کاربران آیفون حدود 25 درصد از بازار جهانی موبایل را در اختیار دارند و این رقم هرسال با معرفی خانواده تازه گوشیهای اپل افزایش پیدا میکند. از طرف دیگر با معرفی عملکردها و ویژگیهای جدید، نگرانی تازهای میان کاربران به وجود آمده است. با توجه به افزایش میزان استفاده از گوشیهای موبایل حالا این پرسش در میان کاربران رایج شده است که آیا باتری گوشی آیفونشان میتواند همه روز دوام بیاورد یا خیر و چه کارهایی برای بهبود دوام باتری آیفون باید انجام دهند.
آیفونها و تقریبا همه محصولات ساخت کمپانی اپل از باتریهای لیتیوم یونی قدرت میگیرند. این باتریها با سرعت بیشتری شارژ میشوند و علاوه بر وزن مناسبشان همچنین دوام بیشتری در مقایسه با باتریهای رایج قبلی دارند. اما موضوع مهم دیگر این است که ظرفیت در باتریهای لیتیوم یونی به مرور زمان از بین میرود.
به عبارت سادهتر، هر چه از زمان عرضه گوشی میگذرد، باتری دستگاه هم پیرتر میشود و کاربر متوجه میشود که به دفعات بیشتری باتری دستگاهش را شارژ میکند. همچنین در استفاده روزمره به وضوح میتوانید متوجه دوام کمتر باتری در دستگاه شوید. اینجاست که مفهوم سلامت باتری یا Battery Health به میان میآید.
دوام باتری Battery Life درواقع مدت زمانی است که دستگاه بدون نیاز به شارژ روشن میماند. Battery Lifespan مدت زمان حیات یک باتری تا پیش از نیاز به تعویض آن است. در حالی که دوام باتری را به درصد اندازه میگیرند، چرخه شارژ واحد اندازه گیری حیات باتری است.
به گفته کمپانی اپل، باتری نرمال به گونهای ساخته شده است که 80 درصد از ظرفیت اصلی خود را تا 500 بار چرخه شارژ کامل و در شرایط عملکردی نرمال حفظ کند. یک سال ضمانت باتری شامل ارائه خدمات به باتریهایی میشود که از این شرایط خارج شوند. اگر باتری از مدت ضمانت خود خارج شده باشد، کمپانی اپل خدمات خود را با هزینه اضافه به کاربر ارائه میدهد.
در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا مهمترین ترفندهای حفظ سلامت باتری آیفون را با شما در میان بگذاریم:
از دمای بالا دوری کنید
باتریهای لیتیوم یونی به دمای بالا حساس هستند. اپل در همین راستا بازه دمایی نرمال و قابل تحمل را برای دستگاههای iOS خود اعلام کرده است. بازه دمایی پیشنهادی اپل از 0 تا 35 سلسیوس است. البته دمای هوا در بسیاری مناطق ممکن است که خارج از این بازه باشد و بهتر است در این شرایط کاربران از قابهای محافظ ضخیم برای گرم نگه داشتن بدنه استفاده کنند. در شرایطی که دمای هوا بیش از 35 درجه است هم نباید گوشی را در معرض تابش نور خورشید بگذارند.
همچنین بهتر است گوشی آیفون خود را در فضای بسته خودرو نگذارید زیرا همواره احتمال افزایش دمای کابین وجود دارد. بسیاری از کاربران این اشتباه را مرتکب میشوند. به عبارت سادهتر، گرما قاتل باتری گوشی است و میتواند به ظرفیت باتری دستگاه شما آسیب جدی و غیر قابل ترمیم وارد کند.
از طرف دیگر دمای هوای کمتر از 0 درجه ممکن است به باتری صدمه بزند اما این صدمه جبران پذیر است. همچنین نباید گوشی خود را در دمای بالا شارژ کنید. کمپانی سازنده توصیه میکند در شرایط دمایی نرمال گوشی خود را به شارژر متصل کنید.
