Bada os چیست؟ بادا یک سیستم عامل موبایلی است که توسط شرکت سامسونگ برای گوشی‌های هوشمند تلفن همراه طراحی شده است. نام “بادا” که در زبان کره‌ای به معنای اقیانوس است، برای این انتخاب شد چون تولید‌کنندگان این سیستم عامل می‌خواستند به ظرفیت نامحدود تولید نرم افزارهای گوناگون با استفاده از این پلتفرم اشاره کنند.

بادا یکی از مناسب‌ترین محیط‌های نرم افزاری در دسترس برای طراحان نرم افزار را داشت. مخصوصاً نرم افزارهایی که از خدمات آنلاین استفاده می‌کردند. سیستم عامل بادا شرکت سامسونگ همچنین چالش‌ها و فرصت‌های تازه‌ای را در اختیار طراحان قرار داد و یک محیط پر از سرگرمی برای کاربرانی فراهم کرد که وارد آن می‌شدند.

این سیستم عامل در زمان خودش مزیت‌های زیادی برای گوشی‌های هوشمند داشت، از جمله قابلیت چند لمسی، پشتیبانی از سنسورهای مختلف، گرافیک‌های سه بعدی، رابط کاربری پیشرفته (به نسبت زمان خودش) و منبعی برای دانلود نرم افزارهای گوناگون. هرچند از نظر طراحی، این سیستم عامل به پای رقبای خودش نمی‌رسید. بادا بیشتر به عنوان پلتفرمی مورد استفاده قرار گرفت که کاربران گوشی‌های سامسونگ را به استفاده از گوشی‌های هوشمند سوق می‌داد، و بیشتر نقش یک پل را ایفا کرد.

تاریخچه سیستم عامل بادا

سیستم عامل بادا پا را از پلتفرم‌های بسته گوشی‌های لمسی سامسونگ، که تا سال 2008-2009 از آن استفاده می‌کردند، فراتر گذاشت. در ابتدا کمپانی سامسونگ نقشه‌های بلند پروازانه‌ای برای این سیستم عامل داشت اما با گذشت زمان و افزایش محبوبیت سیستم عامل اندروید، بادا از قافله عقب ماند و به پس زمینه رانده شد و به همین خاطر دوام چندانی پیدا نکرد. علی رغم این موضوع، در اواخر سال 2011 نسخه جدیدی از بادا به بازار عرضه شد که با نام بادا نسخه شماره 2.0 شناخته می‌شد.

نسخه های بادا

نسخه های بادا

گوشی Samsung S8500 Wave اولین گوشی هوشمندی بود که با نسخه شماره 1.0 سیستم عامل بادا به بازار عرضه شد. سامسونگ کمی بعد نسخه 1.0.2 را هم روانه بازار کرد که حاوی اصطلاحاتی برای کاربران اروپایی بود. نسخه 1.2 بادا با گوشی Samsung S8530 Wave  وارد بازار شد. ورژن آلفا بادا 2.0 نیز در تاریخ 15 فوریه سال 2011، همراه با رونمایی از گوشی Samsung S8530 Wave II معرفی شد. آخرین گوشی پرچمداری که از سیستم عامل بادا 2.0 استفاده می‌کرد Samsung Wave III s8600 بود.

ویژگی بادا

اصلی‌ترین ویژگی‌ها و مزیت‌های بادا در آن زمان عبارتند از:

توابع هسته قابل توسعه

این ویژگی شامل یک صفحه تماس، کتابچه پیام‌ها و آدرس‌ها می‌شد که نرم افزارهای سازگار با بادا می‌توانستند آزادانه و رایگان از آنها استفاده کنند. بادا به طراحان اجازه می‌داد که به سنسور‌های شتاب‌سنج گوشی، زاویه سنج، تشخیص آب و هوا، مجاورت و فعالیت گوشی دسترسی داشته باشند تا بتوانند نرم افزارهایی طراحی کنند که به کج کردن صفحه گوشی واکنش نشان دهند.

گوشی های هوشمند برای همه

مردم بیشتر و بیشتر خواهان استفاده از نرم افزارهایی بودند که با هم ارتباط داشتند و از کارایی بالایی بهره‌مند بودند. نرم افزارهایی که در آن زمان تنها در دسترس کاربران گوشی‌های هوشمند بود (بیشتر کاربران آیفون). سامسونگ بادا را تولید کرد تا این گوشی‌های هوشمند انحصاری را در دسترس همگان قرار دهد.

ابزارها

ابزار رابط کاربری جدید بادا شامل توانایی استفاده از AdobeFlashPlayer و مرورگر اینترنتی WebKit می شد. و این برنامه ها به صورت پیشفرض در آن قرار داشتند. همچنین امکان استفاده از کنترل نقشه بادا برای استفاده از برنامه های نقشه یاب ممکن بود. علاوه بر اینها ابزارهای زنجیره ای Eclipse و GNU نیز می توانستند به عنوان IDE برای اهداف توسعه نرم افزاری مورد استفاده قرار بگیرند.

پلتفرم توسعه یافته غنی

این سیستم عامل جدید با استفاده از فریم ورک رابط کاربری نسل بعدی توانست از یک طراحی بصری ساده، دلنشین و پیشرو بهره‌مند باشد. بادا می‌تواند از سنسورهای حرکتی و سنسورهای تشخیص چهره نیز پشتیبانی کند. همچنین مکانیسمی برای توسعه نرم افزارهای مبتنی بر سنسور و متن-آگاه ارائه می‌کرد.

ویژگی های اینترنت محور

توسعه دهندگان می‌توانستند با استفاده از بادا نرم افزارهایی با مرکزیت خدمات مخابراتی بی‌سیم، مانند شبکه‌های مجازی برای مدیریت پروفایل‌های کاربر، برنامه‌های موقعیت‌یابی و غیره تولید کنند.

و تمام گوشی‌های هوشمندی که از بادا استفاده می‌کنند از ویژگی‌های مشترک زیر بهره‌مند هستند:

  • 3G / Wi-Fi
  • GPS / Motion Sensor
  • WGVGA/WVGA screen
  • تاچ چند نقطه‌ای

بادا همچنین به واسطه API های خود از برنامه‌های آنلاین شرکت‌های دیگر مانند توییتر و فیسبوک هم پشتیبانی می‌کرد.

چرا بادا منسوخ شد و دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرد؟

چرا بادا منسوخ شد و دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرد؟

از آنجایی که بادا سیستم عامل اختصاصی شرکت سامسونگ بود احتمال اینکه شرکت‌های دیگر بتوانند یا بخواهند از این پلتفرم روی گوشی‌های خودشان استفاده کنند بسیار کم بود. در واقع شرکت‌های دیگر توسعه بادا را یک تهدید مستقیم برای خود تلقی می‌کردند.

از طرف دیگر بعد از عرضه سیستم عامل اندروید تقریباً تمام سیستم‌های عامل دیگر کنار گذاشته شدند و بادا هم یکی از آنها بود. برای تمرکز روی گوشی‌های اندرویدی بسیار محبوب، سامسونگ مجبور شد که پشتیبانی از بادا را متوقف کند تا از قافله عقب نماند. رها کردن بادا و روی آوردن به اندروید تصمیم بزرگی برای سامسونگ بود، اما در نهایت به سود این شرکت تمام شد. چرا که امروز سامسونگ بزرگترین تولید کننده گوشی‌های پرچمدار اندرویدی به شمار می‌رود.

سامسونگ کم‌کم اولویت خود را روی اندروید گذاشت و دیگر بادا را تنها برای گوشی‌های پایین‌رده خود عرضه می‌کرد. از این رو بادا رفته رفته ضعف‌هایی پیدا کرد و دارای باگ‌های متعدد شد. به صورتی که هربار باید یک آپدیت ارائه می‌داد تا اشکالات سیستم عاملش را رفع کند و دقیقاً به خاطر همین ناپایداری بود که بادا قائله را به اندروید باخت و علی رغم ترکیب شدن در برنامه‌های دیگر به هر حال نتوانست دوام بیاورد و  از رده خارج شد.

مقاله آموزشی مرتبط: iOS چیست؟