اگر شما در دهههای سوم به بعد زندگی خود هستید، احتمالا روزهایی را به خاطر دارید که تلفنهای همراه تا چه اندازه مقاوم بودند. گاهی اوقات پس از افتادن گوشی، هر تکه را از جایی برمیداشتیم و دوباره سر هم میکردیم و از افتادن گوشی روی زمین تا این اندازه که الان میترسیم، نمیترسیدیم. اما با ورود صفحه نمایشهای لمسی و حذف دکمههای فیزیکی و کاهش ضخامت گوشیها و سایر ترندهایی که در حال حاضر امتیازهایی برای تلفنهای هوشمند محسوب میشود، چنین روزهایی به خاطراتی از آغاز دوران یکی از تاثیرگذارترین ساختههای بشر تبدیل شد. گوشیها مقاومت خود را از دست دادند و تلاش برای افزایش ظرافت و کارایی باعث آسیبپذیرتر شدن تلفنهای همراه شد. اما مسلما نیاز به بالا بودن مقاومت گوشی در بین کاربران تلفنهای هوشمند از بین نرفت. کاترپیلار، برند معروف آمریکایی، همچنان این نیاز افراد را در تولید تلفنهای هوشمند مدنظر قرار میدهد و برای افرادی که به اقتضای علاقه و یا کار خود استفاده از گوشیهای مقاوم را ترجیح میدهند، این گوشیها را تولید میکند. ما در گروه رسانه علاالدین یکی از محصولات این کمپانی یعنی CAT S61 را در اختیار داشتیم و به بررسی آن پرداختیم. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با این هیولای دوست داشتنی آشنا شویم.
جعبه گشایی
با دیدن رنگ زرد و مشکی جعبه، در مقابل جعبههای اکثرا سفید سایر برندها متوجه تفاوت این گوشی با دیگر تلفنهای هوشمند میشویم. با باز کردن جعبه، صفحه نمایش CAT S61 اولین چیزی است که در جعبه دیده میشود. اقلام همراه آن یک کابل شارژ Type-C و یک شارژر است که البته باید با مبدل ۱۱۰ به ۲۲۰ از آن استفاده کرد. دفترچههای راهنما هم که مثل همیشه در جعبه وجود دارد.
طراحی ظاهری
طراحی تلفنهای هوشمند تا حد زیادی شبیه به هم شده است که البته بخش زیادی از آن به دلیل ایجاد یک استاندارد، برای تلفنهای همراه است که برای رسیدن به آنها نمیتوان خیلی طراحی را دچار تغییر کرد. اما چیزی که در S61 میتواند توجه شما را به خود جلب کند، طراحی منحصر به فرد آن است.
جلوی گوشی صفحه نمایشی دیده میشود که نسبت آن به بدنه ۵۸٫۶ درصد است که نسبت به سایر گوشیها بسیار کمتر است. وقتی از روبرو به گوشی نگاه میکنیم، در بالای گوشی دوربین سلفی و بلندگوی مکالمه و در پایین سه دکمه فیزیکی دیده میشود که دکمههای نویگیشن ( Navigation ) نامیده میشوند.
سمت راست گوشی، دکمه پاور و ولوم بالا و پایین، به همراه چند سوراخ مشاهده میشود که ورودیهای سنسور رطوبت و کیفیت هوا هستند.
در سمت چپ، درپوش ورودی سیمکارت و کارت حافظه تعبیه شده است. همچنین در زیر آن یک دکمه زردرنگ قابل برنامهریزی قرار گرفته است که شما با توجه به نیاز خود میتوانید آن را برای انجام کاری خاص برنامهریزی کنید.
بالای گوشی در کنار برجستگی متفاوت CAT S61 درپوش ورودی جک ۳٫۵ میلیمتری دیده میشود که کاملا در برابر نفوذ آب و رطوبت مقاوم است.
پایین گوشی هم درپوش ورودی Type-C و یک اسپیکر تکی دیده میشود.
مقاومت CAT S61
این بخش از گوشی دقیقا همان جایی است که دیگر رقبا باید سر تعظیم فرود آورند. CAT مقاومت گوشی را تا حدی بالا برده است که برای یک گوشی لمسی دستیابی به چنین مقاومتی کار دشواری است. البته برای رسیدن به این قابلیت چیزهای زیادی را فدا کرده است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
فریم آلومینیومی تقویت شده که حتی با لمس آن حس مقاوم بودن گوشی را کاملا متوجه میشویم، در کنار استاندارد IP68 که مربوط به مقاومت در برابر آب و گرد و غبار است و استاندارد نظامی MIL-STD-810G این گوشی را به یک گوشی با مقاومت خارقالعاده تبدیل کرده است. در صورت افتادن گوشی از فاصله ۱٫۸ متری روی بتن، قرارگیری دستگاه در عمق ۳ متری آب برای یک ساعت، تحمل دماهای بسیار بالا یا بسیار پایین (از منفی ۳۰ درجه تا مثبت ۶۰ درجه سلسیوس) و مقاومت در برابر غبار، هیچگونه نگرانی برای شما وجود نخواهد داشت.
