با خرید نوویا توسط کوالکام، این کمپانی موفق شد سالانه مبلغ قابل‌توجهی معادل 1.4 میلیارد دلار از پرداخت‌های حق امتیاز به شرکت ARM صرفه‌جویی کند.

کوالکام با خرید شرکت نوویا در سال 2021، گام بلندی در جهت رقابت با اپل برداشت. این خرید به کوالکام امکان داد تا تراشه‌هایی با طراحی پردازنده مرکزی کاملاً اختصاصی و با عملکرد و بهره‌وری بسیار بالا تولید کند. تراشه‌های Snapdragon X Elite و Snapdragon X Plus که در بسیاری از لپ‌تاپ‌های ویندوز 11 مورد استفاده قرار می‌گیرند، نمونه‌هایی از این دستاورد هستند که فراتر از هر چیزی است که این شرکت پیش از این تولید کرده بود.

اما هدف کوالکام از این خرید تنها رقابت با رقبا نبود. گزارش‌ها نشان می‌دهند که کاهش وابستگی به شرکت آرم و صرفه‌جویی در هزینه‌های بالای حق امتیازی که سالانه به این شرکت پرداخت می‌شد، انگیزه‌ای مهم در پس این معامله بوده است. کریستیانو آمون، مدیرعامل کوالکام، در دادگاه فدرال دلاور شهادت داده است که یکی از دلایل اصلی خرید نوویا، کاهش این وابستگی و صرفه‌جویی در هزینه‌ها بوده است.

کوالکام در سال 2021، با پرداخت مبلغ 1.4 میلیارد دلار، شرکت نوویا را خریداری کرد. این خرید به کوالکام اجازه داد تا هسته‌های پردازنده سفارشی خود به نام “Oryon” را توسعه دهد. جرارد ویلیامز، یکی از بنیانگذاران نوویا، اعلام کرده است که این هسته‌های پردازنده کمتر از یک درصد از فناوری‌های ARM را استفاده می‌کنند.

خرید نوویا توسط کوالکام

یکی دیگر از دلایل اصلی خرید نوویا توسط کوالکام، عقب ماندن از شرکت اپل در زمینه عملکرد تراشه‌ها بود. استفاده از فناوری ARM باعث شده بود تا تراشه‌های کوالکام، به‌ویژه در مقایسه با تراشه‌های قدرتمند اپل، عملکرد ضعیف‌تری داشته باشند. به همین دلیل، خرید نوویا برای کوالکام به منظور ارتقاء عملکرد تراشه‌های خود، امری ضروری تلقی می‌شد.

این موضوع را می‌توان در عملکرد تراشه Snapdragon 8 Elite مشاهده کرد. این تراشه که از هسته‌های سفارشی Oryon بهره می‌برد، توانسته است در سال‌جاری فاصله خود را با تراشه‌های قدرتمند A18 و A18 Pro اپل کاهش دهد. بااین‌حال، هنوز فضای قابل توجهی برای بهبود عملکرد وجود دارد.

انتظار می‌رود که در سال آینده، با معرفی تراشه Snapdragon 8 Elite Gen 2، شاهد جهش قابل‌توجهی در عملکرد باشیم. دلیل این امر، پشتیبانی این تراشه از فناوری SME (Scalable Matrix Extension) است که مشابه فناوری مورد استفاده در تراشه‌های M4 اپل است.

خرید نوویا توسط کوالکام

در زمان خرید نوویا، کوالکام با چالش قانع کردن هیئت مدیره خود مواجه بود. زیرا نوویا تا آن زمان تنها در زمینه توسعه تراشه‌های سرور فعالیت می‌کرد و تجربه چندانی در طراحی تراشه‌های موبایل یا لپ‌تاپ نداشت. بنابراین، متقاعد کردن هیئت مدیره برای سرمایه‌گذاری هنگفت در این شرکت، امری دشوار بود.

مدیرعامل کوالکام با این استدلال که خرید نوویا می‌تواند سالانه 1.4 میلیارد دلار در هزینه‌های پرداخت حق امتیاز به ARM صرفه‌جویی کند، توانست حمایت هیئت مدیره را جلب کند. این برآورد براساس این پیش‌بینی بود که کوالکام با استفاده از تراشه‌های جدید خود وارد بازار لپ‌تاپ‌ها شود و سهم قابل‌توجهی از این بازار را که درحال‌حاضر در اختیار اپل و تراشه‌های سری M آن است، به دست آورد.

بااین‌حال، تاکنون تنها حدود 720,000 دستگاه با تراشه‌های Snapdragon X Elite و Snapdragon X Plus به فروش رسیده که سهم بسیار کمی (0.8 درصد) از بازار جهانی لپ‌تاپ را به خود اختصاص می‌دهد. با وجود این، کوالکام قصد دارد با معرفی لپ‌تاپ‌هایی با تراشه‌های خود و قیمت پایین (حدود 700 دلار)، رقابت را با اپل تشدید کند. به عنوان مثال، لپ‌تاپ Vivobook S 15 ایسوس با مشخصات فنی بالا و قیمت مناسب، نشان می‌دهد که رسیدن به هدف کوالکام در زمینه قیمت، دور از دسترس نیست.

AMA