وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در پاسخ به پرسشی درباره قطع شدن اینترنت پس از قطع شدن برق توضیحاتی ارایه کرد.

ستار هاشمی توضیح می‌دهد که بیش از ۵۰ هزار سایت در سراسر کشور وجود دارد که برای هر یک از آن‌ها، در شهرها و روستاهای مختلف، زیرساخت‌هایی از جمله باتری و تجهیزات تامین انرژی در نظر گرفته شده است تا در مواقع قطع برق بتوانند برای مدت کوتاهی انرژی مورد نیاز سایت‌ها را تامین کنند.

به گفته وی، ناترازی انرژی باعث شده است زمان مورد نیاز برای مدیریت جلوگیری از خاموشی سایت‌ها بیشتر از حد انتظار شود. به‌همین‌دلیل، شاهد اختلالاتی در بخش زیرساختی و مخابراتی ارتباطات کشور هستیم. هاشمی اعلام کرد دست‌اندرکاران در حال پیگیری برای تامین و به‌روزرسانی باتری‌ها هستند تا شرایط بهبود یابد.

در واقع سایت‌های مخابراتی برای تأمین انرژی تجهیزات خود مانند آنتن‌ها، سرورها و دستگاه‌های ارتباطی به برق وابسته‌اند. در صورت قطع برق، این تجهیزات از کار می‌افتند مگر اینکه سیستم‌های پشتیبان انرژی فعال شوند. از سوی دیگر باتری‌هایی که در سایت‌های مخابراتی نصب شده‌اند، معمولاً می‌توانند برق را برای مدت محدودی تأمین کنند (معمولاً چند ساعت). اگر مدت قطع برق از این بازه بیشتر شود، باتری‌ها تخلیه می‌شوند و سایت‌ها خاموش می‌شوند.

اما در برخی مناطق، تجهیزات پشتیبان انرژی، از جمله باتری‌ها، ممکن است قدیمی یا مستهلک باشند و ظرفیت کمتری نسبت به نیاز فعلی داشته باشند. این باعث می‌شود در زمان‌های بحران مانند قطعی طولانی‌مدت برق این تجهیزات نتوانند عملکرد مطلوبی داشته باشند.

از سوی دیگر در برخی مناطق، به‌ویژه مناطق روستایی یا دورافتاده، سیستم‌های پشتیبان انرژی نظیر ژنراتورهای برق یا پنل‌های خورشیدی به‌خوبی تعبیه نشده‌اند. این امر باعث می‌شود سایت‌های مخابراتی به سرعت از کار بیفتند. این در‌حالی‌است که وقتی برق قطع می‌شود، حجم استفاده از اینترنت موبایل به جای اینترنت ثابت به دلیل نبود برق در خانه‌ها افزایش می‌یابد. این فشار اضافی می‌تواند باعث اختلال در شبکه‌های مخابراتی شود.

AMA