کلاهبرداری اینستاگرامی دامی که برای تمام کاربران این اپلیکیشن شبکه اجتماعی در سراسر دنیا پهن شده است نتیجه محبوبیت گسترده این اپ است.
سالها پیش که ارتباطات بهشکل گسترده امروزی بین مردم وجود نداشت، شیوههای کلاهبرداری شیادان نیز متفاوت بوده است اما در دنیای جدید با پیشرفت تکنولوژی و گسترده شدن شیوههای گوناگون ارتباطات، بیش از پیش به محبوبیت پلتفرمهای اجتماعی افزوده میشود و هر روز کاربران بیشتری بهخاطر جذابیت و امکانات و کاربرد چندگانه اپلیکیشنهایی مانند اینستاگرام، تلگرام، واتساپ، توئیتر و… نسبت به نصب آنها اقدام میکنند. اما وجه دیگر ماجرا این است که در این بین کلاهبرداریهای مجازی نیز بههمان نسبت رواج و گسترش یافته بهطوری که شیادان برای هرکدام از این اپلیکیشنهای پرطرفدار اجتماعی شیوههای مختلفی را در جهت اخاذی از کاربران بهکار میبندند. پلتفرم اینستاگرام هم در کنار قابلیتهای گوناگونی که دارد به دلیل بالا بودن شمار کاربرانش بستر مناسبی را برای سوءاستفاده عدهای در جهت کلاهبرداری اینستاگرامی فراهم کرده است. این شیوهها هرچند که متفاوت و گوناگون است اما بعضی از آنها بارها گزارش شده که ما در تحریریه علاالدین قصد معرفی آنها را داریم.
معرفی فروشگاههای جعلی اینستاگرام
از سال 2010 که اپلیکیشن اینستاگرام به جهان معرفی شد و در دسترس همگان قرار گرفت به مرور در کاربرد این شبکه اجتماعی هم تحولاتی روی داده است. در ابتدا اینستاگرام تنها برای اشتراکگذاری عکس و ویدئوهای کم حجم و با تایم زمانی کوتاه مورد استفاده کاربرانش بود اما طی سالهای اخیر این اپ به یکی از حوزههای تجاری و بازار مجازی تبدیل شده است و فروشگاههای مجازی بسیاری بهصورت آنلاین فعالیت خود را در اینستاگرام شروع کردهاند. در این بین افرادی با سوءاستفاده از این فضای فراهم شده اقدام به فروش محصولاتی میکنند که وجود خارجی ندارد. آنها با به اشتراک گذاشتن عکسها و ویدیوهایی از محصولی خاص ادعا میکنند که یکی از فروشندگان این کالا هستند اما بعد از اینکه بهای کالا را دریافت کردند اقدام به بلاک کردن کاربر میکنند و بعد ظرف مدت کوتاهی بعد از جمع شدن مبلغ موردنظرشان برای جلوگیری از خطر دستگیری حساب کاربریشان را حذف کرده و ناپدید میشوند.
دعوت به پیجهای مستهجن و غیراخلاقی
این روش جزءو رایجترین شیوهها جهت کلاهبرداری اینستاگرامی است و بهاینصورت است که با ارسال پیام حاوی لینک آلوده به بدافزاز فیشینگ از طریق پیجهای ناشناس کاربر را به عضویت در پیجهای غیراخلاقی ترغیب میکنند. اما ضعف افراد در این زمینه تنها باعث به سرقت رفتن اطلاعات شخصیشان خواهد شد.
فریب برای گرفتن تیک آبی اینستاگرام
اگر به پیج افراد معروف توجه کرده باشید در کنار نام و عکس پروفایل اکثر قریب به اتفاق آنها یک تیک آبی دیده میشود که به پیج و صاحب آن اعتبار خاصی میدهد. از این رو گرفتن تیک آبی اینستاگرام برای بسیاری از کاربران یک هدف و به نوعی موفقیت محسوب میشود زیرا بعد از گرفتن آن صاحب پیج میتواند در زمینه مالی و اجتماعی به پیشرفتهایی دست پیدا کند. اما این عامل دستمایه سوءاستفاده بعضی از افراد برای کلاهبرداری اینستاگرامی شده است. آنها با وعده اعطای تیک آبی در ازای دریافت مبلغی از کاربر به این شیوه از او اخاذی میکنند. به یاد داشته باشید که پلتفرمهای اجتماعی از جمله اینستاگرام نمایندگی ندارند و تنها راه گرفتن تیک آبی دارا بودن شرایطی است که جزو ضوابط اپلیکیشن مذکور است.
استفاده از هویت دیگران برای کلاهبرداری
ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که فردی از آشنایانتان از طریق اینستاگرام درخواست مبلغی وجه میکند. در این مواقع بهخاطر داشته باشید که این میتواند یک راه برای فریب و کلاهبرداری باشد و در واقع شخصی که به ظاهر از آشنایان شماست یکی از شیادان اینترنتی است که با جعل هویت و جا زدن خودش بهجای صاحب اصلی پیج قصد سوءاستفاده دارد. پیشنهاد میکنیم که پیش از برقراری ارتباط با فرد موردنظر بهصورت تلفنی یا حضوری، اقدامی در این زمینه نکنید.
ارسال پیامهای جعلی برای تغییر رمز
گاهی دیده میشود که مجرمان با ارسال یک ایمیل جعلی به دایرکت کاربران اینستاگرام ادعا میکنند که پیج فرد موردنظر در معرض هک شدن قرار گرفته و برای جلوگیری از پیامدهای بعد از آن نیاز به تغییر گذرواژه دارند. در این صورت شخص قربانی با کلیک بر روی لینک ارسال شده وارد صفحه مربوط به تغییر رمز میشود اما در واقع این صفحه ماهیت جعلی دارد و برای سرقت اطلاعاتی که کاربر در آنجا وارد میکند طراحی و ساخته شده است. ذکر این نکته ضروری است که ارسال ایمیل از سمت پلتفرمهای اجتماعی تنها از طریق پست الکترونیکی انجام میشود و به دایرکت کاربر ارسال نخواهد شد.
برگزاری قرعهکشیهای جعلی
شیادان با برگزاری قرعهکشیهای جعلی دست به کلاهبرداری اینستاگرامی از طریق پیجهای فیک و غیرواقعی میزنند. آنها از قربانیان میخواهند تا با به اشتراک گذاشتن پستها، نوشتن کامنت در زیر آنها یا منشن کردن دوستانشان در پای هر پست شانس پیروزی خودشان را در قرعهکشی بالا ببرند اما بعد از اینکار آنها معمولا مدعی برندهشدن کاربر شده و از او میخواهند تا برای دریافت جایزهاش مبلغی را واریز کند. به این ترتیب کلاهبرداران در رسیدن به هدف شومشان موفق میشوند. دقت کنید که گاهی ممکن است این افراد با ارسال لینکهای آلوده به بدافزار راه شرکت در قرعهکشی را کلیک بر روی لینک موردنظر معرفی کنند. یادتان باشد که این شیوه نیز به کلاهبرداری اینترنتی ختم خواهد شد.
برقراری ارتباط عاطفی جهت فریب کاربر
برقراری ارتباط دوستانه یا عاشقانه مجازی همانقدر که ممکن است برای افراد جذاب باشد به همان میزان هم احتمال گرفتار شدن در رابطه خطرناک را بیشتر میکند. این مورد بهویژه در روابطی که به لانگدیستنس معروفاند ممکن است بیشتر اتفاق بیفتد. روال کار شیادان به اینصورت است که با دقت و از بین کاربرهای مختلف و با رصد آنها، فرد یا افرادی که قرار است به طعمه تبدیل شوند را انتخاب میکنند و به شیوههای مختلف سعی میکنند به آنها نزدیک شوند سپس مترصد یک فرصت میمانند تا با درخواست وجه از طرف مقابل یا گاهی ارسال لینکهای حاوی ویروس به آنها به اهدافشان جهت سرکیسه کردن طعمه موردنظر برسند.
پیشنهاد حامی شدن به قصد کلاهبرداری
کلاهبرداری اینستاگرامی از جانب حامیهای جعلی یک شیوه رایج برای شیادان است. در این موارد کلاهبرداران در اینستاگرام، اینفلوئنسر خاصی را تحت نظر میگیرند و بعد با وعده حمایت از آنها و اسپانسر شدن شخص موردنظر را به قصد اخاذی به سفر دعوت میکنند. این سفر بیشتر جنبه جلب اعتماد اینفلوئنسر را دارد و بعد در طول سفر فرد کلاهبردار به هر طریق ممکن از طعمهاش سرقت میکند یا حتی در مواقعی پیش میآید که او را به قتل برساند. اگر از اینفلوئنسرهای اینستاگرام هستید قبل از قبول هر دعوتی از سوی کمپانیها نسبت به داشتن اعتبار آنها تحقیقات گستردهای انجام دهید و بهراحتی خودتان را در معرض ریسک قرار ندهید. زیرا امکان دارد عواقب ناگواری در انتظارتان باشد.
پیشنهاد مشاغل جعلی با درآمدهای بالا
بیکاری و رویای رسیدن به امکانات و سرمایه هنگفت یکی از شاهراههای سوءاستفاده کلاهبرداران برای رسیدن به مقصدشان است. آنها از سادگی افراد استفاده میکنند و خودشان را بهعنوان یک فرد موفق در زمینه خاصی معرفی میکنند و بعد به فردی که طعمه قرار دادهاند پیشنهاد کار با درآمد بالا در کشورهای توسعه یافته را میدهند سپس با درخواست پول به بهانههای مختلف از جمله استخدام در شرکتهای بزرگ علمی و تحقیقاتی یا شرکتهای سرمایهگذاری، از کاربر اخاذی میکنند.
پیشنهاد دروغین معروف شدن در حوزه موسیقی
پیشنهادهای دروغین زیادی در حوزههای مختلف از جمله هنری و ورزشی و علمی در فضای مجازی از سمت کلاهبرداران به کاربران داده میشود که گاهی هم موفق میشوند به اهدافشان برسند. اما یکی از رایجترین این پیشنهادهای جعلی ادعای کوچ کردن فردی است که سعی دارد در زمینه موسیقی به موفقیت و شهرت برسد. فرد کلاهبردار با پیدا کردن افرادی که درحال تلاش برای موفقیت در زمینه موسیقی هستند به آنها میگویند که در ازای دریافت پول میتوانند فرد موردنظر را معروف کنند. اما آنها قدرتی در این زمینه ندارند و بعد از دریافت پول با دستکاری در آمار بازدید از ویدئوی فرد هنرمند سعی میکنند او را فریب دهند و بعد از مدتی هم ناپدید میشوند.
در آخر برای در امان ماندن از دست کلاهبرداران اینستاگرامی سعی کنید تا حد امکان از به اشتراک گذاشتن اطلاعات شخصی و مهمتان در اینستاگرام جلوگیری کنید و به دایرکتهایی که از سمت پیجهای ناشناس ارسال میشود پاسخ ندهید.