تحقیقات نشان داده است که تماس تصویری Zoom، Teams و Google Meet که ۵۰ دقیقه طول بکشید روی سلامت بدن و روان آسیب میگذارد و باعث خستگی و تغییر ریتم ضربان قلب میشود.
پس از اوجگیری ویروس کرونا (COVID-19)، ارتباطات مجازی نقش پررنگتری در جامعه پیدا کرد. دراین میان پلتفرمهای کنفرانس ویدیویی مانند زوم، Teams و گوگل Meet روش کسب و کار، آموزش و ارتباطات اجتماعی افراد را تغییر داد. بااین حال با ادامه و فراگیرتر شدن این سبک زندگی، نگرانیهایی درباره آسیبهای ناشی از آن بهوجود آمد. تاکنون مطالعات متعددی درباره اثرات جلسات مجازی روی سلامت روان انجام شده است که تاثیر منفی آن را نشان میدهد. اکنون گزارش دیگری منتشر شده که نشان میدهد تماس تصویری و کنفرانس ویدیویی تاثیر مخرب و آسیب غیرمنتظرهای روی سلامت روان، قلب و جسم افراد دارد.
براساس گزارش علمی که اخیرا از مجله Nature منتشر شده است، محققان متوجه شدند که تماس تصویری خستگی بیشتری نسبت به گفتگوی رو در رو دارد. ماه گذشته گروهی از محققان اتریشی فعالیتهای مغز و قلب ۳۵ دانشجو را با الکترود متصل به بدن طی یک سخنرانی ۵۰ دقیقهای اندازهگیری کردند. درحقیقت پدیدهای به نام خستگی کنفرانس ویدیویی (VCF) از منظر نوروفیزیولوژیکی وجود دارد که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفته است. با اسکن و بررسی تاثیر مغز و قلب دانشجویان مشخص شد افرادی که در یک جلسه ویدیویی ۵۰ دقیقهای شرکت کردند، تغییراتی در سیستم عصبی آنها رخ داد.
کنفرانس ویدیویی باعث افزایش فعالیت مغز افراد شده که در نهایت منجر به خستگی و کاهش توجه میشود. علاوهبر آن کنفرانس ویدیویی باعث ایجاد فشار فیزیولوژیکی روی قلب شده که باعث میشود ثبات ضربان قلب از بین برود. همچنین دانشجویان اعلام کردند که در مقایسه با حالت رو در رو، احساس خستگی، خوابآلودگی و بیحالی بیشتری در کنفرانس ویدیویی تجربه کردند. حالت کلی خلق و خوی آنها هم پس از کنفرانس ویدیویی بدتر شد. براساس اطلاعات منتشر شده، محققان بر اهمیت درک تاثیر تماس تصویری طولانی بر بدن تاکید کردند. در ادامه هم پیشنهاد داده بودند که بهجای تکیه بر تماس ویدیویی از راههای دیگر برای برقراری ارتباط بهره ببرند.
رنه ریدل، استاد علوم کاربردی Upper اتریش در این باره نوشت: «براساس نتایج تحقیقاتی که انجام دادیم، توصیه میشود پس از هر ۳۰ دقیقه کنفرانس ویدیویی، زمانی را برای استراحت درنظر بگیرید. زیرا با گذشت ۵۰ دقیقه تماس تصویری ذهن و قلب به میزان قابل توجهی خسته میشود». همچنین براساس مطالعات دیگر در مورد تغییر فضای کاری دیجیتال بر سلامت افراد توصیه کردند که شرکتها و کارکنان به اقدامات سلامتی توجه کنند و آنها را نادیده نگیرند. کارشناسان توصیه کردهاند:
- بهصورت منظم دقایقی را برای استراحت در نظر بگیرید
- برای کاهش فشار روی چشم، از قانون ۲۰+۲۰+۲۰ پیروی کنید. (هنگام استفاده از نمایشگر دیجیتال، هر ۲۰ دقیقه یکبار ۲۰ ثانیه به شی در فاصله ۲۰ فوت یا حدود ۶ متر خیره شوید. این کار به کاهش فشار چشم کمک کرده و ناراحتی هنگام استفاده طولانی مدت از نمایشگر را کم میکند).
- فضاهای کاری را برای راحتی بهینهسازی کنید.
- از شیوههای شناخته شده برای مدیریت استرس استفاده کنید.
- از ترکیب ارتباطات مجازی و حضوری برای کاهش ارتباط مجازی استفاده کنید.
- مدت زمان جلسات مجازی را واقعبینانه مشخص کنید تا زمان خیره شدن به نمایشگر تا حد امکان کم شود.
- درباره اثرات کنفرانسهای ویدیویی زیاد بر روی سلامتی آموزش دهید تا افراد از این خطر آگاه شوند.
آیا درباره تاثیرات منفی کنفرانسهای ویدیویی اطلاع دارید؟ محل کار شما چند درصد از موارد بالا را پشتیبانی میکند؟ نظراتتان را با ما در بخش کامنتها به اشتراک بگذارید.
اخبار مرتبط: