یکی از اجزای مهم یک گوشی، باتری یا منبع تغذیه آن است و از این بابت تست سلامت باتری موبایل یک کار ضروری برای سنجش کارایی تلفن همراه محسوب می‌شود.

ارزیابی باتری می‌تواند به شما اطلاعاتی پیرامون زمان لازم برای شارژ، درصد شارژ شدن، عمر مفید باتری و… را بدهد. در این مطلب با راهکارهای سنجش یک باتری آشنا می‌شویم و پیش از اینکه به انواع روش‌های تست باتری بپردازیم به عواملی که می‌تواند عمر مفید باتری گوشی‌تان را کم کند اشاره می‌کنیم. همچنین در آخر نیز نشانه‌های یک باتری خراب را بررسی می‌کنیم.

عوامل کاهش عمر باتری گوشی

عوامل کاهش عمر باتری گوشی

همواره می‌توانید با در نظر گرفتن مواردی که عمر باتری را کاهش می‌دهند کارایی آن را افزایش دهید که در زیر به آنها می‌پردازیم.

شارژر گوشی

شارژر گوشی

یکی از این عوامل استفاده از شارژر نامناسب است، همانطور که می‌دانید گوشی‌ها، شارژر مخصوص به خودشان را دارند و اگر برای مدت طولانی و به‌صورت مکرر از شارژر گوشی دیگر یا شارژر غیراصل استفاده کنید باتری دستگاهتان صدمه خواهد دید.

شارژ کردن با گارد گوشی

شارژ کردن با گارد گوشی

هرچند که قاب‌ها یا گارد گوشی وظیفه محافظت از بدنه را در قبال ضربه‌های احتمالی به‌عهده دارد اما اگر هنگام شارژ گارد یا قاب را از گوشی جدا نکنید به دلیل گرم شدن بیش از اندازه بدنه، باتری در اثر مرور زمان آسیب خواهد دید.

اتصال طولانی مدت به اینترنت

اتصال طولانی مدت به اینترنت

با ظهور شبکه‌های اجتماعی پرطرفدار مانند تلگرام و اینستاگرام، اغلب ما این اپ‌ها را روی گوشی‌هایمان نصب می‌کنیم و با استفاده طولانی‌مدت از این اپلیکیشن‌ها، مصرف باتری چندین برابر شده و همین عاملی برای کاهش عمر باتری‌ها محسوب می‌شود.

باز بودن برنامه‌های جانبی

اغلب اوقات برنامه‌هایی که در حال استفاده از آنها نیستیم روی پنل گوشی‌هایمان باز هستند و این باعث مصرف باتری و آسیب به آن می‌شود. توجه داشته باشید که هنگام نصب برنامه‌ها مجوز فعال شدن و دسترسی آنها به بخش‌های مختلف دستگاه‌تان را تنها منوط به زمان بازکردن و کار با آن‌ها قرار دهید. با این کار می‌توانید در مواقعی که نیازی ندارید آنها را غیرفعال کنید.

کار با گوشی هنگام شارژ شدن

کار با گوشی هنگام شارژ شدن

دلیل دیگری که باعث صدمه دیدن باتری گوشی می‌شود، استفاده از آن در زمان شارژ شدن گوشی است. هنگامی‌که گوشی شما درحال شارژ شدن باشد، استفاده از آن باعث بالا رفتن بیش از حد دمای اجزای داخلی دستگاه از جمله منبع تغذیه آن خواهد شد و پیامد آن تضعیف و تخریب شدن باتری است.

عوامل محیطی و دما  

عوامل محیطی و دما  

دمای هوا نیز نقش تعیین کننده‌ای در عمر باتری دارد و در محیط‌های بیش از اندازه گرم یا سرد، به اجزای داخلی گوشی صدمه وارد خواهد شد. بنابراین تا جایی که می‌توانید دمای محیط را برای سالم ماندن دستگاه در حالت تعادل نگه‌دارید.

بک گراندهای متحرک

بک گراندهای متحرک

پس زمینه‌هایی که حالت متحرک و روشنایی زیادی دارند باعث مصرف باتری می‌شوند و در کاهش عمر آن تاثیرگذارند. همچنین به خاطر داشته باشید که در کنار این عوامل، مسائل دیگری مثل نصب بازی‌ها و برنامه‌های سنگین و با حجم بالا و همچنین تماشای ویدئوها به صورت آنلاین و با مدت زمان طولانی باعث کاهش عمر باتری می‌شوند.

