این روزها پادکستها جای خود را در میان کاربران باز کردهاند تا آنجا که بسیاری از افراد بیشتر زمان آزاد خود را با گوش دادن به محتواهایی که علاقه دارند، میگذرانند. در این مقاله به بهترین پادکستهای فارسی میپردازیم.
اگر از جمله کاربران حرفهای اینترنت باشید، بدونشک تا بهحال با بهترین پادکستهای فارسی و خارجی آشنا شدهاید. در این مقاله در مورد ماهیت پادکستها، انواع پادکست و تاریخچه آنها توضیح خواهیم داد.
پادکست چیست؟
احتمالا زمانیکه در شبکههای اجتماعی مثل تلگرام یا وبسایتها مشغول گشت و گذار بودهاید با فایلهای صوتی کامپکت شده برخورد کردهاید. به این فایلهای صوتی پادکست گفته میشود. پادکست یا رادیوی اینترنتی، یک برنامه صوتی قابل انتشار از شبکههای وب است که از رایانههای شخصی و گوشیهای موبایل و همچنین نرمافزارهای پخش موسیقی بارگیری میشود. ریشه این کلمه از دو واژه ipod و podcast است. به کسی که بهطور حرفهای پادکست را تولید و اجرا میکند، پادکستر میگویند. پادکست در فارسی به نامهای دیگری مثل وبآوا و پادپخش خوانده میشود اما این کلمات میان کاربران متداول نیست و بیشتر با همان نام پادکست شهرت دارد.
تاریخچه پیدایش
پادکست برای اولین بار با رواج و محبوبیت برنامه پخش موسیقی آیپاد، در سال 2004 گستردگی پیدا کرد. شرکت اپل در سال 2005 با استفاده از نرمافزار itunes امکان دریافت پادکستها را روی این سیستمعامل فراهم کرد و به این ترتیب کاربران اپل میتوانستند محتواهای صوتی را دانلود کنند.
جالب است بدانید که اولین پادکست ساخته شده در خارج از زمین مربوط به ماموریت فضاپیمای دیسکاوری بود که یکی از فضانوردان از آن برای شرح ماموریت این فضاپیما استفاده کرده است.
مروری بر بهترین پادکستهای فارسی
اگر به دنبال بهترین پادکستهای فارسی میگردید باید ابتدا نرمافزارهای پخش پادکستهای فارسی را دانلود و نصب کنید و بعد مشخص کنید که بهطور اختصاصی به دنبال چه محتواهایی هستید. به این دلیل که پادکستها معمولا با هدف خاص و برای مخاطبان حرفهای تولید میشود. نرمافزارهای کستباکس، زیپاد، شنوتو و ناملیک بهطور اختصاصی به پخش وبآواهای فارسی میپردازند. که از بین آنها کستباکس و زیپاد هم در iOS و هم در اندروید قابل استفاده هستند. ما در اینجا به معرفی چند تا از بهترین پادکستهای فارسی میپردازیم.
پادکست مهرگان
اگر از علاقهمندان به ادبیات غنی ایرانی هستید، توصیه میکنیم پادکست مهرگان را دنبال کنید. این پادکست به میزبانی پریسا زندیه، در هر قسمت بهطور حرفهای به محتواهای مربوط به زندگینامه افراد اثرگذار ایران میپردازد و هربار با معرفی یکی از مشاهیر گذشته یا معاصر ادبیات فارسی، شنوندگان خود را در یک سیر تاریخی از زندگی و فعالیتهای حرفهای استاد مورد بحث، با خود همراه میکند و اطلاعات جامع و پرباری را در اختیار علاقهمندان به مشاهیر ایرانی قرار میدهد.
پادکست سکه
در بین بهترین پادکستهای فارسی در زمینه اقتصاد، سکه نامی آشناست. پادکست سکه برای افرادی که صاحب کسب و کار هستند و همچنین کسانی که دغدغه اقتصادی دارند مفید است. این وبآوا تولید دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران است و هربار تریبونی را در اختیار یکی از کارشناسان و نخبگان اقتصادی قرار میدهد که به بررسی مسائل پیرامون اقتصاد خرد و کلان میپردازد. گستردگی موضوعات این پادکست، از بنیانهای اقتصاد اسلامی گرفته تا اقتصاد وابسته به مکاتب دیگر را در برمیگیرد و امتیاز آن قابل فهم بودن محتواهای صوتی برای کسانی است که اقتصاددان نیستند.
پادکست chanel B
پادکست چنل بی، با اجرای علی بندری یکی از معروفترین پادکستهای فارسی است. همچنین بندری هم از پادکسترهای شناخته شده ایرانی بهشمار میرود. اگر به دنبال سرگرمیهای هیجانانگیز هستید، چنل بی را به شما معرفی میکنیم. محتواهای ارائه شده در این پادکست به معرفی شخصیتهایی میپردازد که درگیر حوادث خاصی در زندگیشان بودهاند. علی بندری با کنکاش در مورد زندگی این شخصیتها و مصاحبه با این افراد حوادث خاص و گاه باورنکردنی زندگیشان را با مخاطبان خود به اشتراک میگذارد.
پادکست Bplus
بی پلاس هم متعلق به علی بندری است، او در اپیزودهای مختلف این پادکست به معرفی و ارائه خلاصهای از کتابهای مهم غیرداستانی میپردازد و هربار کتاب جدیدی را به مخاطبان خود معرفی میکند. از جمله این کتابها، کار عمیق است. کار عمیق با ارئه راهکارهایی به شما کمک میکند تا چطور شغل مناسب خود را پیدا کنید و در این زمینه تبدیل به یک متخصص شوید.
پادکست احسانو
اگر از مخاطبان و علاقهمندان حرفهای سینما و ادبیات هستید حتما با نام احسان عبدیپور آشنایی دارید. احسانو پادکست احسان عبدیپور است که به ارائه محتواهای واقعی به شیوه داستانوار میپردازد. عبدیپور نویسنده و کارگردان ایرانی است و در پادکست احسانو به زبان شیرین و عامیانه، داستانهایی را بیان میکند که مخاطب را با خود به دل ماجرا میبرد بهطوریکه شنونده خودش را در درون آن اتفاق و بهعنوان یک شخصیت ناظر حس میکند. احسانو به شما احساس فردی محبوس در یک مکعب را میدهد که هر بار با یک حادثه یا ماجرا احاطه میشود.
پادکست رادیو راه
رادیو راه پادکستی با رویکرد روانشناسی است که محتواهای آن بر اساس صحبتهای مجتبی شکوری تنظیم و ارائه میشود. مجتبی شکوری با تکیه بر الگوهای روانشناسی به شکلی غیرمتداول و جذاب با مخاطبان خود ارتباط برقرار میکند و سعی میکند دردهای موجود در جامعه را در قالب داستانهای واقعی که با آنها سروکار داشته است به شیوهای آسیب شناسانه مورد بررسی قرار دهد . اپیزودهای این وبآوا احساس همدلی را در بین شنوندگان آن برمیانگیزد.
پادکست رادیو فلسفیدن
همانطور که از نام این پادکست پیداست، به پیگیری مسائلی در حوزه فلسفه، سیاست و جامعهشناسی میپردازد . محمد میرزایی مسئولیت نوشتن اپیزودهای پادکست رادیو فلسفیدن را بهعهده دارد. در این وبآوا با آراء و نظرات فیلسوفان مشهوری همچون هگل، ماکیاولی، برگسون، نیچه، هایدگر و دیگران بیشتر آشنا خواهید شد.
پادکست مورخ
پادکست مورخ در هر قسمت مروری بر یک واقعه و شخصیت تاریخی دارد. اجرای این پادکست بر عهده احمد هاشمی است و علاقهمندان به تاریخ را به شنیدن ماجراهای تلخ و شیرین تاریخ ایران و جهان دعوت میکند. اگر مشتاق تاریخ هستید یا فردی را در بین اطرافیانتان سراغ دارید که به سرگذشتهای تاریخی علاقهمند است این پادکست را به شما معرفی میکنیم.
روش تولید پادکست
اگر دلتان میخواهد یک پادکستر شوید و به تولید پادکستهای حرفهای و باکیفیت بپردازید نیاز به ابزارهایی دارید که عبارتند از لپتاپ یا pc، ابزار ضبط صدا، فضایی ساکت و آرام، هدفون و نرمافزار ویرایش.
- لپتاپ یا pc را برای اشتراکگذاری فایلهای صوتی که تهیه کردهاید از طریق یکی از نرمافزارهای مختص به اینکار نیاز دارید.
- ابزار ضبط صدا : شامل میکروفن و پاپ شیلد هستند. با میکروفنهای حرفهای ضبط صدا، کیفیت فایلهای صوتیتان بالاتر می رود و برای گرفتن نویز هنگام ضبط صدا به پاپ شیلد نیاز دارید. پاپ شیلدها ابزارهای پارچهای یا مشبک فلزی هستند که بهوسیله یک پایه به میکروفون متصل میشوند.
- فضای ساکت و آرام : برای ضبط صداهای بدون نویز و مزاحمت صوتی علاوه بر نویزگیرها به فضایی ساکت نیاز دارید
- هدفون : از طریق هدفون میتوانید به صداهایی که ضبط کردهاید گوش دهید و کیفیت آن را مورد بررسی قرار دهید.
- نرمافزارهای ویرایش صدا : با این نرمافزارها میتوانید فایلهای صوتی تهیه شده را ویرایش کنید. یکی از ساده ترین و معروفترین این نرمافزارها، Adobe Audition است.
در این مقاله به بررسی چند مورد از بهترین پادکستهای فارسی پرداختهایم، بدیهی است که با یک جستجو در اینترنت میتوانید با پادکستهای دیگری هم آشنا شوید که احتمالا شنیدن فایلهای ارائه شده از طریق این وبآواها برایتان جذاب باشد.