رئیس‌جمهور جدید ایران، مسعود پزشکیان، وعده رفع فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام، یوتیوب و سایر پلتفرم‌ها را داده است.

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور جدید ایران، یکی از اصلی‌ترین اولویت‌هایش را رفع فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی در ایران اعلام کرده‌ است. به‌نظر می‌رسد این اقدام به‌منظور افزایش دسترسی آزاد به اطلاعات و کاهش استفاده از فیلترشکن‌ها صورت می‌گیرد که به گفته او هزینه‌های زیادی را بر مردم تحمیل کرده و سود هنگفتی را به جیب فروشندگان این نرم‌افزارها می‌برد.

براساس آخرین گزارش SpeedTest از وضعیت اینترنت جهان در اردیبهشت‌ماه 1403، اینترنت موبایل و ثابت کشور روند کاهشی را تجربه کرده، اما ازنظر رتبه در جدول میانه سرعت اینترنت نسبت‌به اردیبهشت سال گذشته جایگاه بهتری داشته است. گزارش اسپیدتست نشان می‌دهد میانه سرعت اینترنت سیار کشور در اردیبهشت 36.97 مگابیت‌برثانیه بوده و با این میانگین سرعت، ایران در میان 155 کشور جهان در رتبه 65 قرار گرفته‌است.

وزیر ارتباطات دولت سیزدهم، عیسی زارع‌پور، در دیدار با رئیس جمهور منتخب دلیل کندی اینترنت در ایران را وجود فیلترشکن‌ها اعلام کرد و گفت: «بیشتر گله کاربران از سرعت اینترنت ناشی از دو موضوع محدودیت در دسترسی به برخی سرویس‌ها و تحریم‌های غرب در ایجاد محدودیت در دسترسی به سایت‌های مورد نیاز کاربران است. چراکه برخی از کاربران برای دور زدن این محدودیت‌ها مجبور به استفاده از فیلترشکن هستند.»

پزشکیان بارها به این موضوع اشاره داشته که وقتی شبکه‌های اجتماعی فیلتر می‌شوند، ازیک‌سو هزینه اضافی به مردم تحمیل و سود هنگفتی به فیلترشکن فروش‌ها می‌رسد، درصورتی‌که نوجوانان و جوانان با فیلترشکن، دسترسی بسیار راحت‌تری به سایت‌های غیر اخلاقی و مخرب دارند.

فیلترینگ در ایران

پزشکیان وعده داد در جهت ارتقای سرعت اینترنت و رفع فیلتر تمام توان خودش و وزیر متبوعش را به‌کار خواهد گرفت. پزشکیان در تلاش است تا رضایت مقامات ارشد نظام جمهوری اسلامی را برای رفع فیلترینگ جلب کرده و به‌محدودیت‌های ارتباطی ایرانیان پایان دهد. پس‌از کسب مجوزهای لازم، احتمالا پزشکیان در یکی از نخستین اقدامات دولتش طرحی را تحت‌عنوان «رفع فیلترینگ» به مجلس ارائه کند تا نمایندگان درخصوص آن تصمیم‌گیری کنند.

کارشناس تحول دیجیتال و اینترنت، علی‌رضا بزرگمهری، درباره گام‌های نخست پزشکیان در حوزه اینترنت گفت: «آقای رئیس جمهور باید به کل صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات یک نشانه نشان دهد که نترسید؛ ایشان کافی است در گام نخست به جامعه بگوید که از ایران نروید. باید وضعیت اینترنت را همان‌طورکه در وعده‌های انتخاباتی ایشان بود، به‌وضعیت قبل از بحران برگردانند. ترکیب شورای عالی فضای مجازی و ۶ وزیر، این کار را ممکن می‌کند.»

بزرگمهری تاکید کرد انتخاب یک وزیر ارتباطاتی که به کلمه ارتباطات اعتقاد داشته باشد و متخصص قطع ارتباطات نباشد، می‌تواند یک هیجان عمومی در صنعت فناوری اطلاعات و کل جامعه ایجاد کند. موضوعات مربوط به دانش بنیان‌ها، مشارکت بخش خصوصی در قانون‌گذاری و کاهش تصدی بخش‌های خصولتی و دولتی، می‌تواند از مهم‌ترین برنامه‌های ایشان باشد که با طرز نگرش‌شان هم هماهنگ است.