در روزهای اخیر، مباحث مرتبط با تعرفهگذاری اینترنت و چالشهای فیلترینگ در ایران، توجه بسیاری از کارشناسان و مسئولان را به خود جلب کرده است. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در نشست اخیر اتاق ایران بر لزوم توجه به وضعیت معیشت مردم در تعیین تعرفههای اینترنت تأکید کرد.
وی اظهار داشت که هزینههای حوزه فناوری اطلاعات نباید بیش از ۲ درصد از هزینه سبد خانوار را تشکیل دهد. این اظهارنظر در پاسخ به درخواستهای مختلف در زمینه اصلاح قیمتگذاری اینترنت بیان شد که در این نشست مطرح شد.
ستار هاشمی همچنین تأکید کرد که در این زمینه باید به واقعیتهای اقتصادی کشور و همچنین توصیههای کارشناسی توجه ویژهای شود. وی خاطرنشان کرد که قیمتگذاری اینترنت باید بر اساس استانداردهای بینالمللی و بهگونهای صورت گیرد که فشار مالی زیادی بر دوش مردم نیفتد. این سخنان وزیر ارتباطات نشان از رویکردی مسئولانه و دلسوزانه در زمینه مدیریت تعرفههای اینترنتی دارد که بهطور مستقیم با وضعیت معیشت مردم در ارتباط است.
در همین راستا، مهرداد میراسماعیلی، نماینده سندیکای صنعت مخابرات ایران، در جلسهای از وزیر ارتباطات خواسته بود تا با توجه به تحولات اقتصادی و اجتماعی اخیر، قیمت اینترنت بهروز و متناسب با شرایط فعلی کشور اصلاح شود. بهنظر میرسد سخنان وزیر در پاسخ به این درخواست بوده و نشاندهنده توجه جدی دولت به این مسئله است.
از سوی دیگر، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، در نشست خبری خود با اشاره به وضعیت فیلترینگ در کشور، اعلام کرد که حدود ۸۵ درصد از مردم از فیلترشکن استفاده میکنند. وی افزود که این آمار نشاندهنده میزان بالای استفاده از روشهای دور زدن فیلترینگ در میان کاربران اینترنت است. مهاجرانی همچنین اشاره کرد که طبق آمارها، گردش مالی فروش فیلترشکنها در کشور به حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. این اعداد بهوضوح نشاندهنده بحران و چالشهای اقتصادی ناشی از فیلترینگ و استفاده گسترده از ابزارهای فیلترشکن در میان مردم است.
سخنگوی دولت در ادامه افزود که ریشه فیلترینگ در ایران به منظور صیانت و کاهش آسیبها در مقطع زمانی خاصی است و این موضوع بهویژه در زمینه مسائل امنیتی اهمیت دارد. وی با تأکید بر اینکه فیلترینگ شبیه به یک نوع حکومت نظامی در مقطع خاصی است، این رویکرد را قابلقبول دانست. بااینحال، مهاجرانی از لزوم بازنگری در فرآیند مسدودسازی و فیلترینگ خبر داد و گفت که باید تغییراتی در این سیاستها اعمال شود تا با شرایط جدید کشور و نیازهای مردم همخوانی بیشتری داشته باشد.
در نهایت، سخنگوی دولت یادآوری کرد که رفع فیلترینگ جزو وعدههای انتخاباتی رئیسجمهور بوده و ازآنجاکه در نشستهای سران قوا بر این موضوع اجماع شده است، امیدواریم در آیندهای نزدیک شاهد تغییرات مثبت در این زمینه باشیم. بهنظر میرسد که دولت بهدنبال ایجاد تعادلی میان امنیت و دسترسی آزاد به اطلاعات است، و این تغییرات ممکن است در آینده نزدیک به کاهش وابستگی به فیلترشکنها و بهبود دسترسی مردم به اینترنت منجر شود.
Array