از خالی شدن کامل باتری خودداری کنید
تقریبا همه باتریهای لیتیوم یونی چنین ساختاری دارند: حائل پیشگیری از شارژ بیش از حد، ظرفیت قابل استفاده، حائل محافظت در مقابل ولتاژ پایین، منطقه خطر، از بین رفتن باتری. منطقه خطر شرایط هولناکی را به وجود میآورد اما ممکن است از آن هم به سلامت عبور کنید؛ هرچند هیچ ضمانتی وجود ندارد که عملکرد باتری مانند گذشته باشد.
این نوع آسیبهای جدی وارده به باتری ممکن است نتایج دائمی روی آیفون شما داشته باشند. توصیه میشود که اجازه ندهید شارژ باتری آیفون شما به 0 درصد برسد. اگر این شرایط پیش بیاید و یک بار گوشی را کامل شارژ کنید تا به 100 درصد برسد، درواقع یک چرخه شارژ کامل را طی کردهاید.
نگذارید گوشی آیفون در حین شارژ داغ شود
برای بهبود دوام باتری آیفون همانطور که اشاره کردیم، گرما قاتل باتری است. به همین خاطر حواستان را جمع کنید تا گوشی آیفون شما در حین شارژ باتری داغ نشود. اپل اعلام کرده است که دمای بالا باعث بروز آسیب جدی و دائمی به باتری دستگاه خواهد شد. از طرف دیگر کاهش دما به کمتر از 0 درجه آسیب جبران پذیر به باتری وارد میکند.
گرما میتواند بر ساختار داخلی و مواد شیمیایی داخل باتری تاثیر بگذارد و همین موضوع ممکن است قابلیت تشخیص ولتاژ باتری را به هم بریزد. اگر نشانگر تشخیص ولتاژ خراب شود، نمیتواند جریان ورودی الکتریسیته را بهینه سازی کند و همین باعث داغ شدن بیش از حد دستگاه در هنگام شارژ کردن میشود.
تنها از اکسسوری شارژ MFi استفاده کنید
یکی از مهمترین عوامل از بین رفتن باتری، استفاده از اکسسوریهایی شارژی است که کمپانی اپل آنها را تایید نکرده و اصطلاحا متفرقه هستند. همواره توجه داشته باشید که کابل و آداپتور مورد تایید MFi را استفاده کنید. اما MFi چیست؟ این عبارت کوتاه شده Made for iPod، Made for Apple و Made for iPad است.
تنها برندهایی که از پس آزمونهای دشوار اپل با پیروزی برمیآیند دارای لوگوی MFi روی محصولاتشان هستند. برای مثال، همه کابلهای لایتنینگ دارای تراشه اصالت مخصوص هستند که به آیفون متصل اطلاع میدهد مجوز MFi دارد. در غیر این صورت، آیفون در هنگام اتصال به کاربر هشدار میدهد که این اکسسوری مجوز MFi ندارد.
امکان Optimised Battery را فعال کنید
قابلیت Optimised Battery Charging در نرم افزار iOS 13 به منظور افزایش حیات باتری معرفی شد و در همین راستا به دوام روزمره شارژ باتری هم کمک میکند. این ویژگی به کمک یادگیری ماشینی عادتهای روزمره کاربران در شارژ دستگاه را یاد میگیرد و پیش بینی میکند که کاربر چه زمانی گوشی را برای مدتی طولانی به شارژر متصل میکند. برای مثال بسیاری از کاربران عادت دارند که گوشی هوشمند خود را هنگام شب برای شارژ کامل به باتری متصل کنند.
به همین خاطر هنگامی که هر شب این کار را انجام میدهید، الگوریتم یادگیری ماشینی کمک میکند باتری تا زمانی که بیدار میشوید به طور کامل شارژ شده باشد. هدف این الگوریتم، درواقع صرف زمان کمتر برای شارژ باتری دستگاه است. وقتی که این قابلیت روی دستگاه فعال شود، زمان بندی تخمینی برای اتمام شارژ هم به نمایش درمیآید. سپس میتوانید Charge Now را انتخاب کنید تا باتری دستگاه تا زمان وعده داده شده به طور کامل شارژ شود.
