مشتریان و کاربران سرویس های مخابراتی که همواره با اتصالات سلولی روی لوازم دیجیتال ارتباطی قابل حمل خود در تعامل هستند، اغلب این سوال را می پرسند که Downlink و Uplink چیست؟
گوشی های تلفن همراه هوشمند، تبلت ها و سایر دستگاه های مجهز به ارتباطات سلولی در محدوده فرکانس های رادیویی 3G ،4G و اخیرا 5G کار می کنند. سیگنال ضعیف یا متناوب می توانند امکان صحبت کردن، ارسال پیام های متنی و ایمیل های اینترنتی، تماشای ویدئوهای آنلاین و موارد دیگر را مختل کنند.
این در حالی است که وجود یک تقویت کننده سیگنال تلفن همراه با قدرت زیاد آپلینک و داون لینک می تواند به شما اطمینان دهد که حتی در هنگام ارتباط با دور ترین دکل های مخابراتی در فضاهای بسیار بزرگ، باز هم می توانید یک پوشش عالی و قوی ترین سیگنال ارتباطی ممکن را تجربه کنید.
Uplink چیست؟
اگر بخواهیم به صورت ساده به سوال آپلینک چیست پاسخ دهیم، باید گفت که آپلینک در حقیقت سیگنالی است که دستگاه شما را ترک میکند و توسط آنتن مخابرات دریافت میشود. این سیگنال، اطلاعات و درخواستها را به همراه دارد و برای انجام هرعملکرد آنلاینی به آن نیاز دارید. شدت این سیگنال بستگی به موارد زیادی دارد ولی با خرید Uplink میتوانید قدرت آن را بیشتر کنید.
Downlink چیست؟
در پاسخ به سوال داونلینک چیست باید گفت که این مورد دقیقا نقطه مقابل آپلینک است. این اصطلاح به سیگنالی گفته میشود که از برج مخابرات به دستگاه ارسال میشود و پاسخهای مربوط به درخواستهای شما را همراه خود دارد. شدت این سیگنال ارتباط مستقیمی با اندازه آنتن دارد و تقویت آن میتواند کمی دشوار باشد.
تفاوت downlink و uplink
آپلینک و داون لینک که در اصلاح رایجتر با عنوان سرعت آپلود و دانلود هم شناخته می شوند نشان دهنده کیفیت و سرعت ارتباط دو طرفه بین دکل مخابراتی و گوشی یا تبلت شما هستند. downlink (سرعت دانلود) در واقع سیگنالی است که از دکل مخابراتی به گوشی شما ارسال می شود، و uplink هم سیگنالی است که دستگاه شما به دکل مخابراتی باز می گردد.
حتما شما هم مکالمات تلفنی را تجربه کرده اید که شما می توانید صدای طرف مقابل را بشنوید، اما او نمی تواند صدای شما را بشنود یا برعکس. در واقع اختلال downlink و uplink در ارتباطات سلولی است که باعث بروز این مشکل میشود.
این اتفاق در سال های گذشته که بیشتر ارتباطات تلفنی از نوع 3G بود بیشتر رخ می داد، چراکه 3G از دو باند فرکانسی 850 و 1900 مگاهرتز که یکی مختص آپلینک و دیگری مختص داون لینک بود تشکیل شده بود. اما امروزه با گسترش باند فرکانس های مخابراتی این نوع اختلال ها کمتر پیش میآید.
معمولا سرعت دانلود بسیار بیشتر از آپلود است (داون لینک سریعتر از آپلینک است)، و این به خاطر آن است که اغلب سیگنال های ارسال شده توسط دکل مخابراتی بسیار قدرتمندتر از سیگنال هایی هستند که از دستگاه قابل حمل شما به دکل فرستاده می شوند.
عوامل موثر بر سرعت داون لینک و آپلینک
قدرت سیگنال برای گوشی تلفن همراه و دیگر دستگاه های ارتباطی معمولا با واحد دسیبل (dB) اندازه گیری می شود. قدرت این سیگنال ها معمولا در دامنه بین 50- تا 120- دسیبل هستند. سیگنال -50 dB نشان دهنده آنتن پر و بهترین سیگنال است. در حالی که سیگنال -120 dB معمولا به معنای ضعیف ترین سیگنال یا نداشتن آنتن است.
به یاد داشته باشید که گرچه پوشش مخابراتی و شبکه ارائه شده توسط هر اپراتور همراه با دیگری متفاوت است، اما مسائلی همچون محل قرارگیری دکل مخابراتی، اختلالات بیرونی و عوامل دیگر هم می توانند روی سرعت و کیفیت ارتباطات سلولی دستگاه شما اثرگذار باشند.
دکل های مخابراتی از طریق ارسال سیگنال های RF با دستگاه های سلولی (دستگاه های قابل حمل سیمکارت خور) ارتباط برقرار می کنند. در این میان چند عامل مهم وجود دارند که می توانند در فرآیند انتقال سیگنال اختلال ایجاد کنند و سرعت داون لینک و آپلینک شما را مختل نمایند. عواملی از جمله:
فاصله دکل مخابراتی
هرچقدر دکل مخابراتی از دستگاه شما دورتر باشد، گوشی شما سخت تر می تواند با آن ارتباط برقرار کند.
مصالح ساختمانی
مواد و مصالح ساختمانی مانند بتن، فلزات، آجر، عایق ها، شیشه های دوجداره و غیره میتوانند مانع ورود سیگنال های مخابراتی و ارسال آنها به بیرون شوند. به همین خاطر می توانند باعث افت سرعت داون لینک و آپلینک شوند و ارتباطات مخابراتی شما را مختل کنند.
موانع فیزیکی
کوه ها، ساختمان های بلند، درختان و پوشش های گیاهی انبوه بین شما و دکل مخابراتی می توانند سیگنال های مخابراتی را مسدود کرده و در ارتباط سلولی شما اختلال ایجاد نمایند.
وضعیت آب و هوا
برف سنگین، باران، مه و دیگر شرایط جوی نامناسب می توانند روی فرآیند دریافت سیگنال های مخابراتی اثرگذار باشند و در downlink و uplink اختلال ایجاد کنند.
در این بین استفاده از تقویت کننده های سیگنال می تواند با قدرت بخشیدن به ارتباط دو طرفه بین دستگاه و دکل مخابراتی سرعت دانلود و آپلود یا همان داون لینک و آپلینک را بهبود بخشد.
مقاله آموزشی مرتبط: دوال سیم (Dual SIM) چیست؟