شیوه‌های تست سلامت باتری

تست سلامت باتری به شیوه‌های مختلفی انجام می‌شود که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم.

استفاده از کددستوری در اندروید در تست سلامتی باتری

استفاده از کددستوری در اندروید

اگر از گوشی‌ اندروید سامسونگ استفاده می‌کنید، می‌توانید با شماره‌گیری کددستوری *#0228#* وارد صفحه‌ای شوید که اطلاعات باتری گوشی را دراختیارتان قرار می‌دهد. توجه داشته باشید که ضربه زدن روی عبارت Quick start باعث اصلاح رقم نمایشگر شارژ خواهد شد و توصیه می‌کنیم که آن را لمس نکنید. همچنین در گوشی‌های سامسونگ آپشنی برای تست سلامت باتری وجود دارد که با مراجعه به بخش تنظیمات و قسمتی که مربوط به اطلاعات باتری است می‌توانید به بررسی آن بپردازید.

اما اگر گوشی شما شیائومی است کد دیگری برای این‌کار وجود دارد که با شماره‌گیری کددستوری *#*#6485#*#* می‌توانید به اطلاعات باتری دستگاه دسترسی پیدا کنید.

نصب نرم‌افزارهای تست سلامت باتری

نصب نرم‌افزارهای تست سلامت باتری

برای سنجش و ارزیابی باتری گوشی‌ها برنا‌مه‌هایی وجود دارد که می‌توانید با نصب آنها به اطلاعاتی از جمله طول عمر باتری و درصد شارژ شدن آن و بقیه موارد لازم دسترسی پیدا کنید. بعضی از این برنامه‌ها عبارتند از:  Battery doctor, Battery Life, Battery HD, AccuBattery, Ampere

 اتصال به دستگاه تستر باتری

 اتصال به دستگاه تستر باتری

دستگاه‌هایی برای تست کردن باتری وجود دارد و می‌توانید با اتصال گوشی‌تان به آن، ارزیابی دقیقی از وضعیت باتری داشته باشید. این روش نسبت به بقیه روش‌ها دقیق‌تر است.

نشانه‌های خراب بودن باتری گوشی

به جز تست سلامت باتری، نشانه‌هایی وجود دارد که ما در اینجا به آنها اشاره می‌کنیم و در صورت مشاهده هرکدام از آنها بهتر است گوشی‌تان را به یک تعمیرکار موبایل نشان دهید تا منبع تغذیه آن را ارزیابی کند.

بادکردن یا تورم بدنه گوشی

بادکردن یا تورم بدنه گوشی

اگر در بدنه دستگاهتان برآمدگی مشاهده می‌کنید باید بدانید که باتری ورم کرده و خراب شده است.

خاموش شدن ناگهانی گوشی

در حالتی که موبایل‌تان بدون دلیل و با داشتن شارژ کافی خاموش می‌شود این احتمال وجود دارد که باتری تخریب و ضعیف شده باشد. این اتفاق هم در گوشی‌های اندروید و هم آیفون رخ می‌دهد.

روشن ماندن گوشی فقط در زمان اتصال به شارژر

روشن ماندن گوشی فقط در زمان اتصال به شارژر

زمانی‌که دستگاه موبایل تنها در زمان اتصال به شارژر روشن می‌ماند و در غیر این‌صورت خاموش می‌شود باز هم مشکل به باتری گوشی برمی‌گردد.

داغ شدن بدنه دستگاه در حالت عادی

هنگام اتصال به شارژ یا زمانی‌که گوشی‌ در محیطی با دمای بالا قرار می‌گیرد داغ شدن بدنه امری عادی است اما در غیر این‌صورت این نشانه‌ای برای خراب بودن آن است.

ری استارت شدن گوشی

ری استارت شدن گوشی

گاهی ممکن است بخاطر نصب برنامه‌های سنگین و حجیم گوشی خود‌به‌خود هنگ کرده و ری استارت شود اما در بعضی مواقع نیز این اتفاق به‌دلیل خرابی در باتری است.

هرچند که با رعایت کردن موارد اصولی گفته شده که مانع کاهش عمر باتری می‌شود می‌توانید باعث افزایش کارایی آن شوید اما به‌طور کلی کمپانی‌های سازنده به‌‌خاطر اینکه شارژرهای فست را به فروش برسانند مدت کارایی باتری‌ها را کاهش می‌دهند. البته در نظر داشته باشید که گوشی‌های جدید به‌خاطر کوچک‌تر شدن اندازه منبع تغذیه آنها باتری‌های ضعیف‌تری دارند.