دیپ سیک به تازگی وارد بازار هوش مصنوعی شده و توانسته توجه بسیاری را در سراسر دنیا جلب کند، اما به دلیل نگرانی‌های امنیتی برخی از کشورها استفاده از این AI را ممنوع اعلام کرده‌اند.

بازار هوش مصنوعی به‌طور فزاینده‌ای شلوغ می‌شود و رقبای جدیدی با پیشبرد فناوری‌های نوآورانه، فراتر از انتظارات عمل می‌کنند. OpenAI و Google Gemini در روزهای گذشته شاهد ظهور رقبای بالقوه بزرگی در قالب DeepSeek بودند. با‌این‌حال، مدل هوش مصنوعی چینی با چالش‌های بزرگی برای تثبیت حضور خود در خارج از چین مواجه خواهد شد. مدل هوش مصنوعی DeepSeek مستقر در چین، با محدودیت‌های جهانی روبه‌رو است.

بسیاری از دولت‌ها نگران تهدیدات امنیت ملی و مسائل حریم خصوصی داده‌ها هستند. تایوان آخرین کشوری است که استفاده از دیپ سیک را ممنوع کرده است. وزارت امور دیجیتال تایوان روز جمعه اعلام کرد که استفاده از دیپ سیک در نهادهای دولتی و سایت‌های زیرساختی حیاتی ممنوع است. مقامات این کشور نگرانی‌هایی در مورد نشت و انتقال اطلاعات به فراتر از مرزها را دلیل این ممنوعیت عنوان کردند.

این وزارتخانه همچنین نسبت به روش‌های جمع‌آوری داده‌های دیپ سیک هشدار داد. بسیاری بر این باورند که این مدل هوش مصنوعی می‌تواند اطلاعات حساس را فاش کند. تایوان به جمع کشورهای دیگر پیوسته است که برای حفاظت از داده‌های خود، اقدامات مشابهی را انجام داده‌اند. اقدام تایوان پس از ممنوع شدن دیپ سیک در ایتالیا صورت گرفت.

دیپ سیک ممنوع

آژانس حفاظت از داده‌های ایتالیا، گارانته، دسترسی به دیپ سیک را مسدود کرده است. این شرکت نتوانست نگرانی‌های مربوط به حریم خصوصی و امنیت داده‌ها را برطرف کند. آلمان و دیگر کشورهای اروپایی نیز در حال تحقیق در مورد دیپ سیک هستند. مقامات نگرانند که DeepSeek بیش از حد داده‌های خصوصی کاربران را جمع‌آوری کند. گزارش‌ها نشان می‌دهند که این ابزار آدرس‌های IP، لاگ‌های چت، فایل‌های بارگذاری‌شده و حتی فعالیت‌های کیبورد را جمع‌آوری می‌کند.

علاوه‌بر‌این، دیپ سیک داده‌های کاربران را در سرورهای چینی ذخیره می‌کند. این ابزار تحت قوانین چین عمل می‌کند که به شرکت‌ها دستور می‌دهد داده‌ها را با آژانس‌های اطلاعاتی به اشتراک بگذارند. این موضوع نگرانی‌هایی را به‌وجود آورده که ممکن است دولت چین به اطلاعات خصوصی دسترسی پیدا کند. ایالات متحده نیز استفاده از دیپ سیک را محدود کرده است.

پنتاگون دسترسی به این ابزار را در برخی بخش‌های شبکه خود مسدود کرده است. نیروی دریایی ایالات متحده نیز استفاده از دیپ سیک را برای پرسنل خود ممنوع کرده است. مقامات در حال بررسی اقدامات بیشتری برای کاهش خطرات امنیتی هستند. دولت‌ها در سراسر جهان همچنان در حال ارزیابی خطرات هوش مصنوعی هستند و احتمالا کشورهای بیشتری محدودیت‌هایی اعمال خواهند کرد. اینکه شرکت چینی چگونه به نگرانی‌های فزاینده پاسخ خواهد داد، هنوز مشخص نیست.

بحث‌های جاری درباره امنیت هوش مصنوعی بر لزوم تقویت حفاظت از داده‌ها تأکید می‌کند. شفافیت در نحوه‌ پردازش داده‌ها امری حیاتی است. تصمیم تایوان به تقویت تلاش‌های جهانی برای حفاظت از اطلاعات حساس در برابر تهدیدات هوش مصنوعی خارجی می‌افزاید. این فناوری بی‌شک نگرانی‌هایی را به‌وجود آورده است و ما به‌دنبال این موضوع خواهیم بود، به‌ویژه در مورد دیپ سیک. مدل هوش مصنوعی چینی به‌عنوان یک هشدار بزرگ برای شرکت‌های آمریکایی عمل کرده است.

نکته‌ای که باید توجه کرد این است که یکی از ویژگی‌های بزرگ دیپ سیک، استفاده از سخت‌افزار کمتر پیشرفته برای انجام وظایف پیچیده است، که احتمالا در ماه‌های آینده بازار را تحت تأثیر قرار دهد.

AMA