امکان تنظیم نور خودکار را برای صفحه فعال کنید
گوشیهای آیفون نمایشگر رتینا دارند که انرژی زیادی مصرف میکند. نمایشگر هم یکی از مواردی است که نقش پررنگی در دوام باتری دارد. اگر این نمایشگرهای رتینا روی بیشینه روشنایی و قدرت پیکسلی خود باشند، فشار زیادی به باتری دستگاه وارد میشود.
بدین ترتیب اگر روشنایی صفحه دائما روی 100 درصد باشد دوام باتری هم کاهش پیدا میکند. امکان تنظیم نور به صورت خودکار میتواند به حفظ سلامت باتری و دوام روزمره آن کمک شایانی بکند. این امکان با توجه به شرایط نوری محیط، نور نمایشگر را هم تنظیم میکند.
قاب محافظ را هنگام شارژ جدا کنید
روند شارژ بدون شک مقداری گرما تولید میکند و گفتیم که گرما آسیب دائم و جدی به باتری وارد میکند. بهتر است در هنگام شارژ کردن دستگاه حتما قاب محافظ را جدا کنید تا این گرمای تولید شده به راحتی دفع شود. برخی قابهای محافظ که ضخیم هستند، این گرما را در خود نگه میدارند و باعث آسیب جدی به دستگاه میشوند. این موضوع مخصوصا در قابهای جنس چرمی اهمیت دارد.
شارژ پرسرعت برای آیفون شما بد نیست
اگر گوشی شما از تکنولوژی شارژ سریع پشتیبانی میکند، میتوانید بدون نگرانی از شارژر سریع هم استفاده کنید. آیفونهایی که پس از سال 2017 عرضه شدهاند (آیفون 8 و بعد از آن) به طور رسمی از شارژ پرسرعت پشتیبانی میکنند اما در این شرایط هم حواستان باشد که فقط از اکسسوری تایید شده و MFi بهره بگیرید.
شارژ سریع در دو فاز عمل میکند. فاز اول فاز شارژ پرسرعت است که شارژ جریان ورودی را با نرخ سریعتری وارد باتری دستگاه میکند. شاید در تبلیغات برندها دیده باشید که ادعا میکنند تا 60 درصد شارژ باتری در مدت 30 دقیقه! این تغییر به خاطر ساختار شیمیایی داخل باتری لیتیوم یونی است که با جذب الکتریسیته تغییر میکند.
با توجه به 60 تا 80 درصد ظرفیت باتری، قابلیت باتری برای جذب شارژ با نرخ بیشتر کاهش پیدا میکند. اینجاست که فاز دوم تکنولوژی وارد عمل میشود تا اطمینان حاصل کند که باتری با نرخ کندتری شارژ را جذب میکند اما سالم هم میماند.
این امکان در iOS و سیستم مدیریت سلامت باتری هم وجود دارد. به همین خاطر است که مدت بیشتری طول میکشد تا 20 درصد باقی مانده هم شارژ شود. به طور کلی، سیستم شارژ سریع به باتری دستگاه شما آسیب نمیزند و تنها کافیست از اکسسوریهای MFi استفاده کنید.
شارژ گوشی در شب
بسیاری از کاربران عادت دارند شب هنگام خوابیدن گوشی خود را به شارژر متصل کنند. این شایعه هم میان کاربران وجود دارد که نباید تمام شب گوشی را شارژ کرد. اما گوشیهای مدرن و امروزی دارای باتری لیتیوم یونی همچنین سیستم هوشمند کنترل وضعیت باتری دارند که به طور نرم افزاری اجازه نمیدهد باتری شما بیش از حد شارژ شود. علاوه بر این، گوشیهای اپل آیفون سیستم اختصاصی در این مورد دارند و لازم نیست نگران این موضوع باشید و میتوانید امکان بهینه سازی باتری را فعال کنید.
از Wi-Fi استفاده کنید
همه میدانیم که شبکه ارتباطی Wi-Fi در مقایسه با ارتباط موبایل و شبکه دادهها انرژی کمتری از باتری مصرف میکند. این شبکه ارتباطی همچنین سرعت بیشتری در دانلود و آپلود دادهها دارد. بدین ترتیب میزان روشن بودن نمایشگر مثلا در هنگام تماشای کانال یوتیوبی برای شما کاهش پیدا میکند. هرچند که استفاده از Wi-Fi هم نکتههایی دارد که در ادامه به شما میگوییم.
