پساز اعمال تحریمها ازسوی ایالات متحده آمریکا علیه چین، این کشور با همکاری چندین کمپانی معروف داخلی مانند هواوی و علیبابا جایگزین کارتهای گرافیکی با قابلیت هوش مصنوعی NVIDIA را معرفی میکند تا برای کنترلسنترها و سرویسهای ابری مورد استفاده قرار بگیرند.
براساس آخرین گزارشها، ماه گذشته، دولت ایالات متحده آمریکا تحریمهای جدیدی را علیه کشور چین اعمال کرد که بهموجب آن کمپانی NVIDIA نمیتواند کارتهای گرافیکی با قابلیت هوش مصنوعی و معماری پردازشی Hopper و Ampere را صادر کند. بهعبارتی دقیقتر، تحریم و محدودیت باعث میشود انویدیا نتواند کارت گرافیک A800 و H800 را به کمپانیهای چینی بفروشند؛ جالبتر آنکه این کارتهای هوش مصنوعی تنها برای چین توسعه یافته بودند. بنابراین، این سازنده آمریکایی برای جلوگیری از ضررهای مالی هنگفت چارهای جز عرضه آنها در بازار داخلی و اروپا ندارد؛ در ادامه بهجزئیات بیشتری از این خبر میپردازیم.
قبلازشروع باید یادآور شویم، تحریمهای آمریکا شامل کشورهایی که با چین روابط قوی دارند نیز میشود؛ برهمیناساس، فروش تجهیزات کارتهای گرافیک با قابلیت هوش مصنوعی به این کشورها مانند عربستان، قطر و امارات کاملا ممنوع خواهد بود، چراکه پیشبینی میشود مشتریان چینی نیازهایشان را ازطریق این کشورها در بازار سیاه و کانالهای مافیایی تامین کنند. اکنون قصد داریم بخشی از اطلاعات را بهصورت خلاصه بنویسم تا در کوتاهترین زمان ممکن متوجه شوید تنشها میان چین و آمریکا چه پیامدهایی دربر دارد.
- طبق تحریمها و مقررات کنترل صادرات، کمپانی اینتل، انویدیا و AMD با محدودیت فروش کارت گرافیک هوش مصنوعی به چین با قابلیت پردازشی بیشاز ۴۰۰۰ تریلیون مواجه میشوند؛
- صادرات بیشتر کارتهای گرافیکی هوش مصنوعی بیشتر از ۴۰ کشور به چین ممنوع شد تا آنها بههیچعنوان بهفناوری هوش مصنوعی دسترسی نداشته باشند؛
- بیشتر از ۲۱ کشور و منطقه مطابق دستورات آمریکا، تحریمهای جدید برای محدودیت صادرات کارتها گرافیکی با فناوری معماری پردازشی زیر ۱۴ نانومتری اعمال کردند؛
- استارتآپهای چینی مانند BirenTech و Moore Threads قرار است تولید کارتهای گرافیکی با پشتیبانی از هوش مصنوعی و معماری ۱۲ نانومتری را شروع کنند.
آمار و ارقام نشان میدهد تنشها میان چین و ایالات متحده آمریکا باعث ضررهای مالی هنگفت به NVIDIA میشود، چراکه سفارشات کارت گرافیک با قابلیت هوش مصنوعی بهارزش پنج میلیارد دلار بهطورکامل توسط دولت بایدن لغو شد؛ البته باید گفت این غول فناوری آمریکایی درعرضه پردازندهها و کارتهای گرافیک با بحران روبهرو نمیشود، زیرا مشتریان دیگری از کشورهای اروپایی دارد و میتواند محصولاتش را به آنها بفروشد. قبلازاین، انویدیا تولید و صادرات A800 و H800 را به چین اختصاص داده بود، اما اکنون میتواند آنها را وارد بازار جهانی کند.