صفحه نمایش
صفحه نمایش ۵٫۲ اینچی و نسبتا کوچکی در این گوشی استفاده شده است که با توجه به تمرکز CAT بر مقاوم بودن گوشی انتظار دیگری از آن نمیرود. تکنولوژی به کار گرفته شده برای صفحه نمایش IPS LCD است و رزولوشن فول اچ دی را ارائه میدهد. به دلیل کوچک بودن صفحه نمایش تراکم پیکسلی بالایی را در این گوشی شاهد هستیم. توانایی این گوشی در تولید روشنایی ضعیف است و به طور کلی صفحه نمایش CAT S61 در حد متوسط ارزیابی میشود و نمیتوان از آن انتظار بالایی در ارائه محتوای بصری از آن داشت.
برای افزایش مقاومت این گوشی از گوریلا گلس ۵ استفاده شده است و در برابر تماس با اشیا نوک تیز تا حدودی مقاوم است. با توجه به اینکه تمرکز این گوشی بر مقاومت است، این حد از مقاومت نمیتواند انتظاراتی که از برند CAT میرود را برآورده کند. البته کلا ماهیت صفحه نمایش لمسی به این صورت است که برای داشتن مقاومت بیشتر از این، نمیتوان کاری کرد.
عملکرد CAT S61
چیپست اسنپ دراگون ۶۳۰، در کنار پردازنده هشت هستهای و پردازنده گرافیکی Adreno 508 پلتفرم این گوشی را تشکیل میدهند. سخت افزار CAT S61 با یک رم ۴ و حافظه داخلی ۶۴ گیگابایت تکمیل میشود. این سخت افزار ما را به یاد نوکیا ۶٫۱ میاندازد. با مقایسه این دو گوشی از لحاظ قیمتی با اختلاف فاحشی مواجه میشویم. پس میتوان گفت که افرادی که به دنبال خرید این گوشی هستند، نباید انتظار یک سخت افزار فوق العاده قدرتمند را داشته باشند. البته لازم به ذکر است که چنین سختافزاری به راحتی از پس کارهای روزمره از قبیل باز و بسته کردن چند برنامه به طور همزمان، استفاده از چندین تب مرورگر به طور همزمان و هر آنچه که یک فرد عادی نیاز به آن دارد، بر میآید. به طور کلی میتوان گفت عملکرد CAT S61 از لحاظ سختافزاری متوسط و معمولی است و آن چیزی نیست که سبب بالا رفتن قیمت گوشی شده باشد. در ادامه بیشتر با قابلیتهای خاص آن آشنا میشویم.
اندروید این گوشی ۸٫۱ است که قابلیت ارتقا تا اندروید ۹ را نیز داراست. با باز کردن قفل گوشی و مشاهده منو و سایر ویژگیهای مربوط به رابط کاربری در نگاه اول تفاوت را نسبت به سایر گوشیها متوجه میشویم.
با نگه داشتن انگشت روی صفحه نمایش حالتی که در تصویر زیر دیده میشود را مشاهده خواهیم کرد. امکاناتی از قبیل تغییر تصویر پس زمینه و ویجتها در این حالت در دسترس هستند.
دوربین
شاید آنچیزی که میتواند ما را در مورد این گوشی شگفت زده کند، دوربین آن باشد. اما نه به خاطر کیفیت بالای تصاویر و یا ثبت پرترههای جذاب و سایر قابلیتهای معمول که در گوشیهای نسبتا خوب بازار وجود دارد. اتفاقا این گوشی از این نظر اصلا فوق العاده نیست و با لنز تکی ۱۶ مگاپیکسل تصاویر کاملا معمولی ثبت میکند. قابلیت فوکوس خودکار مرحلهای، عکسبرداری پانوراما و ضبط ویدیوهای ۴K با نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه از قابلیتهای معمولی دوربین است. قبل از این که به بررسی ویژگی خاص دوربین آن بپردازیم، چند نمونه از تصاویر ثبت شده با CAT S61 را در زیر ببینیم.
