گوشی های هوشمند حالا از دوربینهای فوقالعادهای برخوردارند که در برخی از مدلها به جرات میتوان آنها را با دوربینهای عکاسی مقایسه و به شکل حرفهای عکاسی کرد.
در دوران آنالوگ، عکاسی یک حرفه پیچیده بود که دشواریهای زیادی داشت. در دوربینهای آنالوگ همه چیز دستی بود و به محاسبه دقیق نیاز داشت. از انتخاب فیلم مناسب با ایزو ثابت گرفته تا تعیین دستی و صحیح دیافراگم و سرعت شاتر بر اساس نورسنجیهای دقیق. خلاصه عکاس کار هرکسی نبود. اما ورود دوربینهای دیجیتالی که بسیاری از این فرآیندها را اتوماتیک میکردند همهچیز را تغییر داد. در ادامه قصد داریم تا روشهای عکاسی حرفهای با گوشی را آموزش دهیم.
امروزه هم دوربین گوشیهای هوشمند باعث شده تا همه عکاسی کنند. دیگر کسی را پیدا نمیکنید که یک عکس هم نگرفته باشد. همه تجربه عکاسی با دوربین گوشی خود را دارند. اما با وجود امکانات و تجهیزات جدید، با همه سادگی فرایند عکس گرفتن با دوربین گوشی، هنوز هم تعداد افرادی که با گوشی خود عکس حرفهای میگیرند کم است.
با رعایت قوانین ساده عکاسی میتوانید با دوربین گوشی تلفن همراه خود، عکسهای حرفهای بگیرید. دوربین برخی از گوشیهای هوشمند نیز بهقدری پیشرفتهاند که عملا میتوانند با کیفیت یک دوربین عکاسی دیجیتالی، تصاویر را برای شما ثبت کنند. کافی است با این قواعد ساده آشنایی داشته باشید تا بتوانید بیشترین استفاده را از دوربین گوشی خود ببرید. با ما همراه باشید تا یاد بگیرید چگونه با گوشی عکاسی حرفهای کنید.
حتما به قابلیت زوم اپتیکال توجه داشته باشید
اصولا زوم کردن یا بزرگنمایی تصویر بر دو نوع است: دیجیتال و اپتیکال. زمانیکه زوم دیجیتالی انجام میدهید عملا در حال بزرگتر کردن پیکسلهای تصویر هستید. این کار به شدت باعث افت کیفیت تصویر میشود. از طرف دیگر زوم اپتیکال بهمعنای آن است که شما بدون تغییر دادن اندازه پیکسلها، تنها با تغییر لنز دوربین تصویر را بزرگنمایی میکنید. زوم اپتیکال یک فرآیند کاملا فیزیکی است که باعث میشود بدون افت کیفیت، تصویر را تا چند برابر بزرگنمایی کنید.
هرچقدر هم که تراکم پیکسل سنسور دوربین گوشی شما بالا باشد، باز هم کیفیت زوم اپتیکال چندین برابر زوم دیجیتال است. به همین دلیل است که گوشیهای امروزی از ماژولهای دوربین چندگانه استفاده میکنند. در گوشیهای مرغوب و باکیفیتی که به ثبت تصاویر باکیفیت اهمیت میدهند، حتما در جزیره دوربین یک لنز تلهفوتو قرار گرفته است.
با تکنولوژی کنونی، این لنز تلهفوتو میتواند بین 3 تا 10 برابر (بسته به گوشی) تصویر را به صورت اپتیکال زوم کند. اگر قصد دارید عکسهای حرفهای از نمای نزدیک بگیرید، حتما توجه داشته باشید که گوشی شما از قابلیت زوم اپتیکال خوبی برخوردار باشد. اصولا برای گرفتن عکسهای پرتره حرفهای بهتر است از این لنز تله استفاده کنید.
از گوشی در برابر آب و خاک محافظت کنید
مهم نیست که رتبه مقاومت گوشی شما چند است. همه دستگاههای دیجیتالی در برابر آب و گرد و خاک آسیبپذیرند. برای اینکه کیفیت گوشی بهصورت کلی و کیفیت ثبت عکس آن در دراز مدت کاهش پیدا نکند و دستگاه آسیب نبیند، سعی کنید تا جای ممکن از آن دربرابر آب و گرد و خاک محافظت کنید.
از تنظیمات حرفهای دوربین گوشی استفاده کنید
معمولا بیشتر افراد برای عکس گرفتن با گوشی از تنظیمات پیشفرض استفاده میکنند. این تنظیمات برای گرفتن عکسهای فوری که وقت زیادی برای ثبت آنها ندارید خوب عمل میکنند. اما اگر میخواهید با گوشی خود بهصورت حرفهای عکاسی کنید، حتما از تنظیمات دستی دوربین استفاده کنید.
در بخش تنظیمات حرفهای، میتوانید ISO یا حساسیت سنسور به نور، اندازه دیافراگم یا دریچه ورودی نور، سرعت شاتر، حرارت رنگ نور (وایت بالانس) و غیره را بهصورت دستی تنظیم کنید. اصولا وقتی زمان کافی برای اعمال این تنظیمات در اختیار دارید، بهتر است با استفاده از آنها عکس خود را ثبت کنید. کار با این تنظیمات در ابتدا ممکن است کمی وقتگیر بوده و به آموزش نیاز داشته باشد، اما رفتهرفته دستتان تند خواهد شد.
با استفاده از تنظیمات دستی، میتوانید عکسهایی در حد کیفیت دوربینهای DSLR ثبت کنید.
Mode عکاسی را درست انتخاب کنید
خیلی از افراد هستند که تنها با همان مود یا Mode پیشفرض عکاسی میکنند. در حالیکه دوربین گوشیها از چند مود دیگر هم برخوردار است که در شرایط مختلف کارایی بیشتری دارند. بهعنوان مثال مود عکاسی در شب (Night Mode) برای ثبت تصویر در شرایط نوری کم بسیار مناسبتر است. چرا که دریچه دیافراگم را تا آخر باز کرده، حساسیت سنسور را بالا میبرد، سرعت شاتر را پایین میآورد و باعث ثبت نور بیشتری میشود.
از طرف دیگر در مود اکشن سرعت شاتر بالاتر رفته و دریچه دیافراگم بستهتر میشود تا امکان ثبت تصویر سوژههای در حال حرکت و سریع فراهم شود.
برای عکاسی حرفهای با گوشی موبایل باید شرایط عکاسی را تشخیص داده و با مود مناسب عکاسی کنید.
درست فوکوس کنید
فوکوس کردن با دوربین گوشی موبایل کار آسانی است. کافی است با انگشت خود روی نقطهای که قصد دارید در فوکوس باشد ضربه بزنید. با این کار یک کادر دایرهای یا مربعی کوچک در ناحیه موردنظر ظاهر میشود که نقطه فوکوس شما را نشان میدهد.
دقت داشته باشید که در حالت تنظیمات دستی، هرچقدر دیافراگم دوربین بستهتر باشد، نواحی بیشتری را میتوان فوکوس کرد و برعکس. همچنین از این منو میتوانید نقطهای یا ناحیهای بودن فوکوس را مشخص کنید؛ با فرمت RAW عکاسی کنید.
زمانیکه در بخش تنظیمات دوربین فرمت عکس را روی حالت RAW انتخاب میکنید، تصاویر به صورت خام ثبت میشوند. این در حالی است که وقتی با فرمت JPEG عکاسی میکنید گوشی به صورت خودکار عکس را فشرده کرده، رنگ و نور آن را تا حدی تنظیم میکند و حجم آن را کم میکند. فشرده کردن تصویر باعث میشود تا بخشی از اطلاعات بهظاهر غیرضروری تصویر حذف شوند؛ اتفاقی که موجب افت کیفیت عکس خواهد شد.
در حالی که وقتی با فرمت RAW عکاسی میکنید دوربین هیچ کاری روی عکس ثبت شده انجام نداده و آن را با حجم زیاد و تمام جزئیاتش بهصورت خام در حافظه ثبت میکند. اصولا عکاسان حرفهای بهجز RAW با فرمت دیگری عکاسی نمیکنند.
تفاوت فرمت JPEG و RAW اصولا داخل گوشی معلوم نمیشود، اما وقتی تصویر را داخل یک نرمافزار ادیت عکس در کامپیوتر باز میکنید، متوجه اختلاف بسیار زیاد کیفیت آنها خواهید شد. فرمت RAW همچنین دست شما را برای ادیت و ویرایش عکس بازتر میگذارد.
البته برخی از گوشیها ممکن است از فرمت RAW پشتیبانی نکنند، اما گوشیهای پرچمدار و میانرده قابل قبول، حتما از این قابلیت برخوردار هستند.
معایب فرمت RAW
زمانی که با فرمت RAW عکاسی میکنید حجم عکسهای غیر فشرده شما بسیار بیشتر میشود. بنابراین فضای بیشتری از حافظه داخلی گوشی را اشغال میکنند.
از طرف دیگر اصولا عکسهای ثبت شده با فرمت RAW برای آن هستند که بعدا آنها را ویرایش کنید تا کیفیت خود را نشان دهند. از این رو ویرایش آنها زمان بیشتری میگیرد.
همچنین نمیتوانید با فرمت RAW بهصورت Burst یا ثبت چندین عکس پشت سر هم عکاسی کنید. بههمین دلیل ممکن است عکاسی از سوژههای متحرک سریع، دشوار باشد.
ISO را تنظیم کنید
ISO پارامتری است که نشاندهنده میزان حساسیت سنسور ثبت تصویر به نور است. طبیعتا هرچقدر عدد ISO شما پایینتر باشد، حساسیت سنسور به نور کمتر خواهد شد. اصولا ایزوهای پایین برای محیطهای پرنور و ایزوهای بالا برای محیطهای کمنور هستند.
دقت داشته باشید که هر چقدر ایزو تصویر بالاتر باشد، معمولا کیفیت ثبت تصویر هم پایین آمده و نویز آن بیشتر میشود. چراکه سنسور چندین پیکسل را باهم ترکیب میکند تا بتواند نور بیشتری ثبت کند.
هر چقدر نویز تصویر پایینتر باشد، کیفیت تصویر هم بالاتر است. از این رو سعی کنید بهجای بالا بردن عدد ایزو، آن را روی اعداد معقول بین 200 تا 500 تنظیم کنید تا تصویر شما نویز زیادی نداشته باشند. البته برخی از گوشیهای پرچمدار با بهرهمندی از سنسورهای بزرگ و قوی، میتوانند با ایزو بالا نیز عکسهای بدون نویز ثبت کنند.
زوم با نزدیک شدن به سوژه تفاوت دارد
اگر مایلید یک عکس از نمای نزدیک بگیرید و امکان آن را دارید که به سوژه نزدیک شوید، توصیه میکنیم این کار را به جای زوم کردن انجام دهید. چرا که زوم کردن معمولا باعث افت کیفیت تصویر میشود.
شاید بپرسید که اگر دوربین حالت زوم اپتیکال داشت چطور؟ واقعیت این است که اساس زوم کردن چه بهصورت دیجیتال و چه اپتیکال برای شرایطی است که واقعا امکان نزدیک شدن به سوژه وجود نداشته باشد. در چنین شرایطی زوم اپتیکال عملکرد بسیار بهتری از زوم دیجیتال خواهد داشت.
از طرف دیگر دقت داشته باشید که گوشیهای هوشمند بهترین سنسور خود را به دوربین اصلی اختصاص میدهند و سنسور ماژول تلهفوتو آنها بسیار کوچکتر است. بهعنوان مثال اگر گفته میشود که یکی از گوشیهای پرچمدار سامسونگ 200 مگاپیکسل رزولوشن دارد، این رزولوشن مربوط به دوربین اصلی بوده و سنسور ماژولهای دیگر کوچکترند. بنابراین هرگز زوم را به نزدیک شدن به سوژه ترجیح ندهید.
قبل از عکاسی لنز را تمیز کنید
خیلی از اوقات همین کار ساده کلید ثبت یک عکس حرفهای است. گوشیهای تلفن همراه معمولا در معرض شرایط محیطی مختلفی قرار دارند و اغلب شیشه پوشاننده لنز آنها کثیف میشود. برای اینکه بتوانید با گوشی خود عکس حرفهای بگیرید، حتما قبل از عکاسی از تمیز بودن شیشه لنز دوربین مطمئن شوید.
لکههای چربی یا اثرانگشت و غیره میتوانند به صورت ناخواسته باعث تار شدن و افت کیفیت تصویر شوند. یادتان باشد که چشم دوربین مانند چشم ما، از پشتی یک شیشه شفاف راحتتر میتواند دنیای بیرون را ببیند.
از لوازم جانبی استفاده کنید
لوازم جانبی زیادی مخصوص عکاسی برای گوشیهای موبایل طراحی شده است. از انواع سهپایه گرفته تا نورهای موضعی کوچک و حتی لنزهای جدا شونده! گاهی اوقات استفاده از این لوازم جانبی میتواند برای ثبت عکسهای حرفهای و خاص بسیار مفید باشد. مخصوصا کیت لنزهای جانبی باکیفیت میتوانند واقعا در نتیجه کار شما تغییر ایجاد کنند، بهویژه برای گرفتن عکسهای ماکرو.
سعی کنید در لحظه عکاسی دوربین نلرزد
لرزش دوربین هنگام ثبت تصویر یکی از بدترین اتفاقات ممکن است. لرزیدن دوربین در لحظه عکاسی، باعث تار شدن و کش آمدن بخشهای مختلف تصویر میشود. به ویژه اگر در حال عکاسی در شرایط کمنور باشید و سرعت شاتر شما پایین باشد.
بههمین خاطر تا جای ممکن سعی کنید دستتان هنگام عکاسی نلرزد. در این راستا میتوانید از سه پایههای مخصوص عکاسی با گوشی استفاده کنید. راهکار سادهتر این است که نفس خود را حبس کرده، پاهایتان را کمی از هم باز کنید و محکم بایستید تا دستتان نلرزد.
البته گوشیهای پرچمدار جدید دارای لرزهگیرهای فیزیکی هستند که تا حدی اثر لرزش دست را کم میکند.
از فلش دوربین استفاده نکنید
فلش دوربین اصولا بیشتر زمانی استفاده میشود که نور محیط بسیار کم باشد و منابع نوری موجود برای ثبت عکس کافی نباشند. استفاده از فلش باعث تخت شدن پیشزمینه، برهم خوردن ارزش رنگی نورها، تخت شدن عکس و قرمزی چشمها میشود. سعی کنید تا جایی که میتوانید از فلش دوربین استفاده نکنید و در عوض با مود عکاسی در شب، در محیطهای کمنور عکس بگیرید.
از منابع نوری استفاده کنید
اصولا بدون نور نمیتوانید هیچ عکسی را ثبت کنید. بنابراین بسیار مهم است که به منابع نوری اهمیت دهید. برای اینکه به صورت حرفهای با گوشی عکس بگیرید، سعی کنید منابع نوری مناسبی در صحنه خود داشته باشید. به عنوان مثال سوژه را کنار یک پنجره یا آباژور قرار دهید. یادتان باشد که هرچقدر زاویه نور با سوژه بیشتر باشد، عکسهای زیباتری ثبت خواهد شد. همچنین برای دوری از دردسرهای بیشتر، سعی کنید منبع نوری را داخل قاب قرار ندهید.