تنظیمات درست برای شبکه Wi-Fi
این نکتهها را به خاطر داشته باشید تا بهترین عملکرد را در آیفون خود ببینید:
هات اسپات خودکار را خاموش کنید
آیفون شما حتی زمانی که به یک شبکه وصل است هم به طور خودکار برای شبکه ارتباطی باکیفیت دیگری جستجو میکند. پس از به روزرسانی نرم افزاری حتما این گزینه را غیرفعال کنید.
از شبکههای Wi-Fi با سرعت پایین دوری کنید
استفاده از چنین شبکههایی باعث میشود آیفون شما درخواست اتصال و انتقال داده را در بازه زمانی طولانیتری اجرا کند. به همین خاطر هم میزان مصرف باتری برای اپلیکیشنهای پس زمینه و زمان روشن ماندن نمایشگر افزایش پیدا میکند.
شبکه Wi-Fi را به طور دستی انتخاب کنید
اگر روترهای زیادی اطراف شما وجود دارد، خودتان شبکه موردنظرتان را انتخاب کنید. این کار کمک میکند گوشی شما هنگامی که در حرکت هستید هم بتواند شبکه موردنظرتان را در میان چند نقطه اتصال پیدا کند و همچنین انرژی بیشتری صرف پیدا کردن شبکه مناسب نشود.
امکان Low Power Mode را فعال کنید
امکان Low Power Mode درواقع میزان انرژی در هنگامی که سطح باتری پایین است را کاهش میدهد. در این شرایط نوتیفیکیشنی را دریافت میکنید تا قابلیت مذکور را فعال کنید. این نوتیفیکیشن یکبار هنگامی که سطح انرژی باتری 20 درصد است به نمایش در میآید و یک بار هم زمانی که سطح باتری به 10 درصد میرسد. برخی امکانات با فعال کردن این ویژگی از روند پردازشهای جاری دستگاه حذف میشوند:
- تحلیل ایمیلها
- دستور Hey siri
- نوسازی اپلیکیشنهای پس زمینه
- دانلودهای خودکار
- برخی افکتهای تصویری
- قفل خودکار 30 ثانیهای
- آی کلاود فوتوز
باتری گوشی آیفون را کالیبره کنید
بهتر است باتری لیتیوم یونی گوشی آیفون را به دو دلیل کالیبره کنید:
- به نرم افزار در تخمین سطح دقیق سلامت باتری کمک میکند.
- باتریهای کالیبره نشده باعث ایجاد ناهماهنگی و اطلاعات نادرست در گزارش سلامت باتری میشوند. برای مثال، ممکن است باتری در خلال چند دقیقه از 35 درصد به 25 درصد برسد.
بسیاری از عوامل مختلف مانند به روزرسانی نرم افزاری، نوسازی اپلیکیشنهای پس زمینه و استفاده روزمره ممکن است باعث شوند که باتری دستگاه به شکل نادرستی کالیبره شود. به سادگی میتوان باتری آیفون را کالیبره کرد. تنها کافی است اجازه دهید شارژ آن به صفر درصد برسد و مدتی بعد آن را تا 100 درصد کامل شارژ کنید و یک ساعت بیشتر هم به شارژر متصل نگه دارید. بهتر است باتری را پس از هر بار به روزرسانی نرم افزاری کالیبره کنید.
از بروزرسانیهای بتا دوری کنید
برای حفظ سلامت باتری، از بروزرسانی نرم افزاری سریع دوری کنید. مخصوصا نسخههای آزمایشی و بتا در اغلب موارد پر از مشکل و باگ هستند و ممکن است به باتری آسیب برسانند. توصیه میکنیم تا زمان انتشار نسخه نهایی هر بروزرسانی منتظر شوید و بازخوردها را دنبال کنید.
