اپراتور چیست؟ اپراتور تلفن همراه ، در واقع یک شرکت ارتباطات مخابراتی است که علاوه بر برقراری تماسهای بی سیم مخابراتی، خدمات مربوط به اینترنت همراه GSM را نیز برای کاربران گوشیهای تلفن همراه به ارمغان میآورد. اپراتورها شبکه ای از دکلهای مخابراتی را در اختیار دارند تا بتوانند سیگنال های بی سیم را از تلفن های همراه دریافت و به آنها ارسال کنند.
حالا این سوال پیش میآید که تفاوتهای اپراتور تلفن همراه چیست؟ هرکدام از اپراتورها یک سیم کارت مخصوص به خود را دارند و آن را در اختیار کاربران قرار میدهند تا از خدمات آنها استفاده کنند. هر اپراتور مخابراتی تلفن همراه بسته به زیرساخت ها و امکاناتی که دارد سعی دارد تا خدمات بیشتر و گسترده تری را برای کاربران خود فراهم کند تا بتواند تعداد مشتریانش را زیادتر کند. علاوه بر آن تعرفه های قیمت، کیفیت برقراری تماس، سرعت اینترنت، آنتن دهی در نقاط مختلف کشور و غیره همگی مزیت هایی هستند که اپراتورها در آن زمینه با هم رقابت دارند.
تفاوت اپراتور تلفن همراه با اپراتور مجازی چیست؟
همانطور که اشاره شد اپراتورهای مخابراتی باید از زیرساخت های زیادی برخوردار باشند تا بتوانند ارائه سرویس دهند، که اصلی ترین آنها دارا بودن دکل های مخابراتی و پوشش محیطی گسترده است. عمده ترین تفاوت اپراتورهای تلفن همراه و اپراتور های مجازی هم در همین زمینه است.
اپراتورهای مجازی از شبکه های فیزیکی و زیر ساخت های لازم یک اپراتور تلفن همراه برخوردار نیستند، اما طی بستن قرارداد با یکی از این اپراتورها می توانند از زیرساخت های آنان استفاده کرده و خدماتشان را تحت برند خودشان ارائه کند.
مزیت اپراتورهای مجازی در ابتدا رفع محدودیت های اپراتورهای عادی تلفن همراه است. در وهله اول وجود اپراتورهای مختلف در یک کشور رقابت بین خدمت رسانی با کیفیت تر را بین آنها داغ تر می کند و این در نهایت به نفع کاربران تمام می شود.
از طرف دیگر اپراتورهای اصلی تلفن همراه همواره امکان ایجاد زیرساخت های سخت افزاری لازم را در همه جا ندارند. مانند اپراتور رایتل در ایران که با کمبود فضا برای ساخت دکل مخابراتی رو به رو شد. اما اپراتور های مجازی در این شرایط می توانند از ظرفیت های استفاده نشده زیر ساخت دیگر اپراتورها بهره ببرند.
به عنوان مثال می توانند از فرکانس های بلا استفاده ای که اپراتورهای اصلی به هر دلیل نمی توانند از انها استفاده کنند بهره ببرند و خدمات متنوع تر و متفاوت تری را به کاربران عرضه کنند. در این بین اپراتورهای اصلی از اینکه می توانند با فروش ظرفیت های بلا استفاده خود سود کنند، راضی خواهند بود.
علاوه بر این ها اپراتورهای مجازی در ایران عملا تنها اپراتورهایی هستند که می توانند خدمات پرداخت مجازی (NFC) را پشتیبانی نمایند. در کنار اینکه می توانند با تعرفه های ارزان تر، تمام خدمات مخابراتی و اینترنتی اپراتورهای اصلی را نیز به کاربران خود ارائه دهند.
اولین اپراتور مجازی در ایران کیش سل پارس بود که توانست طی قراردادی از زیرساخت ها و شبکه فیزیکی رایتل استفاده کند.
اپراتورهای ایران
فهرست اپراتورهای تلفن همراه در ایران عبارتند از:
همراه اول (شرکت ارتباطات سیار ایران)
همراه اول که با سرویس خدمات اختصاری IR-MCI شناخته می شود در واقع زیر مجموعه مستقیم شرکت مخابرات ایران، و اولین اپراتور تلفن همراه در کشور به شمار می رود. پیش شماره های همراه اول با 091 و 090 و 0990 آغاز می شوند.
ایرانسل
شرکت ایرانسل دومین اپراتور تلفن همراه اصلی و بزرگ ترین اپراتور اینترنتی در ایران شناخته می شود که حاصل همکاری گروه خارجی MTN و شرکت صنایع الکترونیک ایران است. شماره های این اپراتور با پیش شماره های 093 آغاز می شوند.
رایتل
رایتل امروزه سومین اپراتور مخابراتی بزرگ ایران است که فعالیت خود را از سال 1390 آغاز کرد. RighTel به معنی تلفن هوشمند است که تلاش کرده تا خدمات هوشمند و متفاوتی را در زمینه خدمات مخابراتی عرضه کند. پیش شماره ها این اپراتور با 092 آغاز می شوند.
اپراتور های مجازی ایران چیست
در کنار این اپراتورهای اصلی، چند اپراتور مجازی فعال در سطح کشور هم حضور دارند که عبارتند از:
- شاتل موبایل – به میزبانی ایرانسل
- لوتوس تل – به میزبانی همراه اول
- تالیا – به میزبانی همراه اول
- کیش سل پارس – به میزبانی رایتل
مقاله آموزشی مرتبط: Broadband چیست؟