اخبار نشان میدهد با خارج شدن انویدیا از بازار بزرگ چین، این کشور با اتکا به دانش داخلی و کمک بزرگترین کمپانیهای فعال در حوزه فناوری از جایگزین کارتهای گرافیکی هوش مصنوعی NVIDIA رونمایی میکند تا به آمریکا و دنیا بگوید چین قادر به تولید و توسعه هر محصولی خواهد بود. پیشرفتهای تکنولوژیکی چین در ابتدای راه قرار دارد، اما میتوان آینده بسیار روشنی را برای آن متصور بود؛ در ادامه میتوانید نام شرکتهایی که جایگزینی برای NVIDIA را توسعه میدهند در سه سطح مختلف مشاهده میکنید:
- کمپانیهای درجه یک حوزه فناوری
- Huawei
- Alibaba
- Baidu
- Tencent
- کمپانیهای درجه دو تخصصی
- Haiguang
- کمپانیهای درجه سه کارآفرین
- Moore Threads
- JingJiawei
- BirenTech
- Tianshu Zhixin
- Xiangdixian
- Muxi
- Intel
- Cambrian
- Jingjiawei
طبق فهرست بالا، کمپانیهای نامبرده در سه گروه مختلف به توسعه کارتهای گرافیکی هوش مصنوعی روی میآورند تا جایگزینی برای NVIDIA در بازار داخلی چین باشند. همچنین، محصولات آنها در سه سطح اصلی قرار میگیرد که شامل پرچمدار، میانرده و درجه پایین طبقهبندی میشود. بهعنوانمثال، تراشه هواوی Ascent 910 برپایه معماری ۷ نانومتری TSMC توسعه یافته که میتواند بهصورت مستقیم با کارت گرافیکی هوش مصنوعی A800 و A100 رقابت کند. آمار نشان میدهد تراشه هواوی میتواند ۸۰ درصد قدرت استنتاج و ۷۰ درصد شتاب NVIDIA A100 را داشته باشند، اما در معیارهای تئوری و واقعی نسبتبه کارت گرافیک NVIDIA کمی ضعیفتر عمل میکند.
ازسویدیگر، کمپانی Alibaba از تراشه Hanguang 800 برپایه معماری ۱۲ نانومتری TSMC رونمایی میکند که درمقابل NVIDIA P4 قرار میگیرد؛ همچنین Tencent کارت گرافیک Zixiao را معرفی میکند که بهعنوان رقیبی برای NVIDIA A10 وارد بازار چین میشود. مشخصات این دو تراشه نشان میدهد که برای سطح پایین رده و اقتصادی عرضه میشوند تا تمام کاربران یا مجموعههای فعال در حوزه هوش مصنوعی از آن بهرهمند شوند. سایر تراشهها شامل فهرست زیر میشود:
- Biren BR100
- Intel Gaudi
- Jing Jiawei JM9
- Moore Threads MTT S3000
علاوهبراین، طیف وسیعی از شتابدهندههای هوش مصنوعی از کمپانیهای چینی وارد بازار میشود که همگی برپایه معماری ۷ نانومتری و ۱۲ نانومتری با همکاری TSMC توسعه مییابند. برایمثال، شتابدهندههای Gaudi 2 اینتل از مدتها پیش بهعنوان جایگزینی بومی برای کارتهای گرافیک هوش مصنوعی NVIDIA مورد استفاده قرار میگرفت. همچنین، BirenTech، یکی از استارتآپهای آیندهدار هوش مصنوعی چینی محسوب میشود که قصد داشت با کارتهای گرافیکی هوش مصنوعی پرچمدار NVIDIA رقابت کند، اما مجوز استفاده از معماری پردازشی TSMC را برای توسعه محصولاتش را کسب نکرد.
مدیرعامل کمپانی Moore Threads اظهار کرد چین پساز تحریمهای ایالات متحده آمریکا در حوزه هوش مصنوعی و کارتهای گرافیک ضربه سهمگینی خواهد خورد، اما چنین اتفاقی باید بهفال نیک گرفته شود و تمام سازندگان چینی با اتحاد درکنار یکدیگر روی توسعه صعنت هوش مصنوعی و کارت گرافیک بیاورند. درحقیقت، تحریمها میتواند فرصتی برای مهارتهای داخلی باشد تا مسیر اتکا به رقبا و دشمنان بیشازپیش در علموفناوری کمتر شود.
درنهایت باید دیدی روند بازار در چنین پساز اعمال تحریمها چگونه پیش میرود، زیرا کمپانیهای نامبرده تنها سازندگانی محسوب میشود که با فناوری بسیار ضعیفتری در این کشور فعالیت میکنند، اما بازار فعال تشنه کارتهای گرافیکی هوش مصنوعی با قدرت بالا است تا بتواند نیازهایش را در صنایع مختلف برای پیشبرد اهداف تکنولوژیکی و نظامی بهبود بخشد. بهنظر میرسد محدودیت و تحریمها در دولت جوزف بایدن بیشتر و شدیدتر خواهد شد که تنها باعث میشود متخصصان چینی با جدیت و تلاش بیشتری روی به توسعه پردازندههای قدرتمند درحد AMD و Intel بههمراه NVIDIA بیاورند.
اخبار مرتبط:
- ایالات متحده فروش کارت گرافیک هوش مصنوعی انویدیا H800 و A800 را به چین ممنوع کرد
- ایالات متحده صادرات دستگاههای لیتوگرافی ASML به چین را ممنوع کرد؛ آخرین تلاش آمریکا برای دسترسی پیدا نکردن چینیها به تراشههای پیشرفته
- تاثیر منفی تحریمهای آمریکا علیه چین روی صادرات NVIDIA؛ امیدواری هوانگ برای ازسرگیری معاملات با بازار بزرگ چین
- آمریکا فروش پردازندههای گرافیکی انویدیا را به کشورهای خاورمیانه ممنوع کرد