این روزها خطر جاسوسی از تلفن همراه و لو رفتن اطلاعات، امری به شدت محتمل است. اما از کجا متوجه این موضوع شویم؟ با ما در ادامه همراه باشید.
از آنجا که تلفنهای همراه، اطلاعات شخصی زیادی را ذخیره میکنند، در عصر امروز که روزگار دیجیتال نامیده شده نقش بسیار مهمی در زندگی ما دارند. اما همین ارتباط روزافزون با تکنولوژی، خطرات زیادی برای حریم خصوصیمان ایجاد کرده است.
بسیار مهم است که درباره نحوه مراقبت از تلفن همراهمان آگاه باشیم و به نشانههایی که هشدار میدهند آیا کسی در تلفن همراه شما جاسوسی میکند یا خیر دقت کنیم.
در این مقاله قصد داریم نکاتی را مطرح کنیم که بتوانید این متغیرها را بررسی و از حریم خصوصیتان محافظت کنید.
نشانههایی از جاسوسی موبایل
یکی از واضحترین شاخصها برای اینکه جاسوسی تلفن همراه در حال رخ دادن است، کاهش ناگهانی و قابل توجه عمر باتری است. نرمافزارهای جاسوسی و برنامههای ردیابی اغلب در پسزمینه اجرا میشوند و همین امر باعث افزایش مصرف باتری و کاهش سریعتر میزان شارژ و عمر باتری شما خواهد شد.
برنامهها و رفتارهای ناشناس
مراقب برنامههایی که بهطور ناگهانی یا بدون اجازه شما روی موبایلتان ظاهر میشوند باشید. جاسوسافزارها یا نرمافزارهای نظارت کامپیوتری ممکن است قابل دیدن نباشند یا تصور کنید که ابزارهایی امن در برنامهای ناشناخته و نامرتبط باشند. به علاوه رفتارهای غیرمعمول مانند فریز شدن freezing (هنگ کردن کامل موبایل) یا کرش کردن crashing (توقف ناگهانی برنامه و بیرون پریدن از آن) نیز ممکن است نمایانگر جاسوسی از تلفن همراه شما باشد.
مصرف دیتا و اینترنت مشکوک
جاسوسافزارهای برای ارسال اطلاعات به هر کسی که در موبایلتان جاسوسی میکند نیاز به اینترنت دارند. به افزایش غیرمعمول مصرف اینترنتتان نظارت داشته باشید. بهویژه اگر خیلی زیاد هم از موبایلتان استفاده نمیکنید، باز هم ممکن است متوجه مصرف زیاد اینترنت در آن شوید که خودش نشانهای از جاسوسی در تلفن همراه شماست.
نویزهای ناشناخته در پس زمینه تماسها؛ نشانه دیگری از جاسوسی تلفن همراه
اگر نویزهای غیرعادی و ناشناسی را در پسزمینه تماسهایتان احساس میکنید، ممکن است مکالماتتان تحت شنود و جاسوسی باشند. البته برخی از نویزها به دلیل مشکلات مخابراتی ایجاد میشوند ولی اگر مدت زیادی طول بکشد یا همواره این نویزها وجود داشته باشند، باید بیشتر دقت کنید.
پیامکهای غیرمعمول یا پاپآپهای متعدد
به پیامکهایی که حالت عادی ندارند، از شما اطلاعات شخصی را درخواست میکنند یا دارای لینک هستند به طور ویژه توجه کنید. این پیامکها ممکن است کلاهبردارهای اینترنتی (phishing scams) باشند یا تلاش کنند بدافزارهایی (malware) به کامپیوتر یا موبایل شما ارسال کنند. نشانه دیگر، پاپآپها یا هشدارهای مداوم هستند که روی صفحه موبایلتان ظاهر میشوند. تمام این پیامها برای جاسوسی از تلفن همراه شما و راههای هک کردن موبایلتان هستند؛ پس لازم است دو چندان به آنها دقت کنید.
پیامهای حاوی لینک ناشناس را باز نکنید، به پیشنهادات وسوسه برانگیزی که نوشته شده بیتوجه باشید و در برابر آن مقاومت کنید. اگر محتوای آن پیام دارای خبری هیجانانگیز است، به جای باز کردن لینک همراه آن از گوگل کمک بگیرید و اخبار را از سایتهای معتبر پیگیری کنید.
افزایش ذخیرهسازی اطلاعات
پیامهای متنی، تماسهای ضبط شده، فایلهای چندرسانهای و دیگر انواع اطلاعات در طی جاسوسی از تلفن همراه توسط جاسوسافزارها ذخیره میشوند. اگر متوجه چنین افزایش بیسابقهای در حجم تلفن همراه خود شدید احتمالا کسی از تلفن همراهتان جاسوسی میکند.
داغ شدن بیش از حد موبایل
آیا موبایلتان حتی وقتی از آن استفاده نمیکنید هم داغ میشود؟ به دلیل آن که جاسوسافزارها در پسزمینه فعالیت میکنند، موبایل شما را درگیر و دمای آن را بالا میبرند. به دمای تلفن همراهتان توجه کنید، خصوصا اگر وقتی از آن استفاده نمیکنید و همچنان داغ میشود.
ریاستارت شدنهای غیرمنتظره
اگر موبایلتان بیهیچ دلیلی ریاستارت شد، میتواند یکی از نشانههای جاسوسی تلفن همراه و نمایانگر وجود بدافزار و جاسوسافزار در موبایلتان باشد. البته راهاندازی مجدد موبایل ممکن است به خاطر آپدیت نرمافزاری یا یک باگ ساده هم رخ دهد اما جایی مهم است و باید بررسی شود که تکرار شونده باشد.
الگوهای غیر عادی مصرف اینترنت
مصرف اینترنت و قبض تلفن همراهتان را بسنجید. ممکن است کسی حتی در زمانی که از تلفن همراهتان استفاده نمیکنید یا حتی به وایفای معتبری وصل نیستید هم آن را به کار بگیرد و مورد جاسوسی تلفن همراه باشید.
ذخیرهسازی صعودی اطلاعات در حالت Standby
به جز الگوهای غیرمعمول مصرف اینترنت، مصرف اینترنت را بهویژه وقتی موبایل در حالت Standby است مورد بررسی قرار دهید. حتی اگر از تلفن همراهتان استفاده نمیکنید، جاسوسافزارها میتوانند اطلاعات را به کسی که شما را هک کرده ارسال کنند.
عملکرد کند تلفن همراه
جاسوسافزارهایی که در پسزمینه فعالیت میکنند، میتوانند باعث کاهش سرعتعمل موبایلتان شوند. برنامههایی که با کندی فعالیتشان را شروع میکنند، در دسترسی به منوها مشکل دارند یا به هر نحوی کند هستند ممکن است تحت نظارت شخص دیگری هم باشند.
کاهش درصد شارژ باتری در حالت آماده بهکار
زمانی که صفحه تلفن همراهتان خاموش اما آماده بهکار است، نباید باتری زیادی مصرف شود. اگر کاهش قابل توجهی در عمر باتریتان مشاهده کردید، ممکن است به دلیل فعالیت جاسوسافزارها در پسزمینه باشد.
فرآیندهای ناشناخته در مصرف باتری
برای بررسی اینکه کدام برنامهها یا فرآیندها بیشترین مصرف باتری را در تلفن شما دارند، از بخش تنظیمات، مصرف باتری خود را چک کنید. (در مسیر Setting> Battery Usage). اگر فعالیت ناشناس یا مشکوکی در صدر لیست مصرفکنندگان باتری بود، احتمالا یک بدافزار در حال استفاده از باتری شما بدون اطلاعتان است.
بارگذاری صعودی اطلاعات
اطلاعاتی که طی جاسوسی تلفن همراه شما ذخیره شدهاند، در نهایت باید به سرور جاسوس یا شخصی که شما را هک کرده برسد، پس باید از طریق اینترنت آپلود شوند. برای مقابله، میزان آپلود خود را بررسی کنید و اگر مصرف ناشناختهای مشاهده کردید، به اینکه آیا هک شدهاید یا خیر شک کنید.
جمع بندی
امروزه در عصر تکنولوژی، نگرانی درباره امنیت اطلاعات، امری ضروری است. اگر میخواهید از اطلاعاتتان در برابر حمله جاسوسها از خودتان و اطلاعاتتان محافظت کنید باید از این نشانهها مطلع باشید. اگر فکر میکنید کسی در گوشی شما جاسوسی میکند، به سرعت آن را بررسی کنید و پاسخ دهید. برای رهایی از هر نوع بدافزار و جاسوسافزار تمام برنامههای مشکوک را حذف کنید، برنامهها را فقط از منابع معتبر نصب کنید. همواره سیستمعامل موبایل خود را بهروزرسانی کنید و آنتیویروستان را آپدیت کنید. از پسوردهای امن و مطمئن استفاده کنید، تایید دو مرحلهای را فعال کنید و در دادن دسترسی به برنامهها هوشیار باشید. به یاد داشته باشید که داشتن اطلاعات از چگونگی کار جاسوسهای تلفن همراه، به شما در نگهداری بهتر و امنتر اطلاعاتتان کمک شایانی میکند.
خیلی جالب بود! هیچ وقت فکر نمی کردم بشه فهمید کسی گوشی رو هک کرده یا نه!
من گوشیم خیلی داغ میکنه مخصوصا زمانی که با تلفن صحبت می کنم یعنی ممکن هک شده باشم؟
تا الان فقط یاد گرفتیم کلیک کردن روی لینک ناشناس خطرناک اما راه های دیگم وجود داره؟
سلام فرزانه جان
روشهایی برای فهمیدن این موضوع وجود دارن اما هیچکدوم صد درصد نیستن
برای همین بهتره که از هک شدن پیشگیری کنی
موضوع داغ شدن لزوما به هک شدن ربطی نداره و دستگاههایی مثل سری اس ۲۰ سامسونگ به دلیل استفاده از تراشه اگزینوس، به راحتی داغ میشن
پس از تکمیل شدن روشها، حتما مقاله رو با شما به اشتراک میزاریم.