اپلیکیشنها را دائما به روزرسانی کنید
اپلیکیشنها یکی از مهمترین عوامل مصرف انرژی باتری هستند. این برنامهها مخصوصا در پس زمینه فعال هستند و انرژی باتری را میکشند. البته در این شرایط هم میتوانید آنها را در پس زمینه و با تنظیمات دستگاهتان مدیریت کنید. از آنجا که توسعه دهندگان به طور دائم در حال افزودن امکانات تازه به اپلیکیشنها هستند، پیش از به روزرسانی حتما بازخوردهای کاربران را دنبال کنید تا از مشکلات و باگهای احتمالی باخبر شوید.
اپلیکیشنهای پرمصرف را شناسایی کنید
میدانیم که بسیاری از اپلیکیشنها حتی زمانی که فعال نیستند هم انرژی زیادی مصرف میکنند. امکان نوسازی در پس زمینه را برای اپلیکیشنهای غیرضروری غیرفعال کنید. وقتی اپلیکیشنها را به روزرسانی میکنید، گاهی امکانات تازهای به آنها اضافه شده است که همچنین تبعاتی هم دارد. برای مثال ممکن است به روزرسانی جدید باعث داغ شدن بیش از حد دستگاهتان شود. به طور پیوسته این اپلیکیشنها را کنترل و شناسایی کنید.
از وضعیت Dark Mode استفاده کنید
قابلیت دارک مود بالاخره در iOS 13 معرفی شد. این امکان کمک میکند باتری دستگاهتان دوام بیشتری داشته باشد و تخمین زده شده که میتواند تا 30 درصد به بهبود وضع دوام باتری کمک کند. استفاده از Dark Mode برای مدت طولانی، شدت فشار روی باتری را کاهش میدهد و همچنین به چشمانتان آرامش بیشتری هم میبخشد.
بستن اجباری اپلیکیشنها کمکی نمیکند
به طور ساده، نرم افزار iOS اپلیکیشنهای فعال در پس زمینه را در شرایط متفاوتی دسته بندی میکند. این دسته بندیها شامل غیر فعال، فعال، معلق، پس زمینه، توقف کوتاه میشود. وقتی اپلیکیشنی را به اجبار میبندید، از مموری حذف شده و بسته میشود. از طرفی در باز کردن مجدد این اپلیکیشن منابع بیشتری از دستگاه صرف میشود و بدین ترتیب انرژی بیشتری از باتری هدر میرود.
AirDrop را غیرفعال کنید
AirDrop مخصوصا برای به اشتراک گذاری تصاویر و پوشهها میان دستگاههای اپل طراحی شده است. این ویژگی بسیار مفید است اما هنگامی که دائما فعال باشد، انرژی باتری را هدر میدهد. مخصوصا اگر چندان از این امکان استفاده نمیکنید، اجازه ندهید AirDrop دوام باتری شما را کاهش دهد. این قابلیت را غیرفعال کنید زیرا در غیر این صورت به طور خودکار به دنبال دستگاههای اپلی دیگر جستجو میکند و فشار بیشتری به باتری آیفون شما وارد میشود.
مدیریت نوتیفیکیشنها
تنظیمات دریافت نوتیفیکیشنهای اپلیکیشنها را مدیریت و بهینه سازی کنید. برای مثال توصیه میکنیم نوتیفیکیشن برخی اپلیکیشنهای غیرضروری را مانند بازیها و اپلیکیشنهای خدمات غیرفعال کنید. همچنین میتوانید بخشی از نوتیفیکیشنهای غیرضروری در شبکههای اجتماعی را هم غیرفعال کنید. برای مثال، اگر دنبال کنندگان زیادی در اینستاگرام دارید و میدانید که لایکهای زیادی دریافت میکنید، نوتیفیکیشن دریافت لایک را غیرفعال کنید.
از شارژر بی سیم مناسب استفاده کنید
شارژر بی سیم و استند شارژ مخصوصا برای کنار دست کاربر در هنگام کار یا خواب شبانه مناسب است و از برخورد ناخواسته با کابل جلوگیری میکند. اما باید حواستان را جمع کنید و شارژر مناسب و باکیفیتی تهیه کنید که همچنین دارای مکانیزم دفع حرارت دستگاه باشد. همان طور که پیشتر هم اشاره کردیم، گرما به شدت به باتری آسیب میزند.
مقاله آموزشی مرتبط: چگونگی استفاده حرفه ای از آیفون