قانون یکسوم
اگر دو خط فرضی با فاصلههای مساوی از بالا به پایین و دو خط فرضی با فاصلههای مساوی از چپ به راست روی قاب تصویر بکشید، قاب را به 9 قسمت مساوی تقسیم میکنید. همچنین تصویر از نظر عمودی و افقی نیز به سه تکه تقسیم میشود. این خطوط که به خطوط راهنما (Grid) معروفند میتوانند با بخشبندی تصویر، قاببندی را برای شما آسانتر کنند.
قانون یکسوم در عکاسی به این صورت است که چنانچه سوژه مورد نظر شما روی یکی از خطوط یا بخشهای یکسوم پایین، بالا، چپ، راست یا مرکز قرار داشته باشد، اصولا قاببندی شما زیباتر خواهد بود. البته قرار دادن سوژه روی یکسومهای کناری زیبایی بیشتری به قاببندی تصویر میدهد.
همچنین نقاط تلاقی این خطوط با هم نیز نقاط طلایی نامیده میشوند. اگر مهمترین نقطه عکس خود را روی این نقاط طلایی قرار دهید، قاببندی شما کاملا حرفهای خواهد شد. خطوط راهنما در هر گوشی هوشمندی وجود دارند. کافی است از منوی تنظیمات دوربین آنها را فعال کنید.
گرفتن عکسهای پشت سر هم
گرفتن عکسهای پشت سر هم یا عکاسی روی حالت Burst Mode میتواند گزینه خوبی برای ثبت عکس از سوژهها متحرک باشد. در این حالت شما به جای ثبت یک عکس، عملا چندین عکس پشت سر هم از یک سوژه متحرک میگیرید. با این کار علاوهبر آنکه لحظه عکاسی را از دست نمیدهید، بعدا میتوانید بهترین لحظه را از میان عکسهای زیادی که پشت سر هم گرفتهاید انتخاب کنید.
در بسیاری از گوشیهای هوشمند نگه داشتن کلید شاتر عکسهای پشت سرهم برای شما میگیرد.
از HDR استفاده کنید
حالت HDR عکسهایی با دامنه نوری بالا ثبت میکند. در این حالت جزئیات بیشتری ثبت میشوند و دامنههای نوری ثبت شده افزایش پیدا میکنند. وقتی با HDR عکس میگیرید، عملا گوشی در لحظه فشردن شاتر دوربین سه عکس با نوردهیهای متفاوت را ثبت کرده و آنها را باهم ترکیب میکند تا بالاترین کیفیت ممکن را به شما ارائه دهد. عکسهای HDR جزئیات بسیار بیشتری دارند. فقط دقت داشته باشید که در حالت عکاسی با HDR دستتان نلرزد و دوربین ثابت باشد.
عکسهای خود را ویرایش کنید
حتی اگر از ویرایشگر پیشفرض و ساده خود گوشی استفاده کنید، خواهید دید که تفاوت تا چه اندازه است. عکاسان حرفهای اعتقاد دارند یک عکس تا پیش از ادیت یا ویرایش هنوز ثبت نشده است. میتوانید با ابزارهای ادیت تناژ رنگی، کنتراست، وضوح و پارامترهای دیگر عکس را بهصورت دستی تغییر دهید.
اگر میخواهید عکسهای خود را حرفهای ادیت کنید، توصیه میکنیم با فرمت RAW عکاسی کرده و با یک نرمافزار کامپیوتری حرفهای مانند فتوشاپ آنها را ادیت کنید.
بهترین نرمافزارهای ثالث برای ادیت عکس در گوشی عبارتند از:
- VSCO
- Snapseed
- Adobe Photoshop Express
- Adobe Lightroom Mobile
- PicsArt
سعی کنید عکسها را در اندازه اصلی خودشان ادیت کنید.
مقاله آموزشی مرتبط: معرفی بهترین سایت های دانلود رایگان عکس