مرورگر چیست؟ مرورگر یا Browser یک برنامه نرم افزاری است که راهی برای نگاه کردن و تعامل با اطلاعات موجود در فضای شبکه اینترنت جهانی را فراهم می کند. این فضاها شامل صفحات آنلاین، ویدئوها، تصاویر و فایل های صوتی می شود. کلمه مرورگر ابتدا در قالب یک اصطلاح عمومی برای توصیف رابط های کاربری که به کاربر امکان می دهند تا فایل های متنی را به صورت آنلاین مرور کنند، ایجاد شد.
اما کم کم با گسترش فضای اینترنت فایل ها دیگر منحصر به فایل های متنی نشدند و فایل های ویدئویی و صوتی هم به این محتوا ها اضافه شد. اکثر مردم امروزه از مرورگرها به عنوان اصلی ترین راه دسترسی روزانه به محتواهای اینترنتی استفاده می کنند.
Browser یا مرورگر اینترنتی یک کلاینت است که ازHTTP (پروتکل انتقال هایپرتکست) برای ارسال درخواست دسترسی به سرورهای وب از طریق اینترنت است و از طرف کاربر استفاده می کند. بیشتر مرورگرها از سرویس های ایمیل و پروتکل انتقال فایل (FTP) پشتیبانی می کنند، اما الزاما برای دسترسی به این خدمات به مرورگر نیازی نیست و می تون از برنامه های اختصاصی تر نیز استفاده کرد.
مرورگر چگونه کار می کند؟
مرورگر به عنوان بخشی از یک مدل کلاینت/سرور عمل می کند. کلاینت همان مرورگر است که روی دستگاه کاربر اجرا می شود و درخواست دسترسی به سرورهای وب را ارسال می کند، در حالی که “سرور” در واقع همان سرور وب است که اطلاعات را دوباره به مرورگر می فرستد. Browser سپس این اطلاعات بازگشتی را تحلیل کرده و روی دستگاه، برای کاربر نشان می دهد. به صورت کلی این روش عملکرد اصلی یک مرورگر اینترنتی است.
بخش های مرورگر چیست؟
مرورگرها به صورت نرمال از چندین بخش متقابل تشکیل شده اند که عبارتند از:
- رابط کاربری که ظاهر تعاملی برنامه را برای کاربر می سازد.
- موتور مرورگر یکی دیگر از بخش های این برنامه است که در موتور رندرینگ جستجو می کند، و موتور رندرینگ هم آن بخشی است که از صفحات اینترنتی مورد درخواست رندر می گیرد. رندر گرفتن به معنای تحلیل و نمایش اسناد HTML یا XML است.
- بخش همکاری شبکه ای یا Networking یک مرورگر آن بخشی است که امنیت اینترنتی و ارتباطات را فراهم می کند.
- تحلیلگر جاوا اسکریپت بخش دیگری از مرورگرها است که کدهای جاوا اسکریپت در یک صفحه اینترنتی را تحلیل و اجرا می کند.
- بکاند رابط کاربری بخشی از مرورگر است که برای درست کردن ویجت هایی مانند پنجره های جدید مورد استفاده قرا می گیرد.
- علاوه بر اینها یک لایه ماندگاری هم در مرورگرها، به نام حفظ داده یا ذخیره داده وجود دارد که بخش هایی همچون بوکمارک ها، کش ها و کوکی ها را مدیریت می کند.
محبوب ترین مرورگرهای سال 2022
هرکدام از مرورگرهای اینترنتی طرفداران خاص خودشان را دارند و هر کدام در یکی از جنبه ها برتر از دیگری ظاهر می شوند. به صورت کلی طبق آماری که تا کنون اعلام شده محبوبیت مرورگرها در سال 2022 به این شکل است:
- محبوب ترین به صورت کلی : گوگل کروم
- بهترین مرورگر از نظر امنیتی: موزیلا فایرفاکس
- بهترین مرورگر از نظر سفارشی سازی : ویوالدی
- بهترین مرورگر برای شبکه های اجتماعی : اوپرا
- بهترین مرورگر برای macOS : سافاری
- بهترین مرورگر برای ویندوز : مایکروسافت ادج
مقاله آموزشی مرتبط: صفحه نمایش خازنی چیست؟