حتی سیستم عامل مک OS هم دارای نکات غیرعادی یا اصطلاحا ایستر اگ‌هایی است که اگر راه پیدا کردن‌شان را یاد بگیرید، اتفاق جالبی برای‌تان می‌افتد.

در علوم کامپیوتر، مفهوم «تخم مرغ عید پاک» یا «ایستر اگ» (Easter Egg) به‌طور عمومی به مواردی اشاره دارد که به‌صورت بی‌نظیر یا غیرعادی در پیام، تصویر یا ویژگی‌های مخفی در نرم‌افزار پنهان شده‌اند و بیشتر مواقع (اما نه همیشه) به‌طور آشکار قابل تشخیص نیستند.

از دهه 1970، برنامه‌نویسان از مفهوم «تخم مرغ عید پاک» برای اعتبار دادن به دولوپرهای ناشناس، ورود پنهانی بازی‌ها به برنامه‌های بهره‌وری استفاده کرده‌اند.

زمانی که اپل یک شرکت تازه تأسیس بود، توسعه‌دهندگان مک مرتباً تخم‌مرغ‌های سرگرم‌کننده کوچک عید پاک را در نرم‌افزارها قرار می‌دادند، اما امروزه دیگر به این‌صورت نیست. در حالی که هنوز هم می‌توان مواردی را پیدا کرد، اما آنها به‌صورت ظریف‌تر، هوشیارانه‌تر و بیشتر به‌عنوان اشاره به ریشه‌های اپل وجود دارند تا هر چیز هیجان‌انگیزی یا غیرمجازی.

در ادامه این مقاله شما را با برخی از تخم‌مرغ‌های عید پاک در macOS آشنا می‌کنیم. با ما همراه باشید.

قابلیت EP Record Profile Picture در MacOS

1. ضبط EP عکس پروفایل

System Settings -> Users & Groups را باز کنید، سپس روی عکس نمایه ورود به سیستم خود کلیک کنید. اگر روی Suggestions کلیک کنید، مجموعه‌ای از آواتارهای نمایه کلاسیک، از جمله یک صفحه وینیل را پیدا خواهید کرد.

در این مقیاس واضح نیست، اما چهار آهنگ موسیقی موردعلاقه استیو جابز به نام‌های جادو (Magic)، انقلاب (Revolution)، بوم (Boom) و باور نکردنی (Unbelievable) در این EP برای ادای احترام فهرست شده‌اند.

تاریخ ایجاد دانلود ناقص در MacOS

2. تاریخ ایجاد دانلود ناقص

سعی کنید یک فایل (هر فایلی) را از یک مکان مطمئن در اینترنت دانلود کنید، اما دانلود را در نیمه‌راه متوقف کنید. حالا روی فایل نیمه دانلود شده کلیک راست کرده و Get Info را انتخاب کنید.

به تاریخ ایجاد فایل، 24 ژانویه 1984 توجه کنید. این اشتباهی نیست؛ این تاریخی است که استیو جابز به‌طور رسمی از اولین مکینتاش رونمایی کرد. پس از اتمام دانلود تاریخ واقعی فایل جایگزین خواهد شد.

جلوه صوتی Sosumi در MacOS

3. Sosumi

اواخر دهه 1980، جیم ریکس در شرکت اپل به‌عنوان یک طراح صدا شروع به کار کرد و برخی از نمادین‌ترین صداهای مک مانند صدای بوق Sosumi، آکورد راه‌اندازی و کلیک دوربین/اسکرین‌شات را ایجاد کرد.

دلیل نام‌گذاری Sosumi، شکایت شرکت موسیقی بیتلز که اپل نیز نام دارد، بوده است. در آن زمان، استیو جابز قول داد که شرکت او تنها روی کامپیوتر تمرکز دارد و با موسیقی درگیر نخواهد شد تا این دو شرکت با نام مشابه بتوانند در کنار هم فعالیت کنند.

پس از اینکه مک‌ها پشتیبانی از ضبط صدا و MIDI (استانداردی که آلات موسیقی را به رایانه‌ها متصل می‌کند) اضافه کردند، گروه بیتلز از ریکس شکایت کرد و ریکس را مجبور کرد تا نام هر افکت صوتی را که musical-sounding بود، تغییر دهد.

ناامیدی ریکس از شکایت در نهایت او را به نام Sosumi رساند، زیرا شبیه به so sue me به معنای پس از من شکایت کن، بود. او به وکلا گفت که این یک کلمه ژاپنی است که به موسیقی ارتباطی ندارد.

در macOS Big Sur و نسخه‌های جدیدتر، صدای هشدار Sosumi در قسمت System Preferences/Settings -> Sound با نام جایگزین Sonumi ظاهر می‌شود، اما اگر به دنبال فایل صوتی در /System/Library/Sounds/ بگردید، خواهید دید که نام آن همچنان Sosumi.aiff است.

صفحه آبی مرگ در MacOS

4. صفحه‌نمایش آبی مرگ

اپل و مایکروسافت به‌طورکلی در طول دهه‌ها رابطه دوستانه‌ای برقرار کرده‌اند، اما هیچ‌کدام از این شرکت‌ها مخالف جستجوی گاه‌به‌گاه بزرگ‌ترین رقیب خود نیستند.

اگر مک شما در یک شبکه مشترک است که یک رایانه ویندوزی نیز می‌تواند به آن متصل شود، Finder را باز کنید و روی گزینه Network در نوار کناری، در زیر Locations کلیک کنید.

جمله Here's to the crazy ones در بخش‌هایی از MacOS

5. اینجا به دیوانه‌ها می‌رسد

کمپین بازاریابی نمادین «متفاوت بیندیشید (Think Different)» اپل را بسیاری به‌یاد دارند، به‌ویژه به‌خاطر نقل‌قول استیو جابز که به‌شرح زیر است:

اینجا دنیای دیوانه‌هاست. کسانی که متفاوت می‌بینند، آنها قانون را دوست ندارند و هیچ احترامی برای وضعیت موجود قائل نیستند. می‌توانید از آنها نقل‌قول کنید، با آنها مخالف باشید، آنها را تحسین یا از آنها بدگویی کنید. تنها کاری که نمی‌توانید انجام دهید نادیده گرفتن آنها است. چون آنها تغییر ایجاد می‌کنند. آنها نسل بشر را به جلو می‌برند. درحالی‌که برخی ممکن است آنها را دیوانه ببینند، ما نابغه می‌بینیم. زیرا افرادی که آن‌قدر دیوانه هستند که فکر می‌کنند می‌توانند دنیا را تغییر دهند، دقیقاً همان‌هایی هستند که این کار را می‌کنند.

این نقل‌قول در چندین مکان در سراسر macOS پنهان است. برای مثال، در بخش System Settings -> Displays، هنگام انتخاب متن بزرگ‌تر یا فضای بیشتر، کلمات را می‌توان در نمونه‌هایی به‌وضوح مشاهده کرد.

روی ایموجی open book کلیک کنید، همان متن را در صفحات آن خواهید دید. همچنین یک ایموجی coin نقره‌ای وجود دارد که عبارت The Crazy Ones روی تصویر یک عقاب نقش بسته است.

تصویر Clarus the Dogcow در MacOS

6. کلاروس گاو سگ

صفحه‌کلید Emoji مک خود را باز کنید و کلمه moof را در قسمت جستجو وارد کنید. نتایج فیلتر شده باید یک سگ و یک گاو را نشان دهد. چرا چنین می‌شود؟ این یک اشاره به Clarus است، یک تصویر بیت مپ از گاو سگ که برای نشان دادن صفحه‌آرایی در سیستم‌عامل مک کلاسیک استفاده می‌شود و به کاربران نشان می‌دهد که کاغذ هنگام چاپ در کدام جهت قرار می‌گیرد.

گلیف اصلی که بر اساس آن ساخته شده بود، برای فونت Cairo dingbat بود که با مک اصلی در سال 1984 عرضه و ایجاد شد، اما به‌ پشتیبانی فنی توسعه‌دهنده اپل تبدیل شد.

باتوجه‌ به یادداشت‌های فنی مکینتاش اپل، گاو سگ‌ها، طبیعتاً همه سگ نیستند و همه آنها گاو نیستند، اما آنها یک هیبرید ژنتیکی خاص هستند. در نتیجه، صدایی که تولید می‌کنند «موف!» است که پورمانتویی از «مو» و «ووف» است.