حال نوبت به بررسی آن چه که سبب خاص شدن دوربین این گوشی میشود، میرسیم. دوربین حرارتی تعبیه شده در CAT S61 سبب اضافه شدن قابلیتی به گوشی شده است که میتواند حرارت محیط را با دقت بسیار بالایی محاسبه کند. در مواقعی که لازم است بالا و یا پایین بودن دمای جسمی را نسبت به محیط مقایسه کنیم، بسیار کاربردی است. همانطور که در تصاویر میبینید قسمتهایی از تصویر که دمای بیشتری دارند با رنگ گرم تری نشان داده شدهاند. دوربین حرارتی CAT S61 توسط کمپانی FLIR طراحی شده است. FLIR تولیدکننده دوربینهای حرارتی با کیفیتی است که در صنعت نیز کاربردهای مهمی دارند.
دوربین سلفی
لنز ۸ مگاپیکسلی وظیفه ثبت تصاویر سلفی و سایر کارهایی که با استفاده از دوربین سلفی انجام میشود را بر عهده دارد. متاسفانه دوربین سلفی این گوشی هم عملکرد چندان مطلوبی ندارد. در نور خوب تصاویر سلفی متوسط و در نور کم تصاویر بی کیفیتی را ثبت میکند. در کل اگر دوربین حرارتی این گوشی را در نظر نگیریم، دوربین CAT S61 نسبت به قیمت ضعیف ارزیابی میشود.
باتری و شارژدهی
باتری ۴۵۰۰ میلیآمپر که با توجه به صفحه نمایش نسبتا کوچک گوشی ظرفیت زیادی است، دوام بالایی دارد و میتوان در استفاده معمولی حتی تا دو روز هم از گوشی استفاده کرد. البته اگر از گوشی استفاده بیشتری صورت گیرد باتری نهایتا یک روز و نیم دوام میآورد. سرعت شارژ Cat S61 هم ۱۸ وات است که نسبتا سریع است و میتوان گوشی را ظرف مدت زمان دو ساعت از صفر تا صد شارژ کرد.
سایر قابلیتهای CAT S61
همانطور که گفته شد قابلیتهای جانبی این گوشی با سایر گوشیهای موجود در بازار متفاوت است. از این موارد میتوان به سنجش کیفیت هوا و متر لیزری اشاره کرد.
متر لیزری
یکی از قابلیتهای خاص این گوشی متر لیزری است که با استفاده از آن میتوان فواصلی تا ۸ متر را اندازهگیری کرد. البته این اندازه برای یک متر لیزری قابلیت فوقالعادهای محسوب نمیشود. سایر مترهای لیزری موجود در بازار معمولا بیشتر از ۲۰ متر را اندازهگیری میکنند. برای استفاده از این قابلیت ابتدا باید فرآیند کالیبره کردن انجام شود. تصاویر زیر نشان دهنده روند کالیبره کردن این قابلیت هستند.
متاسفانه با امتحان کردن این قابلیت متوجه میشویم، که دقت آن به عنوان یک متر لیزری پایین است. در واقع ممکن است حدود ۱۰ سانتی متر خطا داشته باشد که در مقایسه با سایر مترهای لیزری عدد بالایی محسوب میشود.
سنسور کیفیت هوای محیط
در لبه سمت راست گوشی چند سوراخ دیده میشود. همانطور که گفته شد، این سوراخها ورودیهای هوای محیط هستند که برای سنجش کیفیت هوای محیط مورد استفاده قرار میگیرند. به دلیل اینکه این گوشی اکثرا توسط افرادی مورد استفاده قرار میگیرد که ممکن است در هوای ناسالم مثل معادن و کورهها مشغول به کار باشند، وجود چنین قابلیتی میتواند بسیار کاربردی باشد. علاوه بر کیفیت هوای محیط دما و رطوبت نیز با استفاده از این سنسورها با دقت بسیار بالایی قابل اندازهگیری است.
جمع بندی
با توجه به مطالب گفته شده و بررسیهایی که روی این گوشی انجام شد، اگر قیمت این گوشی را در نظر بگیریم با نقصهای زیادی مواجه میشویم. دوربین معمولی، سخت افزار متوسط و کیفیت صفحه نمایش پایین با توجه به قیمت، نقاط ضعف گوشی هستند. اما تاکید برند سازنده این گوشی روی هیچکدام از این موارد گفته شده نیست و تمرکز خود را بیشتر بر مقاومت و سایر قابلیتهایی قرار داده است که میتواند S61 را به یک تلفن هوشمند برای استفاده در مکانهای خاص که احتمال آسیب دیدن گوشی زیاد است، تبدیل کند. پس اگر شما به دنبال محصولی هستید که نیازهای عامه کاربران تلفنهای هوشمند را برآورده کند با صرف هزینه بسیار پایینتر میتوانید گوشی مورد نظر خود را تهیه کنید.