بهترین جواب برای این سوال که پروتکل APN چیست؟ این است که پروتکل APN یا Access Point Name (نام نقطه اتصال) در گوشی تلفن همراه و دیگر لوازم متصل به اینترنت، با دروازه بین شبکه اپراتور مخابراتی و اینترنت ارتباط برقرار میکند. Access Point Name آدرس IP که دستگاه با آن در شبکه شناخته می شود را پیدا کرده و مشخص میکند که آیا به شبکهای نیاز هست یا خیر. همچنین تنظیمات امنیتی و موارد دیگر را نیز انجام میدهد.
پروتکل APN چیست؟
بدون داشتن شناسه APN گوشی نمیتواند به شبکه اینترنت متصل شود. به همین خاطر زمانی که گوشی خود را تغییر میدهید، اپراتور یک پیامک حاوی نام IP جدید برای شما ارسال میکند که باید آن را در بخش تنظیمات APN وارد کنید تا بتوانید به شبکههای اینترنت بی سیم GPRS ،EDGE یا UMTS متصل شوید. پروتکل APN شناسه کاربری گوشی در فضای شبکه اینترنت است که توسط اپراتور مخابراتی تهیه شده و امنیت کاربر در فضای مجازی آنلاین را تضمین میکند.
ساختار پروتکل APN چگونه است؟
APN در حقیقت یک IP کاربری است که به شکل آدرس اینترنتی نگاشته میشود. به عنوان نمونه به IP زیر توجه کنید:
“epc.mnc012.mcc345.3gppnetwork.org”
گرچه این کد ممکن است به نظر رندوم به نظر برسد، اما در واقع این طور نیست. بخشهای مختلف این کد نشانگر اطلاعات اصلی درباره دروازه یا gateway اینترنتی است.
- بخش اول این کد (epc) نمایانگر شناسه شبکه است و مشخص میکند که گوشی قرار است به کدام شبکه اینترنتی متصل شود.
- بخش دوم (mnc012) مربوط به اپراتور بوده و نمایانگر کد شبکه اپراتور مخابراتی است (Mobile Network Code).
- بخش سوم (mcc345) نیز مربوط به اپراتور بوده و مشخص کننده کد کشور است (Mobile Country Code).
- و بخش آخر (org) نام دامنه DNS است که باز هم به اپراتور مربوط میشود.
انواع APN ها و مزیتهای آنان
APNها به چهار دسته کلی تقسیم میشوند که عبارتند از:
- APN عمومی
این نوع از APN از یک IP پویا یا داینامیک برای اتصال دستگاه به اینترنت عمومی استفاده میکند. با قطع شدن اتصال به اینترنت، IP دستگاه هم قطع میشود. اما با اتصال مجدد ممکن است از یک آدرس IP جدید استفاده شود.
- APN با IP ثابت
APN با IP ثابت یا استاتیک درست مانند یک APN عمومی است، با این تفاوت که در این نوع از APN آدرس IP در زمان اتصال مجدد به اینترنت همیشه ثابت خواهد ماند.
- APN خصوصی
این نوع از APN از نظر امنیت از APN عمومی قدرتمند است و به تنظیمات متنوع تری نیاز دارد. در این حالت کاربر میتواند برای APN خود رمز بگذارد یا دسترسی به برخی از وبسایت ها را غیرفعال کند. آدرس IP مورد استفاده در این APN اغلب از جنس IP عمومی است که میتواند به VPN هم متصل شود.
- APN خصوصی با IP ثابت
در این نوع از APN گوشی در هنگام اتصال به شبکه عمومی اینترنت میتواند از IP پویا استفاده کند، و در زمان اتصال به شبکه های خصوصی میتواند از IP ثابت استفاده نماید. این نوع از APN برای دسترسیهای شرکتی بسیار مناسب است.
چگونه میتوان APN را تغییر داد؟
دلایل مختلفی برای تغییر دادن APN وجود دارند. به عنوان مثال زمانی که تنظیمات APN گوشی شما صحیح نیست و گوشی پیغام خطایی صادر میکند که مانع دسترسی شما به شبکه اینترنت همراه می شود، باید APN خود را عوض کنید.
یا زمانی که یک گوشی آنلاک شده داشته باشید و بخواهید سیم کارت و اپراتور مخابراتی خود را عوض کنید (مثلاً تا کنون یک سیم کارت ایرانسل داشتهاید و حالا می خواهید از سیم کارت همراه اول استفاده کنید). یا زمانی که به محدوده خارج از خدمات اپراتور سفر کردهاید و نمیخواهید هزینه رومینگ بپردازید.
حالا ممکن است سوال کنید سیمکارت apn چیست؟ در ادامه به این موضوع و ارائه راهکار برای تنظیم apn در سیمکارتهای مختلف میپردازیم.
نحوه تنظیم APN برای خطوط همراه اول، ایرانسل و رایتل
تنظیمات APN به نسبت اپراتور و سیستم عامل گوشی ممکن است متفاوت باشند. در زیر به نحوه تنظیم APN برای اپراتورهای مخابراتی فعال در ایران میپردازیم:
- apn ایرانسل
برای تنظیم APN ایرانسل در گوشیهای اندرویدی این مسیر را دنبال کنید: Setting> Mobile Networks> Access point Name> Add/New. سپس در بخش Name این عبارت را وارد کنید : Irancell-GPRS. پس از آن در بخش APN عبارت mtnirancell را وارد کرده و کلید ذخیره را فشار دهید.
در گوشیهای iOS این مسیر را دنبال کنید: Setting> Cellular> Cellular Data Options> Cellular Data Network. حال در بخش Access Point Name عبارت mtnirancell را وارد نمایید. نیازی نیست تا بخش نام کاربری و رمز عبور را پر کنید.
- apn همراه اول
برای تنظیم APN همراه اول در گوشیهای اندرویدی این مسیر را دنبال کنید: Setting> Mobile Networks> Access point Name> Add/New. سپس در بخش Name این عبارت را وارد کنید : MCI-Internet. پس از آن در بخش APN عبارت mcinet را وارد کرده و کلید ذخیره را فشار دهید.
در گوشی های iOS این مسیر را دنبال کنید: Setting> Cellular> Cellular Data Options> Cellular Data Network. حال در بخش Access Point Name عبارت mcinet را وارد نمایید. نیازی نیست تا بخش نام کاربری و رمز عبور را پر کنید.
- apn رایتل
برای تنظیم APN رایتل در گوشیهای اندرویدی این مسیر را دنبال کنید: Setting> Mobile Networks> Access point Name> Add/New. سپس در بخش Name این عبارت را وارد کنید : RighTel. پس از آن در بخش APN عبارت RighTel را وارد کرده و کلید ذخیره را فشار دهید.
در گوشیهای iOS این مسیر را دنبال کنید: Setting> Cellular> Cellular Data Options> Cellular Data Network. حال در بخش Access Point Name عبارت RighTel را وارد نمایید. نیازی نیست تا بخش نام کاربری و رمز عبور را پر کنید.
مقاله آموزشی مرتبط: AVRCP چیست؟