماورا بنفش (EUV) برای این کشور بسیار دشوار خواهد بود و ماشین‌ آلات مورد نیاز آن میلیاردها دلار هزینه دارد؛ ابزار تولید لیتوگرافی تراشه‌ها را شرکتی هلندی به‌نام ASML برای چین تولید می‌کند، اما برای ساخت هریک از آن‌ها به‌ مدت‌زمان زیادی نیاز دارد.

باوجوداین، کمپانی ASML از فروش هرگونه تجهیزاتی به شرکت‌های چینی به‌خصوص هواوی منع‌شده است. براین‌اساس، چین مجبور شد برای جبران منافعش با تولید‌کننده داخلی یعنی SMIC همکاری‌های لازم را انجام دهد؛ البته باید بگوییم این شرکت داخلی از فناوری DUV به‌جای EUV برای ساخت معماری‌های پردازشی استفاده می‌کند و تکنولوژی لازم برای تولید معماری با دانش روز را ندارد. برای آگاهی بیشتر، DUV مشابه EUV عمل می‌کند اما امواج فرابنفش گسترده‌تری برای تولید تراشه بهره‌ می‌برد که دانشی قدیمی محسوب می‌شود.

The Kirin 9000S

ابزار و ماشین‌های موردبحث همان فناوری هستند که برای تولید تراشه کرین 9000S مورد استفاده قرار گرفت و اکنون به‌عنوان قلب تپنده هواوی میت ۶۰ پرو مورد فعالیت می‌کند. همچنین، برخی از شرکت‌های چینی می‌توانند از ابزار‌های کمپانی ASML برخوردار شوند، اما مشکل خدمات تعمیر و نگهداری مشکلی بزرگی به‌شمار می‌رود که سازنده‌های مذکور با آن دست‌وپنجه نرم خواهند کرد و قطعا حرکت به‌سوی معماری پردازشی پیشرفته‌تر از ۷ نانومتری بسیار دشوار بوده و مانند کوهی برای صعود است.

آخرین گزارش‌ها نشان می‌دهد دولت چین برای خودکفایی در صنعت گوشی‌های هوشمند و تراشه‌سازی از ایالات متحده آمریکا حدود ۱۵۰ میلیارد دلار از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۳۰ میلادی سرمایه‌گذاری کرده است تا بتواند به پیشرفت‌های عظیمی دست پیدا کند. براساس شایعات، تا پایان سال ۲۰۲۷ کمپانی‌های چینی می‌توانند حدود ۷۰ درصد ظرفیت تراشه‌های سیلیکونی را برای تولید گوشی‌ها، خودروها، رایانه‌ها و سایر دستگاه‌های هوشمند پشتیبانی کنند.

مدیرعامل شرکت هلندی ASML، پیتر ونینک، مخالفت‌های شدیدش را مبنی‌بر تحریم‌های ایالات متحده آمریکا ابراز کرد و می‌گوید این سیاست‌های آمریکا برای تحت فشار قرار دادن چین و کمپانی چینی تنها باعث پیشرفت روز‌افزون آن‌ها می‌شود و سودی برای اروپا و آمریکا ندارد. کشور چین یکی از بزرگ‌ترین بازارهای جهان را میزبانی می‌کند و درآمد بسیار کمپانی‌های حوزه فناوری وابسته به آن است. درانتها بسیار از کارشناسان و متخصصان حوزه فناوری می‌گویند تراشه کرین 9000S شاهکاری برای هواوی محسوب می‌شود که باتوجه‌به اعمال تحریم‌ها ازسوی ایالات متحده آمریکا توسعه‌یافته است.

اخبار مرتبط: