گوشی تاشو چیست؟ زمانی که صحبت از گوشی تاشو می‌شود، احتمالا اولین تصویری که به ذهنتان می‌آید گوشی های تاشو کتابی قدیمی است. گوشی هایی که در یک سمت کیبورد فیزیکی داشتند و در طرف دیگر از یک صفحه نمایش کوچک بهره مند بودند. این‌ها گوشی های تاشوی اولیه بودند. اما با توجه به اینکه ما اکنون در قرن جدید زندگی می‌کنیم، طبیعی است که تکنولوژی خودش را با ظرفیت های امروزی وفق دهد.

امروزه منظور از گوشی های تاشو، گوشی های هوشمندی هستند که صفحه های ویژه و خاص آن‌ها می‌توانند مانند کاغذ به یک طرف خم شوند. در سال 2011 شرکت سامسونگ اولین  شرکتی بود که از این نمایشگرهای تاشو صحبت کرد. نمایشگرهایی که می‌توانستند تا شوند یا بپیچند، اما تا سال 2018 طول کشید تا اولین گوشی هوشمند تمام لمسی تاشو وارد بازار شود.

نمایشگرهای انعطاف پذیر پدیده جدیدی نیستند. این تکنولوژی سال هاست که وجود دارد ولی اینکه روزی بتوانیم دستگاه هایی را ببینیم که به خوبی از مزیت های این نمایشگرها استفاده می‌کنند به یک رویا تبدیل شده بود. می‌توان گفت سال ها طول کشیده تا امروز بتوانیم بخش کوچکی از ظرفیت های این تکنولوژی را مشاهده کنیم.

فناوری گوشی تاشو

باور کردن ایده صفحه نمایش های خم شونده کمی دشوار است، چراکه نمایشگرهای گوشی هوشمند اغلب از لایه های متعددی از شیشه های انعطاف ناپذیر ساخته شده اند. هرچند صفحه نمایش های خم شونده یا انعطاف پذیر امروزه به واسطه یک تکنولوژی نه چندان جدید کاملا در دسترس هستند؛ اغلب از آن‌ها با عنوان تکنولوژی نمایشگرهای انعطاف پذیر یاد می شود، که بر محور نمایشگرهای OLED (دیودهای گسیل نور ارگانیک) ساخته شده اند.

نمایشگرهای OLED از مواد ارگانیکی ساخته شده اند که وقتی انرژی الکتریکی از آن‌ها عبور می‌کند از خود نور ساطع می‌کنند. این نمایشگرها برای نمایش محتوای تصویری به هیچ نور پس زمینه ای نیاز ندارند و در نتیجه می‌توانند آنقدر نازک باشند تا عملا به نقطه انعطاف پذیری برسند. اتفاقی که امکان و اساس ساخت گوشی های تاشو را فراهم می‌کند.

تکنولوژی نمایشگرهای انعطاف پذیر OLED مدتی هست که معرفی شده است. گوشی های پرچمدار قدیمی تر مانند آیفون X و سامسونگ گلکسی سری Edge از نمایشگرهای انعطاف پذیر استفاده می‌کردند، اما در آن زمان از این تکنولوژی تنها برای ایجاد لبه های منحنی در صفحه نمایش گوشی ها استفاده می‌شد (این تکنولوژی از اختراعات شرکت سامسونگ است).

حالا نمایشگرهای انعطاف پذیر آنقدر پیشرفت کرده اند که به مرزهایی فراتر از گوشی های لبه منحنی دست یافته اند و می‌توانند گوشی هایی را شکل دهند که واقعا و صددرصد می‌توانند خم  شوند.

شیشه همیشه عنصر سختی بوده و با خم شدن اصولا می‌شکند. به همین خاطر هم هست که اولین نسل های گوشی های تاشو به جای شیشه از پلاستیک پلیمری استفاده می‌کردند. گرچه مزیت هایی مانند انعطاف پذیری و وزن سبک پلیمر ها ابتدا باعث شد تا تولیدکنندگان به گزینه ساخت گوشی های تاشو جدی تر فکر کنند؛ اما مشکل پلیمر این بود که در مقایسه با صفحه های شیشه ای بیشتر در معرض لک و خراش افتادن بودند.

تا اینکه در تاریخ 11 فوریه سال 2020 سامسونگ اعلام کرد که از تکنولوژی صفحه نمایش های پلیمری عبور کرده و در نهایت تکنولوژی شیشه فوق نازک را معرفی کرد. این تکنولوژی با گوشی Galaxy Z Flip، یعنی اولین گوشی هوشمند تاشو که از یک صفحه شیشه ای واقعی بهره می‌برد، معرفی شد.

مشکلات گوشی هوشمند تاشو

گوشی های هوشمند تاشو فوق العاده اند اما بدون مشکل و دردسر هم نیستند. در ادامه به مهم‌ترین مشکلات این گوشی ها که باعث شده هنوز همه گیر نشوند می‌پردازیم.

هزینه

از آنجایی که تقاضا برای گوشی های تاشو هنوز زیاد نیست و هزینه ساخت این گوشی ها نیز به واسطه فناوری و متریال مورد استفاده بیشتر، بالاتر است، طبیعتا قیمت آن‌ها نیز از گوشی های رایج گران‌تر است. در بازار جهانی به صورت میانگین قیمت گوشی های تاشو تقریبا دو برار گوشی های معمولی است.

استقامت

گرچه گوشی های تاشو طراحی شده اند تا مدام باز و بسته شوند، اما تجربه ثابت کرده که تعداد این دفعات باز و بسته شدن برای هر گوشی محدودیت دارد. در واقع این موضوع بیانگر این است که بعد از اتمام تعداد این دفعات صفحه نمایش گوشی دچار مشکل می‌شود یا می‌شکند. طبق آزمایشات انجام شده گوشی Samsung Galaxy Fold تا 120 هزار بار باز و بسته شدن را تحمل کرد و پس از آن شکست. در حالی که این عدد برای گوشی تاشو Motorola Razr تنها 27 هزار بار بود.

ضخامت

امروزه اکثر کاربران علاقه دارند تا از گوشی نازک تر و کم حجم تر استفاده کنند. این در حالی است که گوشی های تاشو (مخصوصا مدل هایی که از عرض خم می‌شوند) به خاطر تا شدن عملا دو برابر گوشی های معمولی ضخامت دارند.

فاصله میانی

برای ممانعت از برخورد دو طرف صفحه به هم در هنگام بستن گوشی، گوشی های تاشو طوری طراحی شده اند که به صورت کامل بسته نشوند و صفحاتشان روی هم قرار نگیرد. این موضع گرچه از صفحه نمایش محافظت می‌کند اما باعث می‌شود یک فاصله دائمی در وسط گوشی به وجود بیاید. بدتر اینکه گرد و خاک و آب هم به راحتی می‌توانند وارد این فاصله خالی شوند.

خط تا

گلس های محافظتی مخصوصی برای گوشی های تاشو توسط تولیدکنندگانی مانند شرکت کورنینگ ساخته شده‌اند. اما تجربه نشان داده بعد از چندین بار باز و بسته شدن، خط تای میانی گوشی به وضوح روی محاظ صفحه نقش می‌اندازد و صفحه را از حالت یک دستی خارج می‌کند. این مسئله به خصوص در زمان استفاده از قلم دیجیتالی یک مشکل بزرگ است.

مقاومت در برابر گرد و خاک

گوشی های تاشو قطعات متحرک زیادی دارند و همین موضوع باعث شده تا فواصل میانی در آن‌ها زیاد باشد و نتوانند مقاومت خوبی در برابر گرد و غبار و آب از خود نشان دهند.

باتری

باتری یکی دیگر از مشکلات اساسی گوشی های تاشو است. در وهله اول به واسطه گنجاندن قطعات متحرک زیاد، فضای داخلی گوشی به شکل قابل توجهی کم شده و جای زیادی برای باتری باقی نمی‌ماند. این درحالی است که این باتری کوچک شده باید از صفحه نمایشی که دوبرابر نمایشگرهای مععولی برق مصرف می‌کند نیز پشتیانی کند. به همین خاطر دوام باتری این نوع از گوشی ها اصولا کمتر از گوشی های هوشمند عادی است.

برنامه های کم

از آنجایی که گوشی های تاشو زیاد همه گیر نشده اند هنوز نرم افزارهای زیادی نیستند که بتوانند از تمام قابلیت ها آن به خوبی استفاه کنند. از طرف دیگر بسیاری از نرم افزارها نیز با رابط کاربری خاص این گوشی ها سازگاری ندارند.

برترین گوشی‌های تاشو

بهترین گوشی های هوشمند تاشو موجود در بازار امروز جهانی، به ترتیب عبارتند از:

  • Samsung Galaxy Z Flip 3
  • Samsung Galaxy Z Flip
  • Motorola Razr 2020
  • Huawei Mate Xs
  • Samsung Galaxy Fold 3
  • Samsung Galaxy Z Fold 2
  • Samsung Galaxy Z Fold

مقاله آموزشی مرتبط: CMOS چیست؟