وزارت بازرگانی ایالات متحده و سایر مقامات نظارتی این کشور حدود 70 درصد از مجوزهای صادرات به چین را تأیید کردند. درخواست تمام این مجوزهای تجاری چین در سال 2022 ثبت شده است. این تأییدیه در شرایطی صادر شده که این دو کشور در یک جنگ اقتصادی و تکنولوژیک هستند، و آمریکا تحریمهای شدیدی روی صادرات قطعات نیمههادی به چین اعمال کرده است.
آلن استیوز، معاون وزیر بازرگانی آمریکا گفت که در سال 2022 دولت ایالات متحده حدود 69.9 درصد از درخواستهای صادرات به چین را تایید کرده است. این بدان معناست که تنها 30.1 درصد از این درخواستها رد شده یا مورد بررسی قرار نگرفتهاند.
وی همچنین افزود که روند صدور مجوزهای تجارت با چین سختتر از بقیه کشورهاست. میانگین زمان بررسی درخواستهای مجوز صادرات در آمریکا 40 روز است، اما پیگیری و صدور مجوزهای تجاری چین با چین به طور متوسط 77 روز طول میکشد.
یکی از بهانههای تحریم آمریکا علیه چین، مبارزه با خشونت و جنایت علیه حقوق بشر است. امروز هم قرار شده تا جلسهای با همین موضوع در کاخ نمایندگان کنگره آمریکا برگزار شود. جنگ تجاری آمریکا و چین از سال 2018 آغاز شد، زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا تحریمها و محدودیتهایی را برای صادرات به چین اعمال کرد. ترامپ ادعا میکرد که این تحریمها با هدف جلوگیری از اقدامات تجاری ناعادلانه و سرقت مالکیت معنوی اعمال شده است.
چین قصد دارد به رهبر جهان در زمینه هوش مصنوعی، تسلیحات نظامی و محاسبات کوانتومی تبدیل شود. اما ایالات متحده میخواهد برای حفظ منافع اقتصادی و نظامی خود این پیشرفتها را محدود کند. دولت فعلی جو بایدن نیز همچنان به اعمال این تحریمها و محدودیتها علیه چین ادامه داده و پروژه سرکوب اقتصادی این کشور را زنده نگه داشته است.
مدتی هست که ایالات متحده تعدادی از غولهای فناوری چینی مانند شرکتهای Huawei و ZTE را در لیست سیاه قرار داده. بیش از 639 شخصیت حقوقی و حقیقی چینی یا مرتبط با چین در این لیست سیاه حضور دارند. شرکتهای حاضر در این لیست از هرگونه تجارت با نهادهای آمریکایی و دریافت کالا، خدمات و فناوری از آنها منع شدهاند.
بیشترین تحریم تجاری آمریکا علیه چین، مربوط به صادرات قطعات نیمههادی است. در حالی که چین بزرگترین مصرفکننده قطعات نیمههادی در جهان است. دولت بایدن تحریم اقتصادی چین را یک گام به جلوتر برده. آنها توانستهاند کشورهایی مانند هلند و کرهجنوبی را نیز با خود متحد کند تا از فروش قطعات نیمههادی به چین خودداری نمایند.
توجیه مقامات آمریکایی برای تحریم صادارت قطعات نیمههادی، این است که این قطعات میتوانند در ساخت تسلیحات نظامی مورد استفاده قرار بگیرند و امنیت ملی آمریکا را به خطر بیندازند. علیرغم ادامه این جنگ تجاری، مراودات تجاری بین آمریکا و چین همچنان حجم بالایی دارد. به طوری که در سال 2022 کل صادرات و واردات بین آمریکا و چین با رشد 2.5 درصدی، به 690 میلیارد دلار رسید.
این در حالی است که رکورد قبلی حجم صادرات و واردات بین دو این کشور متعلق به سال 2018، با رقم 658.8 میلیارد دلار است. یعنی زمانی که آمریکا هنوز پروژه تحریم چین را به صورت رسمی کلید نزده بود. در سال 2022 چین بعد از کانادا و مکزیک، بزرگترین شریک تجاری آمریکا بود.
آمارهای بالای داد و ستد بین چین و آمریکا به خوبی نشان میدهد که اقتصاد این دو کشور به شدت یکدیگر گره خورده است. با وجود ادامه جنگ تجاری این دو غول تجاری و بنبستهای دیپلماتیک، به نظر میرسد که روابط تجاری آنها همچنان پایدار باشد.
خبر مرتبط: همکاری مشترک ایران و چین برای اینترنت 5G
Array