طی صحبتهای تلویزیونی شب گذشته، مسعود پزشکیان، به بررسی روند تصمیمگیریها، دیدگاه مقام معظم رهبری و تلاشهای دولت برای رسیدن به وفاق میان سران قوا در حل مسائل فیلترینگ پرداخت.
رئیسجمهور در صحبتهای تلویزیونی با مردم، درخصوص موضوع رفع فیلترینگ و چالشهای مرتبط با آن، به بیان نظرات و تحولات اخیر دراینزمینه پرداخت. وی در ابتدا اشاره کرد: «ما در یک ساختار حکومتی و سیاسی قرار داریم که نیازمند وفاق و همفکری تمامی ارکان آن است. برای رسیدن به تصمیمات اساسی دراینزمینه، ضروری است که سران قوا به زبان و دیدگاه مشترک دست یابند و مسائل را در چهارچوب قانونی و با رعایت اصول دموکراتیک حلوفصل کنند.»
مسعود پزشکیان، در ادامه توضیح داد که براساس نظر کارشناسان و نخبگان حوزه فضای مجازی، سه گزینه اصلی برای رفع فیلترینگ پیشنهاد شده بود که این گزینهها در جلسهای با حضور سران قوا مورد بررسی قرار گرفت. در این جلسه، یک گزینه خاص به تصویب رسید، اما در شورای عالی فضای مجازی که بهعنوان نهاد تصمیمگیرنده شناخته میشود، برخی نگاهها و نظرات متفاوتی پیرامون این موضوع مطرح شد. اختلافات موجب شد تا موضوع به کارگروه ویژهای ارجاع داده شود تا بهصورت دقیقتر و کارشناسیتر بررسی شود.
رئیسجمهور در ادامه به جلسهای که با مقام معظم رهبری در این خصوص برگزار شده بود، اشاره کرد و گفت: «در این جلسه، مقام رهبری تأکید کردند که هیچکس نگفته است که فیلتر باید انجام شود. آنچه که مورد تأکید قرار گرفت، اعمال حاکمیت در فضای مجازی بود و اینکه نظارت و مدیریت روی فضای مجازی باید به شکلی صحیح و متوازن انجام گیرد.» رئیسجمهور افزود که آنچه در نهایت انجام شد، اقدام به فیلتر کردن برخی خدمات و شبکهها بود که در نتیجه آن، مشکلاتی برای مردم و کاربران به وجود آمد.
پزشکیان در صحبتهای خودش درباره فیلترینگ تصریح کرد که دولت و دستگاههای مسئول تلاش دارند تا با وفاق و همفکری، موضوعات مربوط به فضای مجازی را به شکلی اصولی و مطابق با نیازهای جامعه پیش ببرند. همچنین، وی به تاکید مقام رهبری در خصوص حل و فصل مسائل فضای مجازی اشاره کرد و گفت: «رهبری دراینخصوص نیز تاکید فرمودند که باید مسئله فضای مجازی بهصورت جدی و همهجانبه حل شود تا ضمن حفظ امنیت و منافع ملی، حقوق مردم و آزادیهای قانونی آنها نیز محفوظ بماند.»
در ادامه، رئیسجمهور از امیدواری برای دستیابی بهتوافق میان سران قوا خبر داد و افزود: «ما منتظریم تا کارگروه ویژهای که برای این منظور تشکیل شده، کار خود را بهپایان برساند و پیشنهادات را ارائه دهد. امیدواریم که طرح نهایی که در آن سران قوا بهتوافق رسیدهاند، مورد تصویب قرار گیرد و شاهد اجرایی شدن آن در سطح کشور باشیم.»
اظهارات رئیسجمهور نشاندهنده پیچیدگیهای تصمیمگیری درخصوص فضای مجازی و نیاز به توافق و همفکری میان ارکان مختلف حکومت است. چالشهای فیلترینگ در ایران که به دنبال افزایش کنترلهای دولتی بر فضای مجازی مطرح شدهاند، همچنان یکی از مهمترین موضوعات در عرصه سیاستگذاری دیجیتال و حقوق شهروندی در کشور به شمار میآید.