دبیر شورای عالی و رییس مرکز ملی فضای مجازی اعلام کرده است که دسترسی به شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام و توییتر بدون فیلترشکن البته در قالب پوسته امکانپذیر میشود.
دبیر شورای عالی و رییس مرکز ملی فضای مجازی امروز مصوبات جلسه نود و ششم شورای عالی فضای مجازی را در خصوص امکان دسترسی به سکوهای خارجی با سازوکارهای حکمرانیپذیر، ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی و ایجاد سامانه ملی و جامع داده ابلاغ کرد.
در مصوبه اول، شورای عالی فضای مجازی تنظیمگران بخشی را موظف کرد تا برای ایجاد تنوع در سبد مصرف کاربران با سازوکارهای حکمرانیپذیر و با هدف رفع نیاز مردم، سکوها و خدمات پرکاربرد خارجی را که امکان ارایه خدمات در قالب پوسته برای آنها وجود دارد، شناسایی و شرایط فعالیتشان را در کشور فراهم کنند.
در بخش دیگری از این ابلاغیه مقرر شده تا سیاستها و اقدامات ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی در خصوص مرجع صدور مجوز شبکههای اجتماعی و پیامرسانها برای تصویب در شورای معین شورای عالی فضای مجازی مطرح شود.
با توجه به اخبار منتشر شده، میتوان به رفع فیلتر شبکههای اجتماعی اینستاگرام، توییتر، واتساپ، تلگرام، فیسبوک و یوتیوب امیدوار بود، اما ازسویدیگر احتمالا با اعمال پوسته این شبکهها همانند «تلگرام طلایی» سالهای پیش، در اختیار مشتریان قرار میگیرد که بهاین ترتیب همه فعالیتهای کاربران تحت نظارت مقامات دولتی قرار خواهد گرفت. البته احتمالا همه این شبکهها با پوسته متفاوتی منتشر خواهد شد و از این رو امکان کنترل محتوا و امنیت فعالیت در این پلتفرمها با چنین تغییراتی در هالهای از ابهام است که براین اساس لازم است مسئولان در این زمینه شفافسازی کنند.
با اینحال خبر خوب شاید برداشتهشدن سایه فیلترینگ از روی شبکههای پرکاربردی است که امکان برقراری ارتباط برای کاربران را فراهم میکند و میتوان امیدوار بود که این موضوع در نهایت به نفع کاربران خواهد بود.
خطرات ناشی از رفع فیلترینگ از طریق پوسته
هرچند که انتشار اخبار مربوط دسترسی به شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام بدون فیلتر از طریق پوستههای جایگزین، میتواند برای مردم و فعالان اقتصادی که از این سرویسها در جهت پیشبرد اهداف اقتصادی و کسب و کارشان بهره میبرند مسرتبخش باشد اما بهنظر میرسد خطراتی را نیز در پی خواهد داشت. در این راستا مهدی مصلحی کارشناس امنیت شبکه در مورد دسترسی به شبکههای مجازی پرکاربرد از طریق نسخههای جایگزین هشدار داده و گفته است که در صورت اجرایی شدن آن و استفاده از نسخههای غیررسمی، اطلاعات و دادههای مردم در خطر قرار میگیرند.
او با اشاره به رواج نسخههای غیر رسمی تلگرام، مثل تلگرام طلایی و موبوگرام هنگام فیلترینگ نسخه اصلی آن، شرح داده که چون این اپلیکیشنها در داخل خود از یک سری پروکسی استفاده میکنند مشکل فیلترینگ رفع خواهد شد اما این پروکسیها میتوانند اطلاعات کاربران خود را به سرورهایشان منتقل کنند و از آنجا که شرکتهای سازنده نرمافزارهای اصلی این نسخهها را پیشنهاد نکردهاند استفاده از آنها توصیه نمیشود.
در ادامه مصلحی راهکاری پیشنهاد داده و گفته است که اگر دولت بتواند با توافق سازندگان این پلتفرمها سرورهای توزیع محتوا در داخل کشور را راهاندازی کند، در اینصورت اطلاعات با سرعت زیاد تبادل خواهند شد و خطرات استفاده از نسخههای غیررسمی هم رفع خواهد شد. همچنین مصلحی در مورد شرایط کشورهای مشابه دیگر که در این زمینه مانند ایران عمل کرده باشند گفته است که در مورد کشورهای دیگر اطلاعی ندارد اما چون سازندگان این پلتفرمها خطرات استفاده از نسخههای جایگزین را اطلاع میدهند، در خارج از کشور نسبت به این خطرات آگاهی وجود دارد.