اگر شما هم صاحب یک گوشی تلفن همراه هوشمند هستید که از ابزاری مانند گوگل یا اپل مپ برای مسیریابی استفاده می کند، پس به احتمال زیاد مزیت های ای. جیپیاس (Assisted GPS) یا همان GPS کمکی را تجربه کرده اید. خدمات مکان یابی جغرافیایی سریع و دقیق در دستگاه های دیجیتال قابل حمل امروزی، به لطف GPS کمکی ابداً با تکنولوژی قدیمیتر GPS که تا همین پنج تا ده سال پیش یک اثر هنری تلقی می شد، قابل مقایسه نیستند.
A-GPS چیست؟
تکنولوژی A-GPS همانطور که از نامش پیداست، برای کمک رسانی به سیستم ماهواره ای GPS جهت مکان یابی دقیق تر و سریع تر طراحی شده است. خود GPS یا به عبارتی سیستم موقعیت یابی جهانی، در واقع یک سیستم مکان یابی ماهواره ای است که باعث می شود هر دستگاه دیجیتالی سازگار بتواند از طریق برقراری ارتباط با حداقل چهار ماهواره نزدیک، موقعیت مکانی خود را در هر نقطه ای کره زمین، و در هر سه محور مشخص کند.
خود عبارت GPS در واقع نام تنها یکی از این سیستم های ماهواره ای موقعیت یابی است که با دارا بودن 24 ماهواره، توسط وزارت دفاع آمریکا اداره می شود. در کنار آن سیستم های GNSS دیگری هم وجود دارند که عبارتاند از GLONASS، گالیله، بِیدو و دیگر سیستم های محلی.
این در حالی است که تکنولوژی A-GPS در واقع کیفیت و دقت داده های مکانی را از طریق تأمین اطلاعات اضافی از منابع دیگر بسیار بالاتر می برد. این امر به ویژه در تشخیص موقعیت مکانی دستگاه در نقاط کور GPS مانند جنگل، کوهستان، زیر پل ها، آسمان خراش ها و غیره موثر است.
یعنی زمانی که GPS نمی تواند با یک یا چندتا از ماهواره های سیستم موقعیت یابی همخوان ارتباط برقرار کند، A-GPS به آن در پیدا کردن ماهواره ای که در نزدیک ترین مدار است کمک می کند. یعنی زمانی که GPS نمی تواند با یک یا چندتا از ماهواره های سیستم موقعیت یابی همخوان ارتباط برقرار کند، A-GPS به آن در پیدا کردن ماهواره ای که در نزدیک ترین مدار است کمک می کند
تفاوت A-GPS با GPS عادی
اصلی ترین تفاوت بین GPS و A-GPS در این است که سیستم GPS اطلاعات مکانی را از طریق ارتباط مستقیم با ماهواره هایی که در مدار زمین می چرخند به دست می آورد. این در حالی است که سیستم A-GPS می تواند موقعیت مکانی را از پایگاه های شبکه های بی سیم مبتنی بر GSM، CDMA یا تکنولوژی LTE که در سرویس های مخابراتی عرضه می شوند، دریافت کند.
سیستم های پایگاهی (ایستگاه های مخابراتی) به صورت نوبتی و منظم با ماهواره های نزدیک ارتباط می گیرند و اطلاعات مکانی آنها را آماده نگه می دارند تا در صورت نیاز هر چه سریعتر، از طریق اتصال به A-GPS در اختیار گوشی قرار دهند.
چگونه A-GPS به ردیابی دقیقتر کمک می کند؟
گاهی از اوقات سیستم GPS نمی تواند به خوبی قفل شود و موقعیت مکانی گوشی و کاربر را تعیین کند. این به خاطر آن است که GPS عملاً یک سیستم آفلاین است و از طریق ارتباط با ماهواره عمل می کند. اما در بسیاری از موارد آنتن GPS نمی تواند به سادگی و سرعت، چهار ماهواره ای را که برای موقعیت یابی به دیدن آنها احتیاج دارد پیدا کند، بنابراین به دقت و سرعت مکان یابی نمی کند.
در این شرایط سیستم A-GPS که در حقیقت یک سیستم آنلاین است به کمک GPS می آید. A-GPS از طریق اتصال به اینترنت یا دکل های مخابراتی مشخصات جغرافیایی را دریافت می کند و دایره جستجوی GPS را هدایت می نماید تا بتواند زودتر و دقیقتر قفل شود.
در چه جاهایی A-GPS کاربرد دارد؟
بیشتر کاربرد سیستم کمکی A-GPS در مکان هایی است که GPS در نقطه کور قرار دارد و به تنهایی نمی تواند با سرعت و دقت ماهواره های ارتباطی را پیدا کند. در این شرایط A-GPS با داده های غیر مستقیمش به کمک موقعیت یابی می آید.
مقاله آموزشی مرتبط: هرچه باید راجع به حالت هواپیما بدانید