عمق رنگ با نام های عمق بیت و عمق پیکسل هم شناخته می شود. در واقع به تعداد بیت های هر پیکسل روی مانیتورهای کامپیوتری اشاره دارد که هر کدام یک رنگ خاص هستند. هرچقدر تعداد بیت ها برای هر پیکسل بیشتر باشند، تنوع رنگی و کیفیت مانیتور نیز بالاتر خواهد بود. اولین کارت های گرافیکی و مانیتور ها از 1 بیت رنگی استفاده می کردند که یعنی مونوکروم (سیاه و سفید) بودند.

امروزه بیشتر کامپیوترها و دستگاه های دیجیتالی حداقل از 32 بیت رنگی پشتیانی می کنند که به آن‌ها اجازه می دهد تا 16.7 میلیون رنگ را نمایش دهند.

پیکسل و زیر پیکسل چیست

پیکسل کوچک‌ترین واحد تصویرهای دیجیتالی است. در زمان های گذشته که نمایشگرها از جنس LCD بودند پیکسل ها تنها می‌توانستند نور را ثبت کنند و توان ثبت رنگ نداشتند. از این رو یک فیلتر رنگی جلوی آن‌ها قرار می‌گرفت تا بتوانند اطلاعات رنگی را نیز ثبت کنند. اما امروزه با ورود نمایشگرهای جدید OLED هر پیکسل به یک آرایه رنگی مجزا RGB مجهز شده است.

RGB (قرمز-سبز-آبی) سه نور رنگی اصلی هستند. به هر کدام از این شناسه های رنگی که روی پیکسل قرار می‌گیرند، یک ساب پیکسل یا زیرپیکسل گفته می‌شود. هر 3 زیر پیکسل قرمز، سبز و آبی یک پیکسل را تشکیل می دهند. در سال های اخیر کمپانی ال جی موفق شد تا زیر پیکسل ها را به عدد 4 برساند و رنگ سفید را نیز به کانال RGB اضافه کند. اتفاقی که عمق رنگی را تا حد زیادی بیشتر می‌کرد.

بیت در عمق رنگ

مفهوم بیت در عمق رنگ

همانطور که اشاره کردیم، به عمق رنگی در دنیای دیجیتال، عمق بیت هم گفته می‌شود. عمق بیت به معنای تعداد بیت هایی است که برای تعریف کانال های رنگی قرمز، سبز و آبی برای هر پیکسل استفاده می‌شوند. در بیشتر سیستم های RGB از عمق رنگی 8 بیت استفاده می‌شود که یعنی هر کانال رنگی می‌تواند 256 رنگ مختلف را شناسایی کند. حالا هر چقدر تعداد این بیت ها برای هر کانال بیشتر باشد، قابلیت نمایش، کیفیت و عمق رنگی نمایشگر بالاتر می‌رود.

اهمیت عمق رنگ بیشتر

هرچقدر عمق رنگی بالاتر باشد شما قادر خواهید بود تا ویژگی ها و جزئیات تصویری بیشتری را مشاهده کنید و اختلاف های رنگی جزئی را هم ببینید. بسیاری از مردم گزارش داده اند که در زمان استفاده از گوشی هایی که عمق رنگی بالایی دارند، در هنگام دویدن یا راه رفتن تصویر نمایشگر به نظرشان روشن تر آمده و کمتر چشمشان را اذیت کرده است.

۱۰ بیت و ۸ بیت

کیفیت عکس 10 بیت

هرچقدر بیت رنگی بالاتر باشد کیفیت تصویر هم بالاتر خواهد بود. بیت ها در واقع توان های عدد 2 هستند، یعنی اگر تصویر شما 8 بیت باشد، روی هر زیر پیکسل 2 به توان 8 بیت رنگی (256 بیت) خواهید داشت. حال اگر تصویر شما به جای 8، 10 بیت داشته باشد، 2 به توان 10 بیت رنگی، یعنی 1024 بیت برای هر زیر پیکسل خواهید داشت.این یعنی یک تصویر 8 بیت می تواند 16,777,216 رنگ را نمایش دهد، در حالی که یک تصویر 10 بیت می تواند 1,073,741,824  رنگ را به شما نشان دهد.

مقاله آموزشی مرتبط: ماشین حساب چیست؟

AMA