iOS چیست؟ iOS سیستم عامل موبایلی شرکت اپل است که به صورت اصلی برای آیفون و آیپاد تاچ طراحی شده است. تا سال 2019 آیپدها هم از همین سیستم عامل استفاده می‌کردند، اما از آن زمان تا کنون ماجرا کمی فرق کرده است.

اگر با مفهوم سیستم عامل آشنایی ندارید بهتر است بدانید OS یا سیستم عامل نوعی نرم افزار است که کلید کار کردن هر سیستم کامپیوتری به شمار می‌رود و تمام ابعاد عملکرد دستگاه را مدیریت می‌کند. سیستم عامل پلتفرمی ایجاد می‌کند تا سخت افزار‌های دستگاه با نرم افزارهایش تعامل داشته باشند و علاوه بر آن تمام فرآیندهای محاسباتی روی کامپیوتر را نیز مدیریت می‌کند.

سیستم کامپیوتر رومیزی شما احتمالاً از سیستم عامل ویندوز، macOS یا Linux استفاده می‌کند. برای دستگاه‌های موبایلی، سیستم‌های عامل iOS شرکت اپل و اندروید شرکت گوگل امروزه محبوب‌ترین سیستم عامل به شمار می‌روند.

تاریخچه iOS

تاریخچه iOS

در تاریخ ژوئن سال 2007 اولین سیستم عامل موبایلی شرکت اپل، یعنی iPhone OS 1 به همراه اولین گوشی آیفون به بازار معرفی شد. سیستم عاملی که کمی بعد به iOS تغییر نام داد. iPhone OS به صورت رسمی تا عرضه کیت توسعه نرم افزاری آیفون در تاریخ 8 مارچ سال 2008 وارد بازار نشد. تا قبل از آن بخش بازاریابی اپل اعلام می‌کرد که آیفون از یک ورژن خاص Mac OS X  که به طور اختصاصی برای گوشی طراحی شده است استفاده می‌کند.

زمانیکه iOS وارد بازار شد، در ابتدا با نام iPhone OS شناخته می‌شد. در تاریخ ژوئن سال 2010 و با معرفی اولین نسل آیپد بود که این سیستم عامل به صورت رسمی نام iOS را به خود گرفت. معرفی آیپد و وجود آیپاد تاچ به معنای آن بود که آیفون دیگر تنها دستگاهی نبود که از سیستم عامل موبایلی اپل استفاده می‌کند. پس طبیعی بود که نام این سیستم عامل دیگر نمی‌تواند iPhone OS باشد. 4iOS اولین عرضه از سیستم عامل iOS بود که به صورت رسمی این تغییر نام را اعلام کرد.

شرکت اپل به صورت همزمان نسخه های iOS سازگار با مدل‌های آیفون و آیپاد تاچ را در هر سال معرفی می‌کند. در هر عرضه کاربران آیفون می‌توانند تمام به روز رسانی‌های نرم افزاری را به صورت رایگان دریافت کنند، در حالی کاربران آیپاد تاچ باید برای به روز رسانی 2 تا 3 نرم افزار هزینه پرداخت نمایند. البته از زمان عرضه iOS 4 تا کنون دیگر کاربران آیپاد تاچ نیز نباید برای به روز رسانی هیچ برنامه‌ای هزینه بپردازند.

سیستم عامل iOS تاکنون در نسخه‌های مختلفی عرضه شده و به صورت میانگین هر سال یک نسخه جدید از آن به همراه کیت‌های به روزرسانی ارائه می‌شود. در ادامه به نسخه‌های مختلف iOS اشاره می‌کنیم:

نسخه های مختلف iOS

نسخه های مختلف iOS

سیستم عامل iOS نسخه های مختلفی را ارائه کرده است، که در ادامه به معرفی برخی از آن ها پرداختیم.

iPhone OS 1

شرکت اپل iPhone OS 1 را در تاریخ 9 ژانویه سال 2007 معرفی و سپس همراه با عرضه اولین گوشی آیفون، یعنی در تاریخ 29 ژوئن همان سال روانه بازار کرد. در عرضه نخستین، هیچ نام رسمی برای این سیستم عامل در نظر گرفته نشده بود. در فاز توسعه iPhone OS 1 حداقل 17 تا 18 ایده مختلف برای توسعه آن وجود داشت، چرا که هنوز خیلی‌ها اعتقاد داشتند مردم هنوز استفاده از صفحه کلید فیزیکی را به استفاده از صفحه کلید کاملاً لمسی ترجیح می‌دهند. اما ایده تولید تلفن همراهی که تماماً لمسی بود برای همه جذابیت داشت.

بسیاری از رابط‌های کاربری به صورت آزمایشی عرضه شدند. iPhone OS 1.1 اولین سیستم عامل اختصاصی بود که از آیپاد تاچ نسل اول هم پشتیبانی می‌کرد. iPhone OS 1.1.5 آخرین ورژن از اولین سیستم عامل موبایلی شرکت اپل بود که در تاریخ 18 می سال 2010 از رده خارج شد.

iPhone OS 2

شرکت اپل سیستم عامل iPhone OS 2 را در کنفرانس جهانی توسعه دهندگان، در تاریخ 9 ژوئن سال 2008 معرفی و در تاریخ 11 ژوئن همان سال در کنار عرضه iPhone 3G به بازار معرفی کرد. سیستم عامل iPhone OS 2 اولین نسخه از این سیستم عامل بود که اپ استور داشت و به توسعه دهندگان دیگر اجازه می‌داد تا بتوانند برای گوشی‌های آیفون نرم افزار طراحی کنند. این سیستم عامل برای آیپاد تاچ هم در دسترس قرار گرفت.

اپل پشتیبانی از هیچکدام از دستگاه‌هایش را با عرضه این نسخه متوقف نکرد. iPhone OS 2 با تمام دستگاه‌هایی که تا آن زمان وارد بازار شده بودند سازگاری کامل داشت. علاوه بر این iPhone OS 2.1.1 از آیپاد تاچ نسل دوم هم پشتیبانی می‌کرد. iPhone OS 2.2.1 آخرین ورژن از سیستم عامل iPhone OS 2 بود.

iPhone OS 3

شرکت اپل سیستم عامل iPhone OS 3 را در تاریخ 17 مارچ سال 2009 معرفی و در تاریخ 17 ژوئن همان سال در کنار iPhone 3GS روانه بازار کرد. با عرضه این نسخه اپل پشتیبانی از هیچکدام از دستگاه‌های قدیمی‌تر را رها نکرد. iPhone OS 3 با تمام دستگاه‌هایی که تا آن زمان عرضه شده بودند سازگار بود اما تمام قابلیت‌های آن برای گوشی آیفون اصلی نسل اول در دسترس نبود. آخرین سیستم عاملی که از آیفون اولیه و آیپاد تاچ نسل اول پشتیبانی کرد ورژن 3.1.3 سیستم عامل iPhone OS 3 بود. در این میان اولین دستگاه آیپد هم در کنار iPhone OS 3.2 عرضه شد.

iOS 4

شرکت اپل iOS 4 را در تاریخ مارچ سال 2010 معرفی و در تاریخ 21 ژوئن همان سال همزمان با عرضه آیفون 4 وارد بازار کرد. با این عرضه اپل پشتیبانی از آیفون اولیه و آیپاد تاچ نسل اول را متوقف کرد. این اولین باری بود که اپل با عرضه جدید، پشتیبانی از دستگاه‌های قدیمی‌تر را موقف می‌کرد.

iPhone 3G و نسل دوم آیپاد تاچ توانایی اجرای سیستم عامل جدید iOS 4 را داشتند اما دسترسی آنها محدود بود. به عنوان مثال هر دو این دستگاه‌ها از ظرفیت‌های چند عملکردی و امکان تغییر دادن عکس پس‌زمینه محروم بودند.

هرچند iOS 4 اولین نسخه‌ای بود که کاربران آیپاد نباید برای دریافت آن هزینه‌ای پرداخت می‌کردند. ورژن iOS 4.2.1 که با اولین نسخه آیپد هم سازگاری داشت آخرین نسخه‌ای بود که می‌توانست توسط iPhone 3G و نسل دوم آیپاد تاچ مورد استفاده قرار بگیرد. اما ورژن iOS 4.3 با آیپد 2 هم سازگاری داشت.

iOS 5

شرکت اپل سیستم عامل iOS 5 را در ماه اکتبر سال 2011، همراه با عرضه آیفون 4S روانه بازار کرد. به استثنای iPhone 3G، آیپاد تاچ نسل دوم و دیگر دستگاه‌هایی که تا پیش از این پشتیبانی از آنها متوقف شده بود، اپل پشتیبانی از دستگاه جدید را با این عرضه متوقف نکرد.

بنابرین iOS 5 با دستگاه‌های iPhone 3GS به بعد، آپد تاچ نسل سوم به بعد، و آیپد نسل اول و دوم سازگاری کامل داشت. البته عرضه ورژن iOS 5.1 با آیپد نسل سوم نیز همخوانی داشت. ورژن iOS 5.1.1 آخرین سیستم عاملی بود که از آیپد نسل اول و آیپاد نسل سوم پشتیبانی می‌کرد.

iOS 6

شرکت اپل در تاریخ 19 سپتامبر سال 2012، همراه با عرضه آیفون5، آیپاد تاچ نسل پنجم و آیپد نسل چهارم، سیستم عامل iOS 6 را وارد بازار کرد. سیستم عامل iOS 6 با دستگاه‌های آیفون 4 به بعد، آیپاد تاچ نسل پنجم، آیپاد نسل 2 به بعد و آیپد مینی نسل اول سازگاری کامل داشت. ورژن iOS 6.1.6 آخرین سیستم عامل بود که از iPhone 3GS و آیپاد تاچ نسل چهارم پشتیبانی می‌کرد.

iOS 7

شرکت اپل سیستم عامل iOS 7 را در تاریخ 12 سپتامبر سال 2013 همراه با iPhone 5C و iPhone 5S به بازار معرفی کرد. با این عرضه اپل به خاطر ضعف سخت افزاری پشتیبانی از iPhone 3GS، و به واسطه محدودیت عملکرد پشتیبانی از آیپاد تاچ نسل چهارم را متوقف کرد. همچنین آیپد 2 و آیفون 4 به واسطه عدم پشتیبانی از سیری دسترسی محدودی به سیستم عامل iOS 7  داشتند.

هرچند این سیستم عامل با دیگر دستگاه‌ها یعنی آیفون 4S به بعد، آیپاد تاچ نسل سوم به بعد و آیپد نسل 3 به بعد و آیپد مینی نسل اول به بعد سازگاری کامل داشت. ورژن  iOS 7.0.3 از iPad Air و iPad Mini 2 هم پشتیبانی کرد. اما ورژن iOS 7.1.2 آخرین سیستم عاملی بود که آیفون 4 می‌توانست از آن استفاده کند.

iOS 8

اپل سیستم عامل iOS 8 را در تاریخ 17 سپتامبر سال 2014، همراه با عرضه آیفون 6 و آیفون 6 پلاس وارد بازار کرد. در این زمان شرکت اپل پشتیبانی از آیفون 4 را به صورت کامل متوقف کرد. iOS 8 پشتیبانی محدودی روی آیپد 2، آیفون 4S، آیپد 3 و آیپد مینی نسل اول و آیپاد تاچ نسل پنجم داشت چرا که اپل شکایت‌هایی در زمینه کند بودن عملکرد این دستگاه‌ها از طرف صاحبانشان دریافت کرده بود.

تمام دستگاه‌های دیگر از جمله آیفون 5 به بعد، آیپاد تاچ نسل ششم به بعد، آیپد نسل چهارم به بعد و آیپد مینی نسل 2 به بعد به صورت کامل با iOS 8 سازگاری داشتند. ورژن iOS 8.1 از آیپد ایر 2 و آیپد مینی 3 هم پشتیبانی می‌کرد و عرضه ورژن iOS 8.4 پشتیبانی از آیپاد تاچ نسل ششم را هم به ارمغان آورد. iOS 8.3 اولین نسخه از سیستم عاملiOS  بود که نسخه تستی بتا داشت و می‌توانست به صورت آزمایشی نسخه‌های بعدی را ارائه کرده و از کاربران نظرسنجی کند.

iOS 9

اپل iOS 9 را در تاریخ سپتامبر سال 2015 همراه با عرضه آیفون 6S، آیفون 6s پلاس و آیپد مینی 4 روانه بازار کرد. در این عرضه اپل پشتیبانی از هیچکدام از دستگاه‌های قدیمی‌تر را متوقف نکرد. بنابراین iOS 9 با دستگاه‌های آیفون 4S به بعد، آیپاد تاچ نسل پنجم به بعد، آیپد 2 به بعد و آیپد مینی نسل اول به بعد سازگاری کامل داشت.

هرچند دستگاه‌هایی همچون آیفون 4S، آیپد 2، آیپد نسل سوم، آیپد نسل اول و آیپاد تاچ نسل پنجم به واسطه بهره‌مندی از پردازنده‌های A5X دسترسی محدودی به این سیستم عامل جدید داشتند.

iOS 10

در تاریخ 13 سپتامبر سال 2016 بود که اپل سیستم عامل iOS 10 را همراه با عرضه آیفون 7 و آیفون 7 پلاس به بازار معرفی کرد. با این عرضه اپل پشتیبانی از دستگاه‌هایی که از پردازنده A5X استفاده می‌کردند را متوقف کرد. یعنی دستگاه‌های آیفون 4S، آیپد 2، آیپد نسل سوم، آیپد مینی نسل اول و آیپاد تاچ نسل پنجم. iOS 10 پشتیبانی محدودی روی دستگاه‌هایی داشت که از پردازنده‌های 32 بیتی استفاده می‌کردند.

یعنی آیفون 5، آیفون 5C و آیپد نسل چهارم. هرچند این سیستم عامل با دستگاه‌های آیفون 5S به بعد، آیپاد تاچ نسل ششم و آیپد ایر به بعد و آیپد مینی به بعد سازگاری کامل داشت. ورژن iOS 10.2.1 به صورت کامل از آیپد نسل پنجم و ورژن iOS 10.3.2 از آیپد پرو و آیپد پرو نسل دوم پشتیبانی می کردند. iOS 10 آخرین نسخه از سیستم عامل iOS بود که روی پردازنده‌های 32 بیتی نصب می‌شد و می‌توانست نرم افزارهای 32 بیتی را اجرا کند.

iOS 11

iOS 11 در تاریخ 11 سپتامبر سال 2017 همراه با عرضه آیفون 8 و آیفون 8 پلاس وارد بازار شد. این نسخه دیگر از دستگاه‌ها و نرم افزار 32 بیتی پشتیبانی نمی‌کرد و باعث شد تا از آن تاریخ به بعد سیستم عامل iOS تنها با نرم افزارهای 64 بیتی کار کند. دستگاه‌هایی نظیر آیفون 5S، آیفون 6، آیفون 6 پلاس، آیپاد تاچ نسل ششم، آیپد ایر، آیپد ایر2، آیپد مینی 2، 3 و 4 که از پردازنده‌های A7 یا A8 استفاده می‌کردند دسترسی محدودی در iOS 11 داشتند.

هرچند این سیستم عامل با دستگاه‌های آیفون 6S و 6S پلاس به بعد، آیفون SE نسل اول، آیپد پرو و آیپد نسل پنجم به بعد سازگاری کامل داشت. ورژن iOS 11.3 از آیپد نسل ششم کاملاً پشتیبانی می‌کرد و آخرین ورژن این نسخه هم iOS 11.4.1 بود.

iOS 12

iOS 12 در تاریخ 17 سپتامبر سال 2018 همراه با عرضه آیفون XS و آیفون XS Max و آیفون XR در بازار عرضه شد. در این زمان پشتیبانی از هیچکدام از دستگاه‌های قبلی متوقف نشد و آیفون‌های 5S به بعد، آیپاد تاچ نسل ششم، آیپد ایر به بعد و آیپد مینی 2 به بعد با آن سازگاری داشتند. هرچند دسترسی دستگاه‌هایی که از پردازنده A7 یا A8 استفاده می‌کردند به این سیستم عامل محدود بود. یعنی دستگاه‌های آیفون 5S، آیفون 6، آیفون 6 پلاس، آیپاد تاچ نسل ششم، آیپد ایر 1 و 2، آیپد مینی 2، 3 و 4.

iOS 13 / iPadOS 13

iOS 13 در تاریخ 19 سپتامبر سال 2019 همراه با عرضه آیفون‌های سری 11 (11،11 Pro و 11 Pro Max ) وارد بازار شد. ویژگی‌های اصلی این سیستم عامل مود تاریک و پشتیبانی از ایموجی‌ها برای دستگاه‌هایی بود که از پردازنده A9+ استفاده می‌کردند. فریم‌ورک NFC  در این سیستم عامل از انواع مختلف کارت‌های هوشمند بدون مخاطب و برچسب‌های گوناگون نیز پشتیبانی می‌کرد.

در این سال آیپدها شروع به استفاده از تعداد زیادی ویژگی مختص تبلت کردند که باعث شد تا اپل سیستم عامل نصب شده روی آیپدهای خود را دوباره برندسازی کرده و با نام iPadOS 13 وارد بازار کند. این اولین باری بود که مسیر iOS از آیپدها جدا شد. با این عرضه اپل پشتیبانی از دستگاه‌هایی که حافظه RAM کمتر از 2 گیگابایت داشتند را کاملاً متوقف کرد و دستگاه‌هایی که از پردازنده‌های A8 و A8X استفاده می‌کردند نیز دسترسی محدودی به iOS 13 و iPadOS 13 داشتند.

به غیر از آنها دستگاه‌هایی نظیر آیفون 6s، آیفون 6s پلاس به بعد، آیپاد تاچ نسل هفتم، آیپد پرو نسل اول، آیپد نسل پنجم، و آیپد مینی نسل پنجم به بعد به صورت کامل با iOS 13 سازگاری داشتند. iOS 13 همچنین با آیفون SE نسل دوم نیز سازگاری کامل داشت.

iOS 14 / iPadOS 14

iOS 14 و iPadOS 14 در تاریخ 16 سپتامبر سال 2020 همراه با عرضه آیپد نسل هشتم و آیپد ایر نسل چهارم وارد بازار شدند. تمام دستگاه‌هایی که از iOS 13 پشتیبانی می‌کردند می‌توانستند با iOS 14 هم سازگاری داشته باشند. برخی از ویژگی‌های معرفی شده در این سیستم عامل‌های جدید عبارتند از طراحی مجدد ویجت‌ها، کتابخانه اپل، قابلیت تصویر در تصویر و قابلیت CarKey که کاربر می‌توانست با استفاده از آن ماشین خود را روشن کند.

iOS و iPadOS 14 همچنین به کاربران اجازه می‌داد تا تماس‌های تلفنی را به یک بنر کوچک منتقل کنند تا در زمان صحبت با تلفن تمام صفحه گوشی اشغال نشود. ورژن iPadOS 14.0 از آیپد نسل هشتم و آیپد ایر نسل چهارم پشتیبانی کرد و ورژن iOS 14.1 نیز با آیفون 12 و آیفون 12 مینی، آیفون 12 پرو و آیفون 12 پرومکس سازگاری کامل داشت.

دستگاه‌هایی که از پردازنده‌های A8X، A9، A9X و A10 استفاده می‌کنند سازگاری محدودی با سیستم عامل iOS 14 و iPadOS 14 دارند در حالی که دستگاه‌های مجهز به پردازنده‌های A10X و A11 Bionic chip تقریباً سازگاری کاملی با آنها دارند. تنها دستگاه‌های مجهز به A12 Bionic chip می‌توانند سازگاری صد در صد با این سیستم‌های عامل داشته باشند.

iOS 15 / iPadOS 15

iOS 15 و iPadOS 15 در اواخر ماه ژوئن سال 2021 عرضه شدند. تمامی دستگاه‌هایی که از iOS 13، iPadOS 13، iOS 14 و iPadOS 14 پشتیبانی می‌کردند می‌توانستند از iOS 15 و iPadOS 15 هم پشتیبانی کنند. هرچند دستگاه‌هایی نظیر آیفون 6S، آیفون 7، آیفون 8؛ آیفون X، آیفون SE نسل اول، آیپاد تاچ نسل هفتم، آیپد نسل پنجم و ششم، آیپد ایر 2، آیپد مینی 4، آیپد پرو نسل اول و دوم دسترسی محدودی به این سیستم عامل داشتند. ورژن iOS 15.4 از آیفون SE نسل سوم به صورت کامل پشتیبانی کرد، در حالی که ورژن iPadOS 15.4 از آیپد ایر نسل پنجم به صورت کامل پشتیبانی می‌کرد.

iOS 16

iOS 16

گفته می‌شود که جدیدترین نسخه از سیستم عامل iOS بین 6 تا 10 ژوئن سال 2022 پرده برداری خواهد شد. گفته شده که iOS 16 به جز آیفون 6، آیفون 6S و آیفون SE نسل اول، از دیگر دستگاه‌های شرکت اپل به صورت محدود یا کامل پشتیانی می‌کند. همچنین تمام دستگاه‌هایی که با iOS 15 سازگاری دارند می‌توانند با iOS 16 نیز سازگاری داشته باشند.

آخرین نسخه iOS برای کدام دستگاه ها عرضه شده؟

آخرین نسخه iOS برای کدام دستگاه ها عرضه شده است؟

آخرین نسخه از سیستم عامل iOS و iPadOS در حقیقت نسخه به روز رسانی iOS / iPadOS 15.5 بود که برای دستگاه‌های زیر عرضه شد:

iOS 15.5

  • آیفون 6s و 6S پلاس
  • آیفون 7 و 7 پلاس
  • آیفون SE نسل اول و دوم وسوم
  • آیفون 8 و 8 پلاس
  • آیفون X، XR، XS و XS Max
  • آیفون 11 و 11 پرو و 11 پرومکس
  • آیفون 12، 12 مینی، 12 پرو، 12 پرومکس
  • آیفون 13، 13 مینی، 13 پرو، 13 پرومکس

iPadOS 15.5

  • آیپد نسل پنجم تا نهم
  • آیپد ایر 2 تا 5
  • آیپد مینی 4 تا 6
  • آیپد پرو نسل اول تا پنجم

چگونه می توان iOS را آپدیت کرد؟

وقتی برای شما سوال می‌شود که iOS چیست؟ حتما به این فکر هم فرو می‌روید که نحوه بروزرسانی آن چه گونه است؟به روز رسانی iOS کار بسیار آسانی است. برای این کار تنها کافی است مراحل زیر را طی کنید:

  1. حتماً از اطلاعات گوشی خود بک آپ بگیرید.
  2. گوشی را به یک شبکه اینترنت بی‌سیم پر سرعت و با ثبات متصل کنید.
  3. سپس وارد بخش Settings  شوید.
  4. گزینه General  را انتخاب نمایید.
  5. روی گزینه Software Update ضربه بزنید.
  6. و حالا روی گزینه Download & Install ضربه بزنید.
  7. پس از اتمام دانلود به روز رسانی، گزینه Install را فشار دهید.
  8. اگر از شما درخواست پسورد شد آن را وارد کنید.

برای بروزرسانی IOS نیاز دارید تا وارد حساب اپل آیدی خود شوید. اگر نیاز دارید تا این حساب را بسازید، به شما پیشنهاد می‌کنیم مقاله “چگونه اپل آیدی بسازیم” را مطالعه کنید. به روز رسانی سیستم عامل iOS به همین سادگی است.

مقاله آموزشی مرتبط: انواع صفحه نمایش تلفن همراه