زمزمه‌هایی درباره رفع فیلتر شبکه‌های اجتماعی شنیده می‌شود که نور امید را در دل کاربران روشن کرده است.

سال ۱۳۸۸ با تشکیل کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه در پی تصویب قانون جرایم رایانه‌ای در مجلس شورای اسلامی و تأیید آن توسط شورای نگهبان، کم‌کم سایت‌ها و برخی از شبکه‌های اجتماعی در لیست مسدودسازی قرار گرفتند و به‌این ترتیب کاربران مجبور به کوچ به شبکه‌های جایگزین شدند.

طی سال‌های گذشته، فیلترینگ به تدریج گسترده‌تر شد و شبکه‌های اجتماعی پرطرفدار نیز مشمول این محدودیت‌ها شدند که روند فعلی، مشکلات فراوانی برای کاربران ایجاد کرد و کسب‌وکارهای بسیاری را نیز تحت‌تاثیر قرار داد و حتی ضربه‌های جدی به اقتصاد و معیشت مردم وارد کرد؛ این شرایط باعث اعتراضات بسیاری شد و درخواست‌هایی برای رفع محدودیت‌ها مطرح گردید.

رفع فیلتر شبکه‌های اجتماعی

با روی کار آمدن دولت جدید، وعده‌های تازه‌ای در خصوص رفع فیلتر شبکه‌های اجتماعی داده شده است که امیدواری میان کاربران و صاحبان کسب‌وکارهای آنلاین را افزایش داده است. درهمین‌راستا، طی هفته گذشته، بحث‌های متعددی پیرامون امکان رفع فیلتر شبکه‌های اجتماعی پرطرفدار مانند اینستاگرام و واتساپ در ایران مطرح شده است.

مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس، از جمله حجت‌الاسلام موحد، نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، درخواست‌های زیادی مبنی‌بر رفع فیلتر این پلتفرم‌ها ارائه داده‌اند؛ به ویژه با هدف تسهیل فعالیت کسب‌وکارهای اینترنتی. او براین‌باور است که رفع فیلتر، علاوه‌بر کاهش هزینه‌های ناشی از تهیه فیلترشکن‌ها، به‌ثبات و آرامش فضای کسب‌وکارهای دیجیتال کمک خواهد کرد. با‌این‌حال، تاکید روی مدیریت شبکه‌های اجتماعی در چارچوب قوانین داخلی همچنان از اولویت‌های اساسی مسئولان به‌شمار می‌رود.

ازسوی‌دیگر، رئیس‌جمهور در سخنرانی اخیر تاکید کرد که رفع فیلتر شبکه‌های اجتماعی منوط به‌پذیرش قوانین ایران توسط این پلتفرم‌ها خواهد بود. شورای عالی فضای مجازی نیز با تصویب مقررات جدید، سعی دارد دسترسی به شبکه‌های اجتماعی خارجی را در چارچوب قوانین کشور فراهم سازد، به‌گونه‌ای که کاربران ایرانی بتوانند از این شبکه‌ها در قالب ضوابط داخلی استفاده کنند.

با‌توجه‌به مواضع اخیر دولت و مجلس، به‌نظر می‌رسد که رفع فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی به‌زودی و به‌صورت مرحله‌ای با نظارت نهادهای مربوطه آغاز شود.

AMA