قطعاً شما هم با عبارت دوال سیم یا گوشی‌های دو سیم‌کارت آشنایی دارید، و احتمالاً همین حالا یکی از آنها در دست شماست. اما آیا می‌خواهید بدانید چه چیزی فناوری دو سیم‌کارت را مفید می‌کند و این گوشی‌ها چگونه کار می‌کنند؟ شاید هم از قبل این را می‌دانید، اما هنوز سؤالاتی در ذهن شما باقی مانده است! اگر می‌خواهید بدانید فناوری دو سیم‌کارت یا دوال سیم چیست؟ و یا چگونه در گوشی‌های هوشمند امروزی پیاده‌سازی می‌شود و مزایا و معایب آن چیست، این مطلب را از دست ندهید.

فناوری (دو سیم کارت) دوال سیم چیست؟

هر گوشی تلفن همراه یا هر گوشی هوشمندی برای اتصال به شبکه مخابراتی همراه به سیم‌کارت (ماژول شناسایی مشترکین) نیاز دارد. گوشی هوشمند یا هر نوع تلفن همراهی که بتواند همزمان دو سیم‌کارت مختلف را در خود جای دهد، گوشی دو سیم‌کارت نامیده می‌شود.

داشتن دو سیم‌کارت در یک گوشی به این معنی است که دستگاه شما می‌تواند از یکی از دو سیم‌کارت خود برای برقراری یا دریافت تماس‌های تلفنی استفاده کند. به عبارت دیگر Dual SIM یکی از ویژگی‌های برخی از گوشی‌های هوشمند است که به آن‌ها اجازه می‌دهد تا دو سیم‌کارت مختلف را به‌طور همزمان در خود نگه‌دارند و از آن‌ها استفاده کنند.

انواع دوال سیم

مزایای گوشی دو سیم کارت

برای برخی افراد، داشتن گوشی هوشمند دو سیم‌کارت می‌تواند مفید باشد. به‌عنوان مثال، تاجران و خانم‌هایی را در نظر بگیرید که تمایل دارند یک شماره تلفن برای کار خود و شماره دیگری مخصوص دوستان و خانواده خود داشته باشند. در چنین شرایطی این افراد می‌توانند یا از دو گوشی تلفن همراه مختلف، یکی برای محل کار و دیگری برای استفاده شخصی استفاده کنند، یا از یک گوشی هوشمند دو سیم‌کارت که هر دو شماره روی آن فعال است بهره ببرند.

طبیعتاً حمل کردن یک گوشی هوشمند با دو سیم‌کارت فعال بسیار راحت‌تر از حمل کردن مداوم دو گوشی است و دردسرهای کمتری دارد. نظیر اینکه کاربر دیگر لازم نیست نگران جا گذاشتن یکی از گوشی‌ها یا در دسترس نبودن یکی از خطوط در هنگام همراه نداشتن گوشی باشد.

موقعیت دیگری که در آن ممکن است به یک گوشی هوشمند دو سیم‌کارت نیاز داشته باشید، به‌خصوص اگر در یک بازار کاری شلوغ و پر استرس فعالیت می‌کنید، زمانی است که می‌خواهید از یک سیم‌کارت برای تماس‌های تلفنی و از سیم‌کارت دیگر برای اتصال به اینترنت استفاده کنید. برخی از اپراتورهای مخابراتی تلفن همراه تعرفه مکالمه تلفنی خوبی دارند، اما تعرفه داده‌های اینترنتی آنها گران‌قیمت است، یا برعکس.

برای برخی افراد، داشتن گوشی هوشمند دو سیم‌کارت می‌تواند مفید باشد. به‌عنوان مثال، تاجران و خانم‌هایی را در نظر بگیرید که تمایل دارند یک شماره تلفن برای کار خود و شماره دیگری مخصوص دوستان و خانواده خود داشته باشند. در چنین شرایطی این افراد می‌توانند یا از دو گوشی تلفن همراه مختلف، یکی برای محل کار و دیگری برای استفاده شخصی استفاده کنند، یا از یک گوشی هوشمند دو سیم‌کارت که هر دو شماره روی آن فعال است بهره ببرند.

طبیعتاً حمل کردن یک گوشی هوشمند با دو سیم‌کارت فعال بسیار راحت‌تر از حمل کردن مداوم دو گوشی است و دردسرهای کمتری دارد. نظیر اینکه کاربر دیگر لازم نیست نگران جا گذاشتن یکی از گوشی‌ها یا در دسترس نبودن یکی از خطوط در هنگام همراه نداشتن گوشی باشد.

مزایای گوشی دو سیم کارته

انواع فناوری دوال سیم (Dual SIM)

اگر تصمیم دارید که یک گوشی دو سیم‌کارت تهیه کنید باید بدانید که گوشی‌های مختلف ممکن است از انواع مختلفی از فناوری دو سیم‌کارت استفاده کنند. هر کدام از انواع فناوری‌های دوال سیم عملکرد متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند. برخی از آنها هم بهتر از بقیه هستند. در ادامه به اشکال مختلف فناوری دو سیم‌کارت اشاره می‌کنیم:

دو سیم کارت سینگل استندبای (غیر فعال)

سینگل استندبای بدترین نوع از فناوری دو سیم‌کارت است که اغلب گوشی‌های ارزان‌قیمت و پایین رده از آن استفاده می‌کنند. گوشی‌هایی که از نوع دو سیم‌کارت غیر فعال هستند می‌توانند به‌صورت همزمان از دو سیم‌کارت پشتیبانی کنند اما هر بار فقط یکی از آنها می‌تواند فعال باشد. این یعنی وقتی که یکی از سیم‌کارت ها فعال است و کار می‌کند، دیگری در دسترس نخواهد بود.

در این نوع گوشی‌های دو سیم‌کارت برای استفاده از سیم‌کارت دوم باید به‌صورت دستی فعالش کنید. و زمانی هم که سیم‌کارت دوم را فعال می‌کنید، سیم‌کارت اول به‌صورت خودکار غیر فعال می‌شود. به عبارت دیگر، این گوشی‌ها گرچه دو سیم‌کارت در خود جای می‌دهند اما تنها می‌توانند از یکی از آنها استفاده کنند. این تکنولوژی بیشتر در مدل‌های قدیمی‌تر گوشی‌های هوشمند یافت می‌شود.

معنای دو سیم کارت دوال اکتیو (فعال)

این نوع از فناوری دو سیم‌کارت به شما اجازه می‌دهد تا بتوانید از هر دو سیم‌کارت قرار گرفته در گوشی برای برقراری تماس‌های تلفنی استفاده کنید. همچنین امکان دریافت تماس روی هر کدام از سیم‌کارت ها وجود دارد. گوشی‌هایی که از فناوری دو سیم‌کارت دوال اکتیو پشتیبانی می‌کنند به شکل دائمی هر دو سیم‌کارت خود را فعال نگه می‌دارند.

به این صورت که وقتی از طریق یکی از سیم‌کارت ها در حال مکالمه تلفنی هستید، سیم‌کارت دوم همچنان در گوشی فعال است و می‌تواند دریافت تماس، اتصال به اینترنت و پیام‌رسانی پیامکی داشته باشد. به‌عنوان مثال اگر با یک سیم‌کارت در حال مکالمه باشید و شماره دیگر روی سیم‌کارت دوم هم زنگ بخورد، شما مطلع خواهید شد و می‌توانید مکالمه‌ها را باهم تعویض کنید.

عیب بزرگ گوشی‌های دو سیم‌کارت دوال اکتیو این است که این گوشی‌ها دو گیرنده/فرستنده رادیویی دارند که هرکدام به یکی از سیم‌کارت ها اختصاص دارد. این یعنی آنکه طبیعتاً به‌واسطه داشتن دو آنتن، این گوشی‌های دو سیم‌کارت مصرف باتری بیشتری نسبت به گوشی‌های تک سیم‌کارت معمولی دارند و هزینه تولیدشان هم بالاتر است. به همین خاطر هم هست که پیدا کردن گوشی‌های دو سیم‌کارت دوال اکتیو کمی سخت است و قیمت نسبتاً بالایی هم دارند.

استندبای دوگانه چیست؟

فناوری دو سیم‌کارت دوال استندبای (Dual Stand-by) چیزی بین سینگل استندبای و دوال اکتیور است. گوشی‌های دو سیم‌کارت دوال استندبای به شما اجازه می‌دهند تا بتوانید دو سیم‌کارت فعال در گوشی خود داشته باشید که البته هر دو آنها از یک فرستنده/گیرنده رادیویی (آنتن) استفاده می‌کنند. با وجود استفاده مشترک از یک آنتن، هر دو سیم‌کارت تا زمانی که از آنها استفاده نکنید در گوشی فعال هستند.

به همین خاطر هم به آن دوال استندبای می‌گویند. تا زمانی که هر دو سیم‌کارت را روی حالت استندبای تنظیم کرده باشید می‌توانید تماس‌های تلفنی یا اتصال به اینترنت را با هرکدام از آنها برقرار کنید. هرچند زمانی که در حال انجام یک مکالمه تلفنی با یکی از سیم‌کارت ها باشید، سیم‌کارت دوم تا زمانی که سیم‌کارت دیگر هنوز فعال است، فعال نخواهد بود.

این اتفاق تا زمانی که یک یا هر دو شبکه تلفن همراهی که با سیم‌کارت هایتان به آنها متصل هستید از تکنولوژی 2G برای برقراری ارتباط استفاده می‌کنند صادق است. اما اگر از شبکه‌های 3G یا 4G استفاده کنید و از شبکه 2G برای تماس‌ها بهره نبرید، این محدودیت برای شما وجود نخواهد داشت.

گرچه این حالت ایده آلی نیست اما تکنولوژی دوال استندبای ارزان‌تر از نوع دوال اکتیو است و به همین خاطر بیشتر گوشی‌های هوشمند امروزی از آن استفاده می‌کنند. ازنظر سخت‌افزاری، گوشی‌های دو سیم‌کارت دوال استندبای فقط به کمی فضای بیشتر برای جای دادن سیم‌کارت دوم نیاز دارند و نه چیز دیگر. به همین خاطر قیمت آنها نسبت به گوشی‌های تک سیم کارته تنها اندکی بالاتر است.

دو سیم کارت هیبریدی

بیشتر گوشی‌های پرچم‌دار امروزی و حتی گوشی‌های میان رده دیگر از نوع هیبریدی هستند. امروزه ظرفیت حافظه داخلی گوشی‌ها به‌قدری بالا رفته که دیگر کاربران چندان نیازی به استفاده از حافظه‌های جانبی مانند کارت‌های microSD ندارند. اما به‌هرحال گزینه اضافه کردن کارت حافظه جانبی چیزی نیست که بتوان کاربران را از داشتن آن محروم کرد.

از طرف دیگر گوشی‌های امروزی هرچه بیشتر به سمت نازک‌تر شدن پیش می‌روند و کنترل فضای داخلی گوشی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار شده است. علاوه بر این مزایای داشتن دو سیم‌کارت چیزی نیست که بتوان به‌سادگی از آن چشم‌پوشی کرد.

در چنین شرایطی فناوری دو سیم‌کارت هیبریدی نیازهای بالا را ترکیب کرده و درواقع انتخاب را به عهده خود کاربر گذاشته است. گوشی‌های دو سیم‌کارت هیبریدی سیم‌کارت و حافظه جانبی microSD را در یک اسلات قرار داده‌اند. به این صورت که کاربر می‌تواند به سلیقه خود در بخش دوم اسلات، یا کارت حافظه قرار دهد، یا اگر به حافظه جانبی نیازی ندارد سیم‌کارت دوم خود را داخل آن بگذارد و گوشی تک سیم‌کارت خود را به دو سیم‌کارت تبدیل کند.

تفاوت گوشی دو سیم کارت هیبریدی با دو سیم‌کارت آماده‌به‌کار

این فناوری‌های دوال سیم رایج‌ترین فناوری‌های به کار رفته در گوشی‌های امروزی هستند. این دو فناوری از نظر سرویس‌دهی باهم فرقی ندارند. یعنی گوشی‌های دو سیم‌کارت هیبریدی دقیقاً مانند فناوری دوال استندبای (آماده‌به‌کار)، از هر دو سیم‌کارت خود به‌صورت همزمان استفاده می‌کنند. به این صورت که دو سیم‌کارت در هنگام اتصال به شبکه بالاتر از 3G به‌صورت دائم فعال هستند.

اما مهم‌ترین تفاوت گوشی‌های دو سیم‌کارت هیبریدی و دو سیم‌کارت استندبای در این است که در نوع هیبریدی شما می‌توانید به جای استفاده از سیم‌کارت دوم، حافظه جانبی به دستگاه خود اضافه کنید. بنابراین مجبور نیستید که حتماً یک گوشی دو سیم‌کارت داشته باشید. از طرف دیگر گوشی‌های دو سیم‌کارت استندبای گوشی‌هایی هستند به‌صورت پیش‌فرض جای لازم برای قرار دادن دو سیم‌کارت مجزا را دارند و فضای لازم برای گذاشتن کارت حافظه جانبی نیز در آنها تعبیه شده است.

تفاوت گوشی های دو سیم‌کارت هیبریدی با دو سیم‌کارت آماده‌به‌کار

چگونه می‌توان گوشی دوال سیم را با هر دو سیم کارت به اینترنت کرد؟

اگر بخواهیم خیلی کوتاه پاسخ دهید، باید بگوییم که بله. اما این موضوع به نوع فناوری دو سیم‌کارتی که توسط تولیدکننده برای گوشی هوشمند شما در نظر گرفته شده است بستگی دارد. تولیدکنندگان معمولاً به هزینه تولید گوشی نگاه می‌کنند و بر اساس آن از تکنولوژی‌های مختلف در محصول خود استفاده می‌نمایند. ساختن یک گوشی دوال سیم با سیم‌کارتی که از ارتباط اینترنتی 4G پشتیبانی می‌کند و دیگری از 2G پشتیانی می‌کند، هم آسان و هم به‌صرفه است.

4G + 2G حالت‌هایی هستند که است که می‌توانند در فناوری دو سیم‌کارت دوال استندبای ترکیب شوند و از یک فرکانس رادیویی استفاده نمایند. هرچند اگر می‌خواهید گوشی هوشمند دو سیم‌کارتی بسازید که روی یکی از سیم‌کارت هایش اتصال 4G را پشتیبانی می‌کند و روی سیم‌کارت دیگر هم از اتصال 3G یا حتی 4G بهره می‌برد.

این به معنای آن است که شما به پردازنده‌ای روی گوشی احتیاج دارید که به اندازه کافی برای پشتیبانی همزمان از دو اتصال پرسرعت به اینترنت قوی باشد. اتفاقی که باعث می‌شود گوشی شما هزینه تولید و درنهایت قیمت بالایی داشته باشد. بیشتر گوشی‌های هوشمند دو سیم‌کارت در بازار امروز از ترکیب 4G + 2G برای اتصال به اینترنت استفاده می‌کنند.

معایب گوشی های دو سیم کارت

این فناوری کامل و بی‌نقص نیست و معایب خاص خودش را هم دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم:

  • گوشی‌های هوشمند دو سیم‌کارت دوال اکتیو آناتومی کوتاه‌تری دارند، چراکه مجبورند به جای یک فرستنده/گیرنده رادیویی، از دو تا استفاده کنند.
  • گوشی‌های دوال سیم هیبریدی از اسلات مموری microSD برای سیم‌کارت دوم خود استفاده می‌کنند. در چنین شرایطی باید بین افزایش فضای ذخیره‌سازی گوشی با حافظه جانبی یا استفاده از سیم‌کارت دوم تنها یکی را انتخاب کنید. بنابراین اگر سراغ گوشی‌های دو سیم‌کارت هیبریدی می‌روید، مجبورید گوشی‌هایی را انتخاب کنید که ظرفیت حافظه داخلی زیادی دارند.
  • در بیشتر موارد تولیدکنندگان از ترکیب 4G + 2G با فناوری دو سیم‌کارت استفاده می‌کنند که یعنی یکی از سیم‌کارت ها تنها می‌تواند برای برقراری تماس و ارسال پیام‌های متنی استفاده شود، نه اتصال به اینترنت. این موضوع کارایی گوشی هوشمند را پایین می‌آورد.

معایب گوشی های دو سیم کارت

آیا آیفون‌ از فناوری دو سیم کارت پشتیبانی می‌کند؟

شرکت اپل به شکلی سنتی، همیشه از مجهز کردن آیفون‌هایش به فناوری دو سیم‌کارت اجتناب کرده است. هرچند گوشی‌های iPhone XS، iPhone XS Max و iPhone XR اولین گوشی‌های هوشمند اپل بودند که از فناوری دو سیم‌کارت پشتیبانی می‌کردند.

این مدل از گوشی‌های آیفون می‌توانند به‌صورت یک سیم‌کارت نانو و یک سیم‌کارت دیجیتالی (eSIM) غیرقابل حذف از تکنولوژی دو سیم‌کارت استفاده کنند. eSIM یک سیم‌کارت دیجیتال است که به شما اجازه می‌دهد تا بدون نیاز به اسلات و سیم‌کارت فیزیکی گوشی را به اپراتور تلفن همراه خود متصل کنید.

نکته:‌ زمانی که در هنگام خرید گوشی eSIM را به یک اپراتور متصل می‌کنید دیگر نمی‌توانید سیم‌کارت دیجیتالی آن را عوض کنید. در چنین شرایطی برای تعویض اپراتور باید گوشی خود را هم عوض کنید.

اپل از فناوری دوال استندبای برای گوشی‌های دو سیم‌کارت خود استفاده می‌کند تا هر دو سیم‌کارت های نانو و eSIM بتوانند تماس‌های تلفنی برقرار کنند. هرچند گرچه این فناوری دوال سیم به کاربر اجازه می‌دهد تا بتواند دو سیم‌کارت مجزا روی یک آیفون داشته باشد، اما این فناوری تنها در کشورهایی که از eSIM پشتیانی می‌کنند کارآمد خواهد بود.

مقاله آموزشی مرتبط: DRM چیست؟