در اوج محبوبیت خود در اوایل و اواسط دهه 1990، کلاروس در همه چیز از نسخه‌های اولیه QuickTime گرفته تا موس پد و تیشرت ظاهر شد. اما شناسایی گاو سگ در نسخه‌های بعدی Mac OS X سخت‌تر و سخت‌تر می‌شد و برای مدتی به‌نظر می‌رسید که کلاروس حذف شده است. اما در macOS Ventura، یک نسخه صاف از dogcow به پنجره تنظیم صفحه بازگشت.

پیام پنهان لوگو برنامه Voice Memo

7. نماد برنامه یادداشت‌های صوتی

برنامه Voice Memos را باز کنید و صدای خودتان را با گفتن کلمه Apple ضبط کنید. آیا شکل موج آشنا به نظر می‌رسد؟

اکنون به عقب برگردید و به نماد برنامه Voice Memos نگاهی بیندازید. این بخش به‌گونه‌ای طراحی شده است که به‌نظر می‌رسد کسی نام شرکت را زمزمه می‌کند.

طراحی آیکون Reading List سافاری

8. Safari Reading List

هنگامی که اپل سافاری 5.1 را برای OS X Lion در ژوئیه 2011 منتشر کرد، یک ویژگی جدید Reading List را شامل شد. این قابلیت به کاربران اجازه می‌دهد تا وب‌سایت‌ها و مقالاتی را برای مطالعه بعدی اضافه کنند و از آن زمان به یکی از اصلی‌ترین اکوسیستم‌های اپل تبدیل شده است.

سال 2013، اپل نماد Reading List را به‌روز کرد. اگر بادقت بیشتری به آن نگاه کنید، متوجه می‌شوید که این عینک‌ها به‌نوعی آشنا به نظر می‌رسند. به‌احتمال زیاد آنها از عینک گرد و بدون لبه نمادین رابرت مارک که توسط استیو جابز فقید استفاده می‌شد، الگوبرداری شده‌اند.

تقویم‌های تاریخی تزمینال در MacOS

9. تقویم‌های تاریخی ترمینال

زمانی که سیستم‌عامل مک با نصب GNU Emacs عرضه می‌شد، بخش ترمینال برای ایستر اگ‌های متنوع محسوب می‌شد. با داشتن آگاهی، کاربران می‌توانند بازی‌های مخفی مانند تتریس یا مار را راه‌اندازی کنند.

البته رابط خط فرمان Emacs در macOS Catalina حذف شده، اما هنوز هم چند واقعیت جالب در ترمینال وجود دارد.

برای لیستی از حقایق تاریخی برای هر روز از سال، عبارت cat /usr/share/calendar/calendar.history (منهای نقل‌قول) را وارد کنید. از طرف دیگر، اگر از طرف‌داران Middle Earth هستید، عبارت cat /usr/share/calendar/calendar.lotr را برای فهرست تاریخ‌گذاری شده رویدادهای مهم وارد کنید.

پیام پنهان لوگو برنامه Stocks

10. نماد اپلیکیشن سهام

آخرین مورد از ایستر اگ‌ها، نماد برنامه سهام است که برخی آن را شایعه‌ای بیش نمی‌دانند. با این اوصاف، به طراحی نماد برنامه Stocks نگاهی بیندازید. خط آبی را می‌بینید که اوج ارزش سهام را مشخص می‌کند؟ طبق گفته مک لایف، این نشان‌دهنده لحظه‌ای است که ارزش سهام اپل در ژانویه 2006 از دل پیشی گرفت.

در سال 1997، زمانی که استیو جابز به اپل بازگشت، از مایکل دل، مدیرعامل دل، پرسیده شد که اگر او مسئولیت این شرکت را بر عهده داشت، چه‌کار می‌کرد. دل به طور صریح پاسخ داد: شرکت را تعطیل می‌کردم و پول را به سهام‌داران پس می‌دادم.

به گفته یکی از کارمندان اپل، جابز هرگز آنچه را که گفته بود فراموش نکرد و حتی در روزی که سهام اپل افزایش یافت و ارزش بازار شرکت را به 72.13 میلیارد دلار رساند و از ارزش 71.97 میلیارد دلاری دل عبور کرد. بر این اساس گفته می‌شود شاید نماد برنامه Stocks واقعاً به دستور جابز طراحی و تاکنون به‌صورت دیجیتالی به یادگار مانده باشد.