CDMA چیست؟ CDMA یا دسترسی چندگانه تقسیم کد، یک نوع فناوری استاندارد از ارتباطات همراه است که توسط بعضی از اپراتور‌های مخابراتی مورد استفاده قرار می گیرد. سی دی ام ای CDMA هیچ محدودیتی از نظر ظرفیت خدمات ندارد و دسترسی به تمام طیف‌های مختلف باند‌های مخابراتی را در اختیار کاربران قرار می دهد. شبکه هایی که از فناوری CDMA استفاده می کنند معمولا در باندهای فرکانسی 800 و 1900 مگاهرتز کار می کنند که بیشتر در آمریکا و آسیا مورد استفاده قرار می گیرند. در این مطلب درباره GSM و LTE نیز اطلاعاتی کسب می‌کنید.

تفاوت CDMA با GSM

تفاوت CDMA با GSM

تفاوت های زیادی بین CDMA و GSM وجود دارد.

GSM یا سیستم ارتباطات همراه جهانی، رایج ترین سیستم ارتباطات بی سیم مخابراتی است که تقریبا تمام اپراتورهای تلفن همراه از ان پشتیبانی می کنند. در این فناوری استاندارد ارتباطی حتما از کارت شناسایی مودال کاربر یا همان سیمکارت استفاده می شود و بیشتر گوشی های تلفن همراه نیز از آن پشتیبانی می کنند. جی اس ام GSM روی باندهای فرکانسی 800، 900، 1800 و 1900 کار می کند.

فناوری سی دی ام ای کمی بعد از GSM وارد شد، اما اختراع آن به زمان جنگ جهانی دوم باز می گردد. زمانی که جبهه متفقین آن را برای ممانعت از ایجاد اختلال در سیگنال توسط دشمن اختراع کردند. CDMA به واسطه بهره مندی از تمام طیف های باند های فرکانسی محدودیت ترافیکی بسیار کمی دارد و به خوبی می تواند پاسخگوی تعداد زیاد کاربرانی باشد که به صورت همزمان به شبکه متصل شده اند. از طرف دیگر به واسطه کدگذاری ارتباطات مخابراتی با اعداد دیجیتالی تصادفی، عملا مکالمات بین دو کاربر صد در صد شخصی، امن و حفاظت شده خواهند بود.

اما مهمترین تفاوت این فناوری با GSM در این است که گوشی های CDMA از سیمکارت استفاده نمی کنند. برای استفاده از خدمات این شبکه مخابراتی باید گوشی هایی که به صورت انحصاری توسط اپراتور عرضه می شوند را خریداری کنید. علاوه بر آن زمانی که از یک اپراتور خاص گوشی CDMA خریداری می کنید تنها می توانید به باندهای ارتباطی همان اپراتور متصل شوید. و اگر بخواهید اپراتور را عوض کنید، باید گوشی خود را هم تعویض نمایید. این در حالی است که گوشی های GSM می توانند به سادگی با تغییر دادن سیمکارت، اپراتور مخابراتی خود را تعویض کنند.

کدام گوشی ها از استاندارد سی دی ام ای استفاده می کنند؟

به صورت معمول اکثرهای تلفن همراه از GSM پشتیبانی می کنند و گوشی های معدودی هستند که از CDMA پشیبانی می نمایند. گوشی های CDMA عموما توسط خود اپراتور مخابراتی فروخته می شود و همیشه برچسب اپراتور را روی خود دارند تا کاربران بدانند که از گوشی اختصاصی آن اپراتور استفاده می کنند. در حالی که گوشی های GSM تنها به واسطه سیمکارتی که داخل آنها قرار می گیرد، اپراتور اصلی خود را شناسایی می کنند.

استفاده همزمان از GSM و CDMA

تقریبا تمام تولید کنندگان گوشی های تلفن همراه می توانند دستگاه هایی داشته باشند که با GSM یا CDMA سازگار هستند. اما در این بین گوشی های آنلاک شده یا قفل بازی هم هستند که می توانند از هر دو تکنولوژی پشتیبانی کنند و به اصطلاح به شکل خام در دسترس کاربر قرار می گیرند تا خود کاربر انتخاب کند که از GSM یا CDMA استفاده کند. اگر کاربر مایل باشد که از CDMA استفاده کند، باید حتما با اپراتوری که قصد بهره مندی از خدماتش را دارد صحبت کند. اما برای بهره مندی از GSM تنها کافیست یک سیمکارت داخل گوشی قرار دهید.

هیچ کدام از گوشی ها نمی تواند همزمان از هر دو این شبکه ها پشتیبانی کند، و زمانی که یکی از آنها را روی گوشی فعال می کنید، دیگر نمی توانید روی آن گوشی شبکه دیگری را فعال نمایید.

CDMA 2000 چیست؟

CDMA 2000 در واقع نوع پیشرفته از نسل سوم ارتباطات همراه، و عضوی از خانواده 3G است که برای انتقال سیگنال های صوتی و داده های اینترنتی بین گوشی های تلفن همراه و سایت های آنلاین مورد استفاده قرار می گیرد. این فناوری بیشتر در آمریکای شمالی و کره جنوبی مورد استفاده قرار گرفت، در حالی که اروپا و ژاپن به جای آن به استفاده از UMTS روی آوردند.  

LTE چیست

LTE چیست؟

در میان رقابت بین CDMA و GSM، نسل چهارم ارتباطات همراه با نام LTE وارد بازی شد. ال تی ای LTE که با نام 4G هم شناخته می شود جدیدترین و پیشرفته ترین تکنولوژی روز دنیا در زمینه ارتباطات تلفن همراه است که پیشرفت های بسیار زیادی را نسبت به نسخه های پیشین GSM 3G تجربه کرده است. برخلاف نسخه قبلی که از پهنای باند 5 مگاهرتز بهره می برد، LTE از باند های 1.4 تا 20 مگاهرتزی استفاده ی کند و گستره بیشتری را در این زمینه پوشش می دهد. استفاده از این پهنای باند گسترده باعث شده تا کانال ها ارتباطی وسیع تر و سرعت رد و بدل شدن داده های نیز در این سیستم بیشتر شوند.

LTE (Long Term Evolution) در واقع نسل پیشرفته شبکه های GSM است که ظرفیت بالاتری دارد، اما هنوز در حال توسعه است. به همین خاطر هم هست که همچنان شبکه های GSM و CDMA می توانند به حیات خود، پیش از همه گیر شدن LTE ادامه دهند.

مقاله آموزشی مرتبط: گوشی تاشو چیست؟