به تازگی، وزارت دادگستری آمریکا، برای رفع کنترل گوگل بر بازار موتورهای جستجو، درخواست جدایی کروم را مطرح کرد که باعث سقوط سهام Alphabet (شرکت مادر گوگل) به میزان 4 درصد شد.
به گفته وزارت دادگستری ایالات متحده، جدایی کروم از گوگل باعث کاهش سلطه این غول آمریکایی بر صنعت موتورهای جستجوگر خواهد شد و با جدایی کروم از این کمپانی، بسیاری از شرکتهای رقیب میتوانند موتور جستجوی خود را در آن جاسازی کنند. مرورگر کروم، به عنوان مهمترین منبع دسترسی بسیاری از کاربران در سرتاسر جهان به اینترنت شناخته میشود به همین دلیل وزارت دادگستری، جدایی آن را هدف گرفته است.
این درخواست، در راستای پرونده طولانی مدت وزارت دادگستری بر ضد گوگل است. در ماه آگوست، یک قاضی فدرال گوگل، در طی یک دادگاهی، گوگل را محکوم به تحتسلطه گرفتن بازار موتورهای جستجوگر و تبلیغات متنی کرده و این اقدامات گوگل را نوعی قانونشکنی در نظر گرفت. این درخواست، تهاجمیترین خواسته وزارت دادگستری از سال 2001 تا به امروز است. در این سال نیز وزارت دادگستری، پروندهای مشابه بر ضد شرکت مایکروسافت تشکیل داد که در نهایت، با یکدیگر به توافق رسیدند.
مروگر کروم که توسط شرکت گوگل در سال 2008 عرضه شد، دادههای کاربران را جمعآوری کرده و سپس بر اساس آن، اقدام به نمایش تبلیغاتی منحصر به فرد برای هر کاربر میکند. وزارت دادگستری در گزارش خود عنوان کرده که جدایی کروم از گوگل، این سلطه را از بین میبرد و باعث میشود فضایی برابر و بهتر برای رقابت به وجود بیاید و شرکتهای رقیب نیز شانسی داشته باشند.
در صفحه بیستوسوم متن شکایتنامه و درخواست وزارت دادگستری ذکر شده: «برای به پایان رساندن ضررهای گوگل به این صنعت، خواسته نهایی ما جداسازی کروم از گوگل است تا از این طریق، سلطه گوگل بر روی این درگاه بسیار مهم که بسیاری از کاربران برای دسترسی به اینترنت از آن بهره میبرند، به پایان برسد و رقبا نیز بتوانند به دستاوردهایی در این راستا برسند».
جالب است بدانید که درخواستهای وزارت دادگستری که موجب سقوط سهام Alphabet شد، به همین مورد محدود نمیشود. این سازمان خواستار منع بستن هرگونه قرارداد انحصاری میان گوگل با شرکتهای ترد پارتی همچون اپل و سامسونگ نیز شده است. علاوه بر آن، این سازمان معتقد است که شرکت گوگل از این پس نباید در محصولات دیگرش کاربران را به استفاده از موتور جستجوی خود تشویق کند!
به باور وزارت دادگستری، شرکت گوگل باید از هرگونه اقدامی برای خرید، همکاری، یا سرمایهگذاری در شرکتهای رقیب که ممکن است خطری برایش تلقی شوند، منع شود تا رقابتی سالم به این حوزه بازگردانده شود. وزارت دادگستری ذکر کرده: «این راهحلها برای جلوگیری از اقدامات فراقانونی گوگل انجام میشود تا این بازار برای رقبا و همچنین چهرههای جدید بازگشایی شود و شرکتهای مختلف بتوانند راحتتر در آن به رقابت بپردازند». جالب است بدانید در آمار درآمد چهار ماهه سوم شرکت Alphabet، شاهد درآمدی 49.4 میلیارد دلاری فقط از بخش تبلیغات مربوط به موتور جستجو هستیم که حدود سه چهارم از کل درآمدهای حاصل از تبلیغات این شرکت را شامل میشود.
به دنبال درخواست برای جداکردن و فروش مروگر کروم از سوی گوگل، وزارت دادگستری پیشنهاد جداسازی سیستمعامل این شرکت، یعنی اندروید را نیز مطرح کرد زیرا به باور آنان، باعث میشود فضای بیشتری برای رقابت ایجاد به میان بیاید! بااینحال، این خواسته شکل رسمی به خود نگرفته است زیرا اعضای سازمان به خوبی میدانند که چنین درخواستی، با اعتراضاتی بزرگ از سوی خود گوگل و سایر شرکتهای بزرگ این بازار مواجه خواهد شد.
درحالحاضر، وزارت دادگستری باور داد که درخواستهای مطرحشدهشان که سقوط سهام Alphabet را نیز به دنبال داشت، باعث میشود کنترل و تسلط گوگل بر روی اکوسیستم اندروید کاهش یابد و دیگر از طریق آن، نخواهد توانست افراد را به سمت استفاده از موتور جستجوی خود سوق دهد. در نهایت، اگر این درخواستها شکست بخورد و نتیجهای که سازمان در نظر دارد را به دنبال نداشته باشد، ممکن است دادگاه از گوگل درخواست کند که سیستمعامل اندروید را نیز جدا کرده و به فروش برساند!
کنت واکر، رئیس حقوقی گوگل، در پستی در یک بلاگ رسمی، درخواست وزارت دادگستری را پیشنهادی افراطی پنداشته و ذکر کرد که چنین کاری بر روی حریم شخصی بسیاری از کاربران و سرمایهگذاریهای کلان انجام شده بر مقوله هوش مصنوعی، در شرایطی بسیار مهم، تاثیرگذار خواهد بود و عواقب خوبی در برندارد. به باور وی، چنین تصمیمی حتی از دست دادگاه نیز خارج است زیرا تاثیر منفی بر بسیاری از محصولات گوگل داشته و میتواند محصولات بسیاری، حتی فراتر از موتور جستجوگر را دچار مشکل و دردسر کند. در نهایت شرکت گوگل، در مورد این درخواست، خواستار تجدیدنظر شده و باید ببینیم آینده برای این غول آمریکایی به چه شکل پیش خواهد